Solucan Delikleri Nedir? Nasıl Oluşur? Solucan Deliği Teorisi Nasıl Açıklanır?

0
Advertisement

Solucan deliği nedir, nasıl meydana gelir? Solucan delikleri ile seyahat mümkün mü? Solucan delikleri ile ilgili açıklama.

Solucan Delikleri Nedir? Nasıl Oluşur?

Solucan deliği, uzayda iki yeri birbirine bağlayan bir tünel gibidir. Solucan deliğinden geçerek, teorik olarak – solucan deliğinin iki ucu çok uzak olsa bile, muazzam mesafelere çok hızlı bir şekilde seyahat edebilirsiniz.

Solucan deliğinin bir ucu okulda ve diğer ucu evde olsaydı, o zaman sınıftaki solucan deliğinden geçip eve varırdınız. Diğer uç uzak bir galaksideki uzak bir gezegende bile olabilir ve başka bir gezegene bir günlük geziyle kolayca çıkabilirsiniz.

solucan deliği

Bu yüzden solucan delikleri etrafta olması inanılmaz derecede faydalı şeyler olurdu ve bilim kurgu öyküleri için harikadır. Ancak sorun şu ki, bildiğimiz kadarıyla evrenimizde böyle bir solucan deliği yoktur.

Solucan deliklerinin varlıklarına dair herhangi bir kanıt bulamadık ve nasıl oluşabilecekleri konusunda hiçbir fikrimiz yok. Ancak, mevcut evren teorilerimiz tarafından solucan delikleri varlığı imkansız değildir. Yani teoride var olduklarını söyleyebiliriz.

Advertisement

Bilimde, teori gerçekte olup bitenleri açıklamak için bir fikir veya yoldur. Yüz yıl önce fizikçi Albert Einstein tarafından yaratılan genel görelilik teorisini duymuş olabilirsiniz. Yeryüzünde bizi tutan ve Güneş’in etrafında Dünya’yı tutan yerçekimini tanımlar. Bu teori ayrıca solucan deliklerini de matematiksel olarak da tanımlar.

Peki solucan delikleri teoride nasıldır?

İlk olarak, uzay-zaman kavramını düşünmeliyiz. Uzay zamanı esnek bir kumaş tabakası olarak düşünelim. Evrenimizdeki her şey, bu hayali uzay zamanı kumaş tabakasında yaşıyor.

Kumaş tabakasını düşünerek, iki boyutlu yüzeyde bir şeyi görselleştiriyoruz. Kumaşın üzerinde yürüyen biri, iki tür hareketi seçebilir: ileriye / geriye gitmek veya sola / sağa gitmek. Gerçekte, uzay üç boyutludur: Ayrıca yukarı ve aşağı da atlayabilirsiniz!

Aslında dördüncü bir boyut daha var: zaman. Zamanı bir “boyut” olarak düşünemezsiniz, ama fizikçiler böyle yapar. Tüm boyutları bir araya getirirsek ve uzay-zaman dediğimiz şeyi oluşur.

Solucan deliklerine geri dönersek, evden uzak gezegene, uzay-zaman dokusunda bir yerden diğerine ulaşmak istediğimizi hayal edin. Bir uzay gemisiyle bile, bu yolculuk binlerce yıl hatta daha uzun sürebilir.

Kumaşı katlayabilirsek, evimiz ve uzak gezegenimiz üst üste getirip, iki uzay-zaman katmanını birbirine bağlayan bir delik açabilir miyiz? O zaman, uzun yoldan gitmeden gezegene ulaşmak için bir kısa yol tüneli oluşur. Kimse gerçekte bir solucan deliğinin nasıl yapılacağını veya nereden başlayacağını bilmiyor, ama varlıklarını düşünmek oldukça eğlenceli.

Advertisement


Leave A Reply