Spirulina Nedir? Spirulinanın Faydaları Nelerdir? Neye İyi Gelir?

0
Advertisement

Spirulina nedir? Ne gibi özellikleri vardır? Spirulina nasıl yetiştirilir? Spirulinanın faydaları nelerdir? Spirulina hakkında genel bilgiler.

Spirulina

Kaynak: pixabay.com

Spirulina nedir?

Son yıllarda doğal ürünlerin arasında dünya genelinde tercih edilen ürünlerin en başında yer alan spirulina, mikroskobik olarak değerlendirilen bir yosun türüdür. Mavi ve yeşil alglerden elde edilen spirulina, 1500’lü yıllardan beri aktif olarak kullanılmaktadır. 2000’li yıllardan itibaren Dünya Tarım Örgütleri tarafından çocuklar ve yetişkin yaştaki bireyler için çok sağlıklı bir ürün olarak tanımlanan spirulina bitkisi, genel olarak tropikal iklime sahip olan ya da tropikal iklime yakın iklimlere sahip olan coğrafyalarda yetişmektedir. Ya tatlı sularda ya da okyanuslarda bol miktarda bulunan bu bitki bakteri türüne daha yakındır. Gelişme şekli mikroskobik spiraller şeklinde görülür.

Bu spiraller, bitki geliştikçe birbirine yapışma eğilimi göstermektedir. Yapışmalar sonrasında toplanırken hasatlığında kolaylıklar meydana getirmektedir. Renk olarak koyu yeşil ve koyu mavinin karışımı bir renge sahiptir ve tat olarak da çoğu damak zevkinde ortak olarak değerlendirilebilecek yumuşak bir tata sahiptir. Gıda endüstrisinde çoğunlukla gıda takviyesi olarak kullanılsa da çoğu ambalajlı ürünlerde, şekerlerde ve sakızlarda renk verici madde olarak da kullanılmaktadır.

Spirulinanın yetiştirilme koşulları

Spirulina bitkisi eğer gıda takviyesi olarak yetiştirilip hazırlanacaksa, özel yetiştirme tekniklerine başvurulmaktadır. Uygulanan bu yetiştirme teknikleri sayesinde içeriğine karışmış olan zehirli atıklardan temizlenme şansı yaratılır. Spirulina bitkisinin yetişme koşullarının oluşması için güçlü güneş ışıklarının var olması, tropikal bir iklim görülmesi, kirlenmemiş bir çevre alanı ve saf su bulunan bir kaynak gerekmektedir. Soğuk ve güneş görülmeyen bir iklimde spirulinanın yetiştirilmesi mümkün değildir. çünkü spirulina sürekli güçlü güneş ışınlarına ihtiyaç duyan bir bitkidir ve aldığı bu güneş ışınları sayesinde daha çok besin maddesi üretebilmektedir. Güneş ışınları dışında yetiştiği sudaki maddeleri de emebilen spirulinanın tam da bu sebepten ötürü temiz sularda yetiştirilmesi gerekmektedir.

Çünkü suyun içerisindeki zehirli sayılabilecek atıkları ve ağır metalleri de kendi bünyesine çekebilmektedir. Alacağınız spirulina takviyesinin bu tür zararlı içeriklerden ayrıştırıldığına dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu bitki hasat yapıldıktan sonra özel bir teknikle kurutulmaya bırakılmaktadır. Bu teknik sayesinde hem çok daha kısa sürede kurur hem de bakterimsi olan bu bitkide oksitlenmenin önüne geçilebilmektedir. Bütün bu işlemler bitirildikten sonra da spirulina ya toz haline getirilip paketlenir ya da tablet şekline getirilerek ilaç gibi satışa sunulur. Her bireyin istediği formda kullanması mümkündür.

Spirulinanın faydaları nelerdir?

  • Bu bitki vücudumuzda sigaranın, hava kirliliğinin ya da alkolün yaratabileceği zararlı etkileri minimize edebilmektedir.
  • Ciltte oluşan akne problemleri, yağlanma problemleri gibi rahatsız edici görüntülerin yok edilmesini ve cildin daha sağlıklı bir yapıya sahip olmasını sağlamaktadır.
  • Vücudun sahip olması gereken enerjinin oluşması için vücutta ciddi rol oynar ve bedenin daha aktif halde çalışmasına yardımcı olur.
  • Vücudun dış etkenlere karşı olan direncini daha dayanıklı hale getirir. Bunun sebebi vücut tarafından gayet iyi emilmesi ve direnç kazanmasına yardımcı olmasıdır.
  • İçeriğindeki yüksek miktarda B12 vitamini sayesinde vücudun B12 vitaminini bol miktarda karşılamaktadır.
  • Kadınların regl dönemlerinin yaklaştığı dönemlerde geçirdiği stresli ve yorgun süreci daha sağlıklı ve huzurlu geçirmelerine yardımcı olmaktadır.
  • Vücutta görülen alerjik reaksiyonların daha hafifletilerek atlatılmasında ciddi rol oynar.
  • İçeriği sayesinde insan metabolizmasının ihtiyaç duyduğu kalsiyum ve demir enzimlerinin vücutta bulunmasını sağlar. Böylelikle kas dokusu, kemik dokusu ve kan içeriği için pozitif etki yaratabilmektedir.
  • Spirulinayı düzenli olarak kullanan bireylerde vücut kokularında ve özellikle ağız kokularında belirgin bir azalmanın meydana geldiği belirtilmiştir.
  • Bağırsaktaki sindirim sorunlarını çözdüğü ve metabolizmada özellikle bağırsakların çalışma hızını arttırdığı söylenmektedir.
  • Vücutta oluşan sıkıntılı yaraların daha çabuk iyileşmesini ve iyileşirken de dokuların daha iyi onarılmasını sağlamaktadır.
  • Kadınların menopoz dönemlerinde geçirdikleri fiziken ve psikolojikman buhranlı dönemden daha çabuk kurtulmalarına yardımcı olmaktadır.
  • Tansiyon hastalığı, şeker hastalığı, gastrit hastalığı, kolesterol hastalığı, ülser hastalığı, kemik erimesi hastalığı ve kilo problemleri gibi durumlarda tedavi sürecinde etkin rol oynayan doğal bir üründür.

Sağlık Uyarı

Advertisement

Leave A Reply