Sosyal Davranış Kuramı Nedir?

0
Advertisement

Psikolojide sosyal davranış kuramı nedir? Öğrenme kuramları, sosyal davranış kuramı özellikleri hakkında bilgi.

Sosyal Davranış Kuramı

Bu kurama göre kişilik, yaşanmış deneyimlerden ve öğrenilmiş davranışlardan oluşur. Öğrenme kuramları kişiliği-, öznel olanın toplumsal olanla etkileşimi içinde gelişen ve yaşam boyu değişim gösteren bireysel özellikler olarak değerlendirir.

Bu kuramı savunan Skinner’e (1904-1990, Amerika) göre kişilik, koşullanma ile öğrenme sonucu oluşur. Korkularımız, zevklerimiz, alışkanlıklarımız bu yolla kazanılmıştır.

Bu kuram kişiliği davranışçı bir yaklaşımla ele almaktadır. Bu kuramın temel birimi U→D bağlarıdır. Ancak psikolojideki gelişime bağlı olarak bu kuramda da düzenlemeler yapılmıştır. Kurama, bilişsel süreçlerin oluşturduğu ara değişkenler dahil edilmiştir.

A.Bandura (1925-……Kanada), koşullanmaya ek olarak kişiliğin oluşmasında, başkalarının davranışlarını gözleyerek öğrenmenin önemini vurgular. Taklit, bireyin kişiliğinin oluşmasında çok etkilidir.

sosyal-davranis-kurami

Advertisement

Böylece kuramda uyarıcıların hangi ara değişkenler üzerinde, kişilikle ilgili hangi davranışlara yol açtığı ele alınmıştır. Bu yeni görüş Sosyal Bilişsel Yaklaşım olarak adlandırılmıştır. Sonuçta kuram, davranışın hem dışsal belirleyicileri hem de içsel belirleyicilerini kapsamış, bunların arasındaki etkileşimlere yer verilmiştir.

J. Rotter, kişiliği, “beklenti – değer” kuramı ile açıklar. Birey bir davranışı sonucu için yapar. Sonuç birey için bir değer taşıyorsa o davranış sürekli hale gelir, yoksa davranış tekrarlanmaz.

Öğrenme kuramları karaktere önem verip mizacı dışlamışlardır. Bu nedenle kişilik ile ilgili görüşleri tek yönlü kalmaktadır.


Leave A Reply