Su Uyur Düşman Uyumaz Ne Demektir? Atasözünün Anlamı Kompozisyon Açıklaması

0
Advertisement

Su Uyur Düşman Uyumaz anlamı nedir, atasözü ile ilgili kompozisyon, Su Uyur Düşman Uyumaz atasözü ne demek, açıklayan yazı örneği.

Su Uyur Düşman Uyumaz

Su Uyur Düşman Uyumaz

Atasözünün Kısaca Anlamı: düşmana karşı her zaman uyanık davranmak gerekir. Düşman kötülük etmek için sürekli fırsat kollar.

Temkinli olmak gerekli bir davranıştır. Düşmanlarınız varsa ki olmayan yoktur, düşmanlık yapmak için her fırsatı değerlendirecektir. O yüzden hayatta dikkatli olmalı, açık vermeden, hata yapmadan gelebilecek düşmanca saldırılara hazır olmalıyız. Aslında bu atasözü milletler için daha geçerlidir. Çünkü bireylerden ziyada ülkeler bu şekilde davranma eğilimindedirler. Sürekli plan yaparlar ve ordularını hazır tutarlar. Eğer ki biz ordumuzu hazır tutmaz ve tedbirsiz davranırsak yenilmemiz mümkün değildir. Hazırlık iyidir.

İnsan yapacağı işlerde sürekli dikkat etmeli, düşüncesinin kabul etmediği işleri yapmamalı, en küçük olumsuzluklara karşı önceden gerekli önlemleri almalı, düşmanlarının yararlanacağı durumları yaratmamalıdır. Düşman çoğu kez bilinmez, tanınmaz. Ama o kötülük yapacağı kişiyi ve durumu çok iyi bilir. Sürekli, yapacağı kötülük için fırsat kollar ve zamanı gelince de amacına ulaşır. İşlerimizi yaparken düşmanımızın hep yanımızda, etrafımızda olabileceğini hesaba katmalı, onun yararlanabileceği ortamların doğmaması için gereken yapılmalıdır.

SU UYUR, DÜŞMAN UYUMAZ kompozisyon.

Durmadan akan bir ırmağın, ya da derenin suyu uyur mu? Uyumak suya özgü bir davranış mıdır? Aslında uyumak, insana özgüdür; akan bir su uyumaz. Burda suyun sessiz akışı, uykuya benzetilmiştir.

Advertisement

Düşman da akan suya benzer. Durmadan hazırlık yapar: Askerini eğitir; silahlandırır. Ama bunu elden geldiğince sessizlik içinde yapar, bize göstermemeye çalışır. Sürekli fırsat bekler, bizi en zayıf zamanımızda yakalamaya dikkat eder. Böyle bir zamanı ele geçirince savaş açar. Toptan yok etmeye bakar. O yüzden düşmanın sesi soluğu çıkmıyor, hiçbir tacizde bulunmuyorsa, rahatlamamalıyız. Bu büyük ihtimalle bir plan, hazırlık içinde olduğunun göstergesidir.

Suyun uyuyabileceğini düşünebiliriz. Ama düşmanın uyuyacağını sanmak aşırı bir saflık olur. En iyisi Namık Kemal’in düşündüğü gibidir: “Hazır ol cenge, eğer istersen sulhu salâh.” Yani barış içinde yaşamak isteniliyorsa, düşmana karşı gerekli önlemler alınmalı, çıkacak bir savaşa karşı hazırlıklı bulunulmalıdır.


Leave A Reply