Veri Toplama Denildiğinde Ne Anlıyorsunuz?
Veri toplama denilince ne anlıyorsunuz? Veri toplama yöntemleri hakkında bilgi
Veri toplama denilince bir konu hakkında veya bir sorun hakkında bilgi toplama anlıyorum. Örneğin bir bilimsel problemle karşı karşı kalındığında bir hipotez oluşturulmadan önce veri toplanması gerekir. Veri toplama problemin yada konu da olabilir, konunun türüne göre değişik metodlarla yapılabilir. Bu metodlar, Bir hastalığınızdan dolayı doktora gittiğinizde dahi doktor hastalık ile ilgili veri toplar. Hastalığın belirtilerini ve yaşadıklarınızı öğrendiği gibi, kan ve idrar tahlili gibi sonuçlara da bakar. Bunların hepsi problemi çözmeden önce iyice anlayıp, tespit edebilmek için başvurulan veri toplama yöntemleridir. Aynı şekilde bir bilimsel problemde de deneyler yapılır. Sonuçlar kaydedilir:.
Veri toplama metodları; Gözlem, anket, test, deney olabilir.
Gözlemin Özellikleri; Yalnızca göz ile değil, tüm duyu organları ile yapılabilir. Ek olarak gözlem araçları da (metre, mikroskop, teleskop gibi) kullanılabilir. Gözlenilenler kendi doğal ortamlarında bulunurlar. Gözlemci ve gözlenen olmak üzere iki taraf vardır.
Görüşme yada röportaj; Yüz yüze yapılabileceği gibi telefonla, görüntülü telefonla, ses ve görüntü kaydedicilerle de yapılabilir. Görme ve işitme engellilerle simgesel iletişim yoluyla da yapılabilir. İşbirliği sağlamak veya tedavi amacıyla da yapılabilir.