Skolyoz Nedir? Neden Olur?

0
Advertisement

Skolyoz nedir? Skolyoz (omurga eğriliği) hastalığı neden olur, belirtileri nelerdir? Skolyoz tedavisi ve hakkında bilgi.

skolyoz

Skolyoz

Omurganın yana doğru eğrilmesidir. Daha çok sırt bölgesinde görülen skolyoz, bir kemik, disk ya da eklem hastalığına, kas gücündeki bir azalmaya veya sinir hastalığına bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bununla birlikte, en sık görülenler, nedeni belli olmayan skolyozlardır; burada hastalığın tek belirtisi eğriliktir. Skolyoz, çocukta ve ergende ortaya çıkar, önem derecesine göre iki gruba ayrılır: Omurgadaki değişiklik göstermeyen bir bozukluğu belirten yapısal olmayan (geçici) skolyoz ve omurgadaki anatomik bir bozukluğu belirten yapısal skolyoz.

YAPISAL OLMAYAN SKOLYOZ. Kesinlikle düzeltilebilen yanal eğriliklerdir. “Telafi edici” skolyozlar olarak nitelendirilirler ve bacaklardaki uzunluk eşitsizliğine, düztabanlığa ya da leğen kemiğindeki bir bakışımsızlığa bağlı olarak ortaya çıkabilirler. Bazen de öğrencilerde, kas gevşekliği ve az kaslı olma durumunda hatalı oturuşa bağlı olarak görülürler. Tedavide, bakışımsız leğende yeniden denge sağlanır, duruş ve solunum bozukluğu düzeltilir, kas güçlendirici çalışmalar yapılır. Bu tedavi, güçsüzlük tedavisiyle birlikte spor etkinlikleri, güneş ve deniz banyolarıyla tamamlanır.

YAPISAL SKOLYOZ. Kendi kendine düzeltilemeyen yapısal skolyozlar nispeten karmaşıktırlar; sırt ve bel bölgesinde bir ya da birden çok eğrilik gösterirler. Bu tipten olan her skolyoz omurlarda dönme ve biçim bozukluklarıyla ve kamburlukla birlikte görülür.

Advertisement

Tedavi kemikleşme yaşına ve biçim bozukluğunun derecesine göre değişiklik gösterir. Büyüme döneminin ana eğrilik açısı 30°’nin altındaki ilerleyici skolyozları, omurga (esnekleştirme, duruş eğitimi, kas gücünü artırma) ve solunum eğitimleriyle, geceleri ve dinlenme sırasında kullanılan alçı yatağıyla tedavi edilir. Açıları 30° ile 50° arasında değişen skolyozlar ortopedik yöntemlerle düzeltilirler, 3 ile 5 ay arasında değişen sürelerle düzeltici alçı kullanılması, daha sonra durumun sabitleşmesine kadar ortopedik korse takılması, bunun yanı sıra omurga ve solunuma yönelik günlük jimnastiklerin yapılması gerekir. Bazı durumlarda cerrahi girişim gerekli olabilir; sözgelimi, orta dereceli bir skolyozun ilerlemesini engellemek amacıyla erkenden ya da ilerlemesi durmuş bir skolyozun azalması amacıyla gecikmiş olarak omurlararası eklemlerden biri ya da birden çoğu sabitleştirilir; eklem hareketleri dondurulur (eklemin cerrahi girişimle hareketsizleştirilmesi ya da artrodez). Cerrahi girişim, düzeltici alçı içinde yapılır, bunu izleyen hareketsizleştirme dönemi 6 ile 18 ay arasında değişir. Biçim değişikliğine uğramış omurlar da ameliyat edilebilir ya da eğrilik, bir çubuk veya kancalar aracılığıyla düzeltilebilir.


Leave A Reply