Sombalığı Özellikleri Nelerdir? Nerede Yetişir? Besin Değeri Nasıldır?

0
Advertisement

Sombalığı nedir? Sombalığının özellikleri, nerede yetişir, beslenmesi, besin değeri hakkında bilgi.

Som Balığı

Sombalığı;(Lat. Salmosalar). Kemiklibalıklar takımının Alabalıkgiller familyasından bir balıktır. Atlas Okyanusu ile Avrupa arasında kalan kıyılarda yaşar. Uzunluğu 50-120 cm arasındadır. 150 cm’yi bulanlara da rastlanmıştır. Ağırlığı 45 kg’a kadar çıkabilir. Gövdesi yanlardan basık bir mekiği andırır. Burnu uzun, ağzı büyük çok dişli yırtıcı ve çok çeviktir. Eti çok lezzetli olduğu için değerli bir av balığıdır. Eti ilkbaharda yağlandığı için daha lezzetlidir. Daha çok sürüler halinde yaşar. Pulları üst kesimde mavi-gri, kenarlarda gümüş parlaklığında, sırtında ince siyah lekeler vardır. Alt kesimi gümüş beyazlığındadır.

Koyu gri renkli sırt yüzgeçi ile tek kuyruk yüzgeci vardır. Yumurtlama döneminde rengi değişir ve yaşadığı denizlerden bazen 4.000 km’yi bulan uzaklıktaki ırmaklara ve tatlısulara geçer. Bu dönem ekimle mart ayları arasındadır. Çiftleşme 14 gün sürer. Bu sırada 10-40 bin arasında yumurta bırakırlar. Yavrular büyüyünce mayıs ayında denizlere dönüş başlar ve yolda cinsel organların gelişimi tamamlanır. Denize döndüğünde parlak renginin yanı sıra ağırlığının da yarısını yitirir. Som-balığının yumurtaları 5-6 mm kadar olup iridir. Yumurtalardan, bırakıldığı bölgedeki suyun sıcaklığına göre değişen sürelerin sonunda kesecik taşıyan yavrular çıkar. Bir besin kesesi olan bu keseden yavru balık, kendisi besin alacağı döneme kadar yararlanır. Yavrular beş yaşına kadar tatlısularda yaşadıktan sonra denizlere gider ve büyümelerini sürdürürler.

Cinsel olgunluğa erişince, üremek için yeniden tatlısulara dönerler. Sombalığı genellikle bir kez, en çok da üç kez üremek için tatlı sulara gelir, avlanmazsa ömrünü tamamlayıp ölür. Besin endüstrisinde çok değerli olan eti için dünyanın yaşadığı her yöresinde avlanır. Taze, tuzlu, füme, konserve olarak yenir.

Som Balığı

Som Balığı

Kaynak – 2

Hem denizde, hem de tatlı sularda yaşayan bir balıktır. Alabalıkla yakından akrabadır. Kuzey Yarımküresi’nde yaşayan 50 kadar çeşidi vardır. Vücudu ince uzundur, üzeri kolayca ayrılan pullarla kaplıdır. Sırtı siyaha yakın mavi, yanları yeşilimsi mavidir. Çok yırtıcı olduğundan başka balıkları yiyerek beslenir. Atlas Okyanusu’nun kuzeyinde yaşayan bazı çeşitlerinin boyları 2 metreye yaklaşır. Orta boy olanları 10-15 kilo ağırlığındadır. Eti kırmızımtıraktır, kendine öz bir lezzeti vardır.

Advertisement

Som balıkları kışı denizlerde geçirir, bahara doğru büyük sürüler halinde nehirlere girerler. Kasımda gene denize çıktıklarında renkleri parlaklıklarını kaybetmiş, ağırlıkları da yarıya inmiştir. Etleri beyazlaşmış, lezzetinden çok kaybetmiştir.

Karasularımızda som balığına çok seyrek rastlanır. Tuna’daki som balıkları bazen Karadeniz’e iner. Bunlardan Boğaziçi’ndeki dalyanlarda tek tük yakalananları olur. Akdeniz’e akan nehirlerde som balığı yoktur.


Leave A Reply