Somali Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Somali – Somali ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

somali bayrağı

Kaynak: pixabay.com

SOMALİ;

  • Yüzölçümü: 637.657 km2.
  • Başkenti: Mogadişu.
  • Dil: Somalice (resmi), Arapça, İngilizce, İtalyanca, Svahili.
  • Din: Müslüman (% 99.8 Sünni).
  • Para birimi: 1 Somali şilini = 100 cent.
  • Başlıca kentleri: Hargeysa, Kisma-ayo, Berbera, Marka.

Kuzeydoğu Afrika’da devlettir. Kuzeyden Aden Körfezi, doğu ve güneyden Hint Okyanusu, batıdan Kenya, Etiyopya, Cibuti ile çevrelenen Somali, Afrika Boynuzu’nda geniş bir kıyı kuşağı üzerinde yer aldığından, tüm komşuları batısında uzanır. Ülkenin, Aden Körfezi’ne 1.400, Hint Okyanu-su’na 1.800 km’lik kıyı şeridi vardır.

Yüzey Şekilleri;

Ülke topraklarının büyük bölümü yarı göl alanları, ovalar ve yaylalarla kaplıdır. Kuzeydeki alçak kıyı ovası Guban’ın hemen gerisinde yaylalar yükselir. 2.000 m’ye ulaşan yaylalar, batıdoğu doğrultusunda uzanan Etiyopya dağlık bölgelerinin bir bölümü Ogo zincirinin parçasıdır. Doğuda ve güneydoğuda alçak kıyı ovaları, iç kesimlerde yükselerek kuzeydoğu Mudugh Yaylası’na (ortalama yüksekliği 600 m); bu yayla da 2.000 m yükseltili Medjourtine Yaylası’na ulaşır. Daha güneydeki bölgelerde, Etiyopya dağlık bölgelerine doğru, hafif dalgalı düzlükler göze çarpar. Ortagüney Etiyopya’dan kaynaklanan, Güneybatı Somali’de batı-güneybatı doğrultusunda akan Juba (1.609 km) ve Şebele (2.011 km), başlıca ırmaklardır.

somali

Kaynak: wikipedia.org

İklimi;

İklim, sıcak ve kuraktır. Kıyılarda ortalama 25 °C, iç kesimlerde 40° C’ye ulaşan sıcaklık, yıl boyunca fazla değişiklik göstermez. Yılda iki yağışlı mevsim görülür: Nisan-haziran, eylül-ekim. Yıllık ortalama yağış tutarı 240 mm’dir ve yağışlar düzensizdir. Uzun ve şiddetli kuraklıklar, halkın büyük bölümünün geçim kaynağı olan hayvanların ölümüne yol açar.

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Juba ve Şebele ırmakları boyunca uzanan bölgeler ormanlar; güney bölgesi dikenli çalılar, sakız ve günlük ağaçlarıyla kaplıdır. Kıyıda hurma ağaçları, kuzeyde göçebelerin hayvanlarını otlatmada yararlandıkları yarı çöl fundalıkları göze çarpar. İki ırmak arasında çeşitli doğal hayvanlar (fil, gergedan, suaygırı, zürafa, zebra, kaama, ceylan, kudu, antilop) yaşar. Daha kurak olan kuzey bölgesinde, seyrek görülen oryx ve yabaneşeğine rastlanır. Kuş türleri yönünden zengindir (devekuşları, yırtıcı kuşlar, av kuşları).

Ekonomi;

Tarım. Ülke topraklarının ancak % 2’si tarıma elverişlidir. Güneyde yerleşik bir yaşam biçimi sürdüren köylüler, mısır ve sorgum gibi besin ürünleri yetiştirir. Ticari açıdan değer taşıyan muz, şekerkamışı, greyfurt, pamuk, Juba ve Şebele ırmakları vadilerindeki plantasyonlarda üretilir. Somali, dünyanın en büyük günlük ve sarısakız üreticisidir.

Advertisement

Hayvancılık. Tarım sektöründe ağırlık hayvancılıkta (sığır, koyun, keçi, manda, at, eşek) olmakla birlikte, kuraklıklar ve büyükbaş havyanlardan çiftçilikte yararlanma, verimi düşürür. Balıkçılığın geliştirilmesine çalışılmaktadır.

Doğal Kaynaklar. Güneyde demir filizi, kuzeyde alçıtaşı, Juba yöresinde uranyum, başlıca doğal kaynaklardır. Bazı yabancı (Almanya, ABD, İtalya) şirketler, petrol arama çalışmalarını sürdürmektedir.


Leave A Reply