Stephen Frears Kimdir?

0
Advertisement

Stephen Frears kimdir? Stephen Frears hayatı, biyografisi, eserleri, filmleri ve sinema kariyeri hakkında bilgi.

Stephen FrearsStephen Frears; (20.6.1941)

Frears, Leicester’de fizikçi bir babayla sosyal hizmetler görevlisi bir annenin oğlu olarak dünyaya geldi. Annesinin işi nedeniyle toplumdaki marjinal grupların sorunlarını çok küçük bir yaşta öğrendi. Frears, Cambridge Üniversitesinde hukuk okurken öğrenci tiyatrosunda da çalıştı.

1965’ten Sonra: Sinema Çalışmaları Frears 1963 yılında eğitimini tamamladıktan sonra avukatlık yapmak için bir istek duymadı ve İngiliz televizyon kanalı BBC’de iş bulmak umuduyla Londra’ya gitti. Bu isteği gerçekleşmeyince Frears, tiyatro alanında değişik işlerde çalıştı. 1965 yılında sinema yönetmeni Karel Reisz’in dikkatini çeken Frears, yönetmenin asistanı oldu. Frears İngiliz sinemasını içine düştüğü uyuşukluktan kurtarmak amacıyla 50’li yılların sonunda “Free Cinema” adı altında başlatılan akımın bayraktarlarından biriydi. Frears Güney Afrika’daki ırk ayrımını konu alan politik bir yapıt olan “Burning” adlı ilk filmini 1967’de gerçekleştirdi. 1971’de Neville Smith ile birlikte çevirdiği ikinci filmi Gumshoe’dan (Dedektif) sonra, İngiliz hükümetinin tasarruf önlemlerine kurban edilen sinema teşvik fonu kısılınca filmlerinin finansman işleri aksadı ve Frears uzunca bir süre sinema için film çekimine ara verdi.

1972-84: Televizyon Yönetmenliği Bundan böyle televizyon için çalışan Frears, orijinal konularıyla göze çarpan, toplumsal/eleştirel televizyon oyunları sahneleyerek kendisine kısa zamanda bir isim yaptı. İngiliz hükümeti 70’li yılların sonunda medya politikasını değiştirip sinemayı yeniden teşvik edince Frears’ın televizyon filmlerinden bazıları sonradan beyazperdeye de geçti.

1985: Uluslararası Başarılar Frears, 13 yıllık bir aradan sonra ilk kez 1984 yılında The Hit adlı filmi kendi başına çevirdi. Konusu daha çok İspanya’da geçen, polisiye ile “road-movie” karışımından oluşan bu başarılı filmin konusu, yıllardan sonra kendilerini ele veren kişiden intikam alan birkaç katilin öyküsüdür. Uluslararası üne bir yıl sonra My Beautiful Launderette (Benim Güzel Çamaşırhanem) adlı filmiyle kavuştu. Aslında televizyon için tasarlanmış olan bu yapıt, Frears’ın senaryo yazarı Hanif Kureishi’nin uzun ısrarları sonunda sinema için kullanıldı. Toplumun dışladığı insanlara ilişkin olan bu komedide Londra’da yaşayan Pakistanlı bir erkekle bir İngiliz erkeği arasındaki ilişki anlatılmaktadır. Bu iki insan bir çamaşırhane açarak sosyal sınıf atlamayı başarırlar. Frears bu filmiyle 80’li yılların başında İngiltere başkentinde yozlaşmış olan hayatı gözler önüne sererken ırkçılığı ve eşcinsellere karşı takınılan hoşgörüsüzlüğü de bol bol eleştirir.

Advertisement

1986/87: İngilizlere İlişkin Konular Frears’ın bundan sonraki iki filminde de toplumun dışladığı tipler ele alınmaktadır. Prick Up Your Ears (1987) adlı filmi, 1967’de hayat arkadaşı erkek tarafından dövülerek öldürülen oyun yazan Joe Orton’un biyografisine dayanmakta ve iki erkek arasındaki evliliğin nasıl cehenneme dönüştüğünü göstermektedir. Bu film Londra’nın 60’lı yıllarına ait bir dönem portresiyken, 1987’de çektiği Sammy and Rosie Gel Laid filmiyle de Frears, Thatcher döneminin İngiltere’sini anlatır. Yine Kureishi ile birlikte gerçekleştirdiği bu iki film de Pakistanlı göçmenlerin hayatını konu alır. Bu filmin politik öğesi
Frears’ın “bad guy” (kötü adam) olarak adlandırılmasına neden oldu.

1989: Oscar Ödülü Hollywood 80’li yılların sonuna doğru “New British Cinema” (Yeni İngiliz Sineması) denilen akımın sivrilen temsilcisini farketti. 1988’de ABD’ye giden Frears, burada ilk defa tarihi bir konuya eğilerek Choderlos de Laclos adlı Fransız yazarın mektup şeklinde yazılmış romanını sinemaya uyarladı. Dangerous Liaisons (Tehlikeli İlişkiler) adlı bu film tam üç tane Oscar ödülü alınca Frears yeni yeni iş teklifleri almakta gecikmedi. 1990’da The Grifters adlı gangster filmini çekti. Frears 1993 yılında vatanı İngiltere’ye dönmekle kalmayıp sinemadaki kökenlerine de dönmüş oldu. Snappers adlı filmiyle orta sınıfa mensup İrlandalı bir ailenin eğlendirici portresini çizdi. Burada, Amerika’daki prodüksiyonlarının tersine, eskisi gibi, yüzü eskimemiş, genç oyuncularla çalıştı. Frears, 1996’da Mary Reilly ve The Van, 1998’de de The Hi-Lo Country adlı filmleri çekti.

2006 yılında başrolünü Helen Mirren’ın oynadığı The Queen (Kraliçe) filmini çekti.Film en iyi film dalında Oscar’a aday olmuştur.


Leave A Reply