Solungaç Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Solungaç nedir? Solungaç ne işe yarar nasıl çalışır? Solungaçlar ile ilgili genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

Solungaç

Su içinde yaşayan birçok hayvanların solunum organıdır. Balina, yunus gibi hayvanlar su içinde yaşarlarsa da, akciğerleriyle soluk alıp verirler. Bazı böcekler de su içinde yaşarlar ama, solunumlarını solungaçla yapmazlar.

Solungaçlar çok duyarlı, nazik organlardır. Havayla temas edince kuruma tehlikesi olduğundan, ancak su içinde yaşayan hayvanlarda görülür. Derisidikenlilerin, yumuşakçaların, sularda yaşayan bazı böcek lârvalarının, deniz kurtçuklarının, balıkların, kurbağa tetarlarının solungaçları vardır.

Denizlerde yaşayan kurtçukların solungaçları sorguç biçiminde incecik tüyler halindedir. Yumuşakçaların solungaçları ise çok çeşitli olur: Yassısolungaçlıların solungaçları incecik iplikçikler, karındanbacaklıların küçük tüycükler halindedir, kafadanbacaklıların da karınlarının üzerindeki bir torbanın içinde geniş tüy biçimindedir.

Yengeç, istakoz gibi kabuklu hayvanların solungaçları ise iki yanlarında tüycükler biçimindedir, ayaklarının hareketiyle kımıldar.

Advertisement

Balıkların solungaçları başlarının iki yanındadır. Bunlar bir kısım incecik, kırmızı iplikçiklerden meydana gelmiştir. Sazan balığının solungaçlarında 2.000 kadar iplikçik vardır.

Balığın ağzından giren su solungaçların arasından geçtikten sonra solungaç kapaklarından dışarıya atılır. Böylece suyun içindeki erimiş oksijen hayvanın solungaçlarında bulunan kanı temizler. Köpekbalıkları gibi kıkırdaklı balıklarda solungaç kapakları yerine 6 tane dikey yarık bulunur.


Leave A Reply