Su Çiçeği Nedir? Belirtileri Nelerdir?

0
Advertisement

Çocuklarda Su Çiçeği nasıl bir hastalıktır? Su Çiçeği hastalığının belirtileri, alınacak önlemler ve tedavisi hakkında bilgi.

su-cicegiÇocuklarda Su Çiçeği;

Suçiçeği tipik bir bulaşıcı çocuk hastalığıdır. Kuluçka devri 12-21 gün arasıdır. Belirtileri oldukça hafiftir. Nadiren hafif baş ağrısı ya da ateş olur. Genelde suçiçeğinin kırmızı, kaşıntı yapan tipik lekelerinden başka hastalık belirtisi yoktur. Bu lekeler (ağzın içi, anüs, vagina ve kulaklar dahil olmak üzere) bütün vücudu kaplar. İki-üç gün içinde vücutta kümeler halinde oluşur, kısa sürede üstü kabuk bağlayan kabarcıklar haline gelirler. Bu kabuklar tamamen düşmeden çocuk, hastalığı başkalarına bulaştırabilir. Bu lekeler çok kaşınırsa hastalık geçtikten sonra deride derin izler bırakabilir.

Ne kadar önemlidir?

Suçiçeği genelde tehlikeli bir çocuk hastalığı değildir. Ne var ki pek ender de olsa suçiçeği virüsü beyin iltihabına ya da Reyes sendromuna sebep olabilir.

Muhtemel belirtiler

Advertisement

• Kümeler halinde her üç-dört günde bir önce karından başlayarak, yüze, kollara ve bacaklara yayılan küçük yaracıklar.
• Şiddetli kaşınma.
• Baş ağrısı ve ateşlenme.

İlk olarak ne yapmalısınız?

1) Yaralara kalaminli su uygulayabilir veya çocuğunuza içine bir avuç bikarbonat soda atılmış ılık banyo yapabilirsiniz.

2) Çocuğunuzu kabuklar tamamen düşmeden okula veya yuvaya yollamamalısınız.

Doktora başvurmalı mısınız?

Çocuğun suçiçeği çıkardığından emin olmak için doktora başvurulmalıdır. Kırmızı lekelerden biri fazla kabarmış ve kızarmışsa ve çocuk bu yarayı kaşımaktan kendini alamıyorsa mikrop kapmış olma ihtimali vardır, derhal doktora başvurmalısınız. Kabuklar dökülmüş olmasına rağmen çocuk iyileşeceği yerde ateşleniyorsa ve boyun ağrılarından şikâyet ediyorsa, doktora başvurun.

Advertisement

Doktor ne yapacaktır?

• Lekeler mikrop kapmışsa doktor tedavi edici bir merhem tavsiye edecek-tir.

• Çocuğunuz kaşıntıdan uyuyamıyorsa, doktor bir sakinleştirici tavsiye edebilir.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Çocuğunuz hâlâ bez kullanıyorsa, sık sık altını değiştirin ve mümkünse olduğu kadar bezsiz bırakın ki, kabukları düşebilsin.

• Çocuğun tırnaklarını kısa kesin ve kaşınmamasını temine çalışın.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply