Solenoid Valf Nedir? Nasıl Çalışır? Ne işe Yarar? Çeşitleri Nelerdir?

0
Advertisement

Solenoid valf nedir, ne işe yarar? Solenoid valfler nerelerde kullanılırlar, nasıl çalışır? Çalışma prensibi ve çeşitleri hakkında bilgi.

Solenoid Valf

Solenoid terimi genellikle bir manyetik nesne veya çekirdek etrafına sarıldığında manyetik alanlar oluşturmak için kullanılan bir bobini ifade eder. Mühendislik terimlerinde, solenoid, enerjiyi harekete dönüştürmek için kullanılan dönüştürücü mekanizmalarını tarif eder. Solenoid valfler, solenoidin etkisi ile kontrol edilir ve tipik olarak su veya hava akışını bir anahtar olarak kontrol eder. Solenoid etkinse (akım uygulanır), valfi açar. Solenoid etkin değilse (akım mevcut değilse), vana kapalı kalır. Pnömatik solenoidin etkisi pnömatik kullanımı ile kontrol edilir. Valfin açılması veya kapatılması “değişen durum” olarak adlandırılır.

Pnömatik Tahrikli

Pnömatik çalıştırma, basınçlı hava (gaz) kullanılarak açılan bir valfı ifade eder. Endüstriyel veya imalat işleminin belirli bir noktasında, basınçlı hava serbest bırakılarak bir valfin açılmasına veya kapanmasına neden olur. Solenoidler ve pnömatik kombinasyonu iki yönlüdür. Solenoid valfler pnömatik işlemlerde kullanılır ve solenoid valfler ve pnömatik valfler birlikte kullanılır. Kombine valfe pilot valf denir. Daha büyük solenoid valf, daha küçük pnömatik valf tarafından tetiklenir. Pnömatik valf, ana valfte bulunan bir hava silindiri olarak işlev görebilir. Bir pnömatik solenoid valf, basınçlı hava pilot valfi olarak da adlandırılır.

Pilot Valflerin Faydaları

Pnömatik valfler genellikle önceki veya devam eden bir işlem sırasında yakalanan hava ile çalıştırılır. Daha büyük vanaları tetiklemek için kullanıldıklarından ve daha fazla maliyet gerektirmediklerinden, bir solenoid valfe güç sağlamak için daha ucuz ve ekonomik bir yoldur. Basınçlı hava, başka bir vana üzerinde etkili olabilecek büyük kuvvetlere neden olabilir ve işi bittikten sonra geri dönüştürülebilir. Mekanizmaya çok fazla ağırlık eklemez.

Pnömatik Solenoid Valf Çeşitleri

Vanalar dahili olarak veya harici olarak pilot olarak tanımlanabilir. Valfler ayrıca içerdikleri akış için bağlantı veya yol sayısına göre kategorize edilebilir. Harici olarak kontrol edilen vanalar harici bir hava basıncı kaynağı kullanır. Dahili pilot, dahili bir hava basıncı kaynağı kullanır. İki yönlü pilot vanalar toz toplama sistemlerinde kullanılabilir. Dört yollu bağlantıları olan dahili olarak çalışan bir pilot vana genellikle pnömatik işlemlerde bulunur ve çift etkili silindirleri hareket ettirmek için kullanılır. Pnömatik solenoid valfler istiflenebilir olarak tasarlanabilir.

Advertisement

Solenoid Valf Nasıl Çalışır?

Doğrudan etkili bir vanada, elektrik akımı solenoidi aktive eder, bu da hava veya sıvının akmasını engelleyecek bir pistonu çeker. Bazı solenoid valflerde, elektromanyetik alan boruyu açmak için doğrudan hareket etmez. Pilotla çalışan vanalarda, bir solenoid pistonu hareket ettirir, bu da küçük bir açıklık oluşturur ve açıklıktan basınç valf contasını çalıştıran basınçtır. Her iki tipte de, solenoid valflerin açık kalması için sabit bir elektrik akımı akışı gerekir, çünkü akım durdurulduktan sonra elektromanyetik alan dağılır ve valf orijinal kapalı konumuna geri döner.

Solenoid Valf

Elektrikli Solenoidler

Bir otomobil ateşleme sisteminde, marş otomatiği bir röle görevi görür ve bir devreyi kapatmak için metal kontakları yerine getirir. Marş solenoidi, aracın kontağı etkinleştirildiğinde, genellikle anahtar çevrildiğinde küçük bir elektrik akımı alır. Solenoidin manyetik alanı daha sonra kontakları çeker ve otomobilin aküsü ile marş motoru arasındaki devreyi kapatır. Marş solenoidi, devreyi korumak için sabit bir elektrik akışı gerektirir, ancak motor bir kez çalıştırıldığında kendi kendine güç verdiği için, solenoid çoğu zaman etkin değildir.

Solenoidlerin Kullanım Alanları

Solenoidler inanılmaz derecede çok yönlü ve son derece kullanışlıdır. Otomatik fabrika ekipmanlarından paintball silahlarına ve hatta kapı zillerine kadar her şeyde bulunurlar. Bir kapı zilinde, metal bir piston bir ton çubuğuna çarptığında sesli zil üretilir. Pistonu hareket ettiren kuvvet, kapı zili itildiğinde elektrik akımı alan bir solenoidin manyetik alanıdır.


Leave A Reply