Su Ürünleri Yetiştiriciliği Nedir? Neden Önemlidir? Türleri ve Faydaları

0
Advertisement

Su ürünleri yetiştiriciliği nedir, insanlara ne gibi fayda sağlarlar? Su ürünleri yetiştiriciliği türleri ve önemi hakkında bilgi.

Su Ürünleri Yetiştiriciliği Nedir?

Su ürünleri yetiştiriciliği, insan kullanımı için tatlı veya deniz sularında yaşayan su hayvanları ve bitkilerinin yetiştirilmesi, sanatı, bilimi ve işini kapsamaktadır. Ayrıca bu tür organizmaların kontrollü bir ortamda pazarlanmasını da içerir.

Su Ürünleri Yetiştiriciliği bir çeşit tarımdır ve bu nedenle tatlı su ve besin maddeleri gibi girdiler gerektirir. Daha büyük resme bakıldığında, aynı zamanda, hasat edilmiş ürünün, nakliyesi ve pazarlaması için depolama gerektirir. Girişler genellikle yetiştirilen türlere bağlıdır.

Su ürünleri yetiştiriciliği eski bir uygulamadır. Su ürünleri yetiştirmeyi düşündüğümüzde, genellikle balık çiftliklerini düşünürüz. Bu doğrudur, ancak istiridye gibi diğer su hayvanlarını da içerir. Aynı zamanda su hayvanlarını beslemek için yetiştirilen deniz yosunu gibi mahsulleri de içerir.

Su ürünleri yetiştiriciliği genellikle iki ana formda gelir.

Advertisement

Sıcak suda yetiştiricilik: Ilık suda iyi yetişen bitki ve hayvanları yetiştirmektir. Örnekler, yayın balığı, kerevit ve süs balıklarıdır.

Soğuk suda yetiştiricilik: Soğuk suda iyi yetişen bitki ve hayvanları yetiştirmektir. Örnekler somon ve alabalıktır.

Su Ürünleri Yetiştirme Türleri

Aşağıda birkaç yaygın su ürünleri yetiştiriciliği sistemi bulunmaktadır.

İç gölet

Bu genellikle yaklaşık 20 dönüm büyüklüğünde ve yaklaşık 2-2,5 m derinliğinde yapay göletleri içerir. Havuza hava girmesi için havuza bağlı havalandırma sistemleri yaygındır. Bu oksijen tedarikini arttırır ve ayrıca kış mevsiminde buz oluşumunu azaltır.

Çin’de, tatlı su balıklarının% 75’inden fazlası inşa edilmiş havuzlarda üretiliyor ve ABD’de neredeyse tüm çiftlik balıkları havuzlarda yetiştiriliyor.

Sirkülasyon sistemleri

Bu, balıkların tutulduğu kapalı bir dizi odayı (birim) içerir. Suyun sürekli olarak balık odalarına pompalanması gerektiğinden, güç kaynağına büyük ölçüde bağımlıdır. Su arıtma odasından akarken, partikül madde filtrelenir ve hava verilir. Bu kapalı sistem tuzluluk, sıcaklık, oksijen ve balıklara zarar verebilecek her şeyi kontrol etmeye yardımcı olur.

Advertisement

Çevre dostu bir sistem olarak kabul edilir, çünkü buharlaşan suyun yerini almak için çok az yeni su verilir. Filtrelerdeki kalıntı da sorumlu bir şekilde temizlenir.

Açık kafes sistemleri

Bu sistem genellikle açık denizde ve tatlı su göllerinde bulunur. İçinde balık bulunan suya kafes yerleştirilir. Kafeslerdeki atık, kimyasal maddeler, parazitler ve hastalıklar sıklıkla su ortamlarında değiş tokuş edilir. Balıklar, genellikle ağlara dolanan yırtıcı hayvanları (daha büyük balıklar) da çeker. Bu sistem kamu sularını kullanır, bu nedenle çevre düzenlemesi ve bazı yetkilendirme protokollerine uyulmalıdır.

Akış / geçit

Bu, balıklarla dolu uzun birimlerden oluşan bir sistemdir. Birimlerde onlara bağlı besleme istasyonları vardır. Su akan sudan yönlendirilir ve akan dere ünitelerine beslenir. Ünitenin sonuna kadar atık toplanır ve bertaraf edilir. Alabalık için yaygındır.

Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Önemi

Sağlık

Dünyanın her yerinde, deniz ürünleri talebi artmıştır çünkü insanlar deniz ürünlerinin düzenli diyetlerin bir parçası olduğunu ve kardiyovasküler hastalıklar, kanser, alzheimer ve diğer birçok önemli hastalıklarla savaşmaya yardımcı olduğunu öğrenmişlerdir.

Su ürünleri yetiştiriciliğinin, dünya balık üretiminin yaklaşık yüzde 13’ünü (10.2 milyon ton) oluşturduğu tahmin edilmektedir.

Su ürünleri yetiştiriciliğine, yabani deniz ürünleri ve ithal deniz ürünleri eklenerek, ürünlerin herkes için daha ucuz ve erişilebilir hal aması sağlanabilir.

Ekonomik faydalar

Önemli su kütleleri olmayan bölgelerdeki balık çiftlikleri ek iş fırsatları sunacaktır, çünkü insanlar tüm iş zincirine dahil olacaklardır – araştırmacılar, yetiştiriciler, balık gıda üreticileri, ekipman üreticileri, marinalar, depolama tesisleri, nakliye ve pazarlama şirketleri gibi restoranlar. Verimsiz topraklar ve tarım arazileri olan bölgeler, bir tarım biçimi olarak su ürünleri yetiştiriciliğine de katılabilirler.

Su ürünleri ticareti yerel yönetimlere vergi geliri sağlar. İhracattan da gelir getirir.

Çevresel faydalar

Her türlü su ürünleri yetiştiriciliğinde gerçek ilerlemeler vardır. Özellikle açık deniz sistemleri için, biyo-güvenlik sistemleri, kameralar ve gözetim altyapısının yanı sıra çiftliklerin çevresel açıdan güvenli uygulamalara uymasını sağlayan eğitimli denetçiler bulunmaktadır. Bu, sularda hastalık transferini azaltmaya yardımcı olur.

Aşırı avlanma önemli bir çevre sorunu olmuştur. Su ürünleri yetiştiriciliği, vahşi stoğa olan bağımlılığın ve etkinin azaltılmasına yardımcı olur. Sürdürülemez balıkçılık yöntemlerinin kullanımı da azaltılmıştır.

Advertisement

Su ürünleri yetiştiriciliği sistemleri, genellikle hasat edilmiş akarsu, yağmur suyu ve yüzey sularından yararlanır. Bu, diğer su kaynaklarına olan ihtiyacı azaltmaktadır. Buna ek olarak, havuzlar çevredeki toprak nemini koruyarak doğal kaynakları korurlar.


Leave A Reply