Su Dalgalarında Kırınım Konu Anlatımı

0
Advertisement

Su dalgalarında kırınım nasıl gerçekleşir? Su dalgalarında kırımın açıklaması, formüller, şekiller, konu anlatımı.

SU DALGALARINDA KIRINIM

Derinliği her yerde aynı olan bir dalga leğenine, Şekil: 2-29 a daki gibi iki engel koyalım. Engeller arası genişlik (w), dalga boyuna \displaystyle \left( \lambda \right) göre daha büyük olduğunda dalgalar engellerin arkasında görülmez. Dalgaların aralıktan geçen kısmı doğrultu değiştirmeden gider . Ancak engeller arası genişlik dalga boyuna göre küçük olursa veya dalga boyuna eşit yapılırsa durum değişir. Bu durumda dalga Şekil: 2-29 b deki gibi engelin arkasında da görülür. Engelin perdelediği bölgede de dalgalanma oluşur. İşte doğrusal dalgaların bir aralıktan geçerek dağılması olayına kırınım denir. Şekil:2-29. a da engelin perdelediği yerde dalganın görülmemesi ışıkta gölge olayına karşılık gelir. Engelin arkasına ışık geçememesi gibi Şekil: 2-29. b deki olay da ışığın dar bir aralıktan geçtikten sonra dağılması olayıyla benzerlik göstermektedir. Kırınım olayı \displaystyle \frac{\lambda }{w} oranının 1 e yakın olduğu zaman gözlenir. Işıkta kırınım ise ancak yarık genişliği 0,1 mm den küçük olduğu zaman gözlenebilir.

su-dalgalari-2-29

Şekil: 2-30 a ve b de w aralığı sabit tutulup \displaystyle \lambda dalga boyu değiştirilerek aralıktan geçiş sağlanmıştır. Burada doğrusal dalga kaynağının frekansı arttırılarak doğrusal dalgaların \displaystyle \lambda dalga boyu küçültülmüştür. Frekans arttırıldıkça aralıktan geçen dalgalardaki eğilmeler gittikçe azalmaktadır. Belli bir frekanstan itibaren eğilmeler tamamen kaybolarak engellerin arkasında hiç dalgalanma kalmamıştır. (Şekil:2-30.b)

su-dalgalari-2-30

Advertisement

Yukarıda da söylediğimiz gibi dalga boyunun küçülmesiyle engelin arkasında dalgaların kaybolması, ışığın gölge özelliğinin açıklanmasını sağlar. Öyleyse ışık dalga boyu çok küçük olan dalgalar olarak düşünülebilir.


Leave A Reply