Suda Eriyen Vitaminler Nelerdir? Bu Vitaminlerin Özellikleri

0
Advertisement

Suda eriyen vitaminler hangileridir? Suda eriyen vitaminlerin özellikleri, görevleri nelerdir? Suda çözünen vitaminler hakkında bilgi

c vitamini narenciye

Kaynak: pixabay.com

Suda Eriyen Vitaminler : C – B Grubu

C Vitamini:

Askorbik asit adı da verilen C Vitamini çok önemli görevler üstlenen bir vitamindir. ASKORBİK ASİT HAKKINDA DETAYLI BİLGİ İÇİN TIKLAYIN

B1 Vitamini:

B1 vitamini merkezi ve periferik sinir sisteminin sağlıklı gelişimi ve işlevinde iştah ve sindirim işlevlerinin normal düzeninde yürütülmesinde etkilidir. B1 vitaminden zengin besinler arasında bira mayası, tahıl kavuğu (kepek), et (özellikle karaciğer), kurufasulye, bezelye, yerfıstığı, yerfıstığı yağı ve yumurta sayılabilir. Et, günlük B1 vitamin gereksiniminin yaklaşık 1/4’ünü karşılar.

B2 Vitamini:

En çok süt, bira mayası, ekmek mayası ve karaciğerlerde, ıspanak, kuru fasulye, balık ve yumurtada bulunur. Deri sağlığı ve gün ışığında görmeyi sağladığından gerekli bir vitamindir. Günlük gereksinim düzeyi kişinin kalori gereksinimi ve vitamin tüketimiyle yakından ilgilidir. Büyüme ve gelişme çağında, gebelik ve emzirme dönemlerinde gereksinim artar. Pişirme sırasında B1 vitamini ya da C vitaminine oranla daha az yakılır. Gün ışığında birkaç saatte hızla yıkılır, bu nedenle sütlerin gün ışığında uzun süre bırakılmaları gerekir.

B3 ya da PP Vitamini:

Pellegra hastalığını önlediği için (pellegra prevantivea PP) olarak da adlandırılır. Deri sağlığı, sindirim kanalı ve merkezi sinir sistemi normal işlevi için gerekli bir vitamindir. Yiyecekler içinde niyasin ve triptofan olarak alınabilir. Her 6 gr proteinde 60 mg triptofan bulunduğu, bunun da 1 mg niyasine eşit olduğu saptanmıştır. Karışık nitelikli besinlerin alındığı normal beslenmede protein dışı kaynaklardan 13 mg niyasin alınır. Proteinlerle de 720 mg triptofan ya da 12 mg niyasin alındığı gözönünde tutulursa, yeterli ve dengeli beslenmede 25 mg niyasin alınır; bu düzey bir kişinin gereksiniminin yaklaşık 2 katıdır. Fazla niyasin depo edilemez idrarla atılır. Et grubu besinlerde (başlıca sakatat ve kümes hayvanları gibi) niyasin boldur; yeşil yapraklı sebzelerde ve tahılda sınırlıdır. Et dışında, süt, süt ürünleri, yumurta, kümes hayvanları ve deniz ürünleri, triptofan yönünden zengindir.

suda çözünen vitaminler

Advertisement

B6 Vitamini:

Proteinden zengin yiyeceklerle B6 Vitamin gereksinimi kolaylıkla karşılanır; kadınlar için günde 20 mg, erkekler için 22 mg’a gereksinim vardır. Et (özellikle sakatat), tahıl ya da fasulye, yerfıstığı pridoksaldan zengin kaynaklardır. Süt ve yeşil sebzelerde ise fazla değildir. B10 ya da Bil Vitamini: Öteki B vitaminleri gibi, folikasit de DNA sentezi için gerekli özel enzimlerin yapısına girer. Ayrıca hemoglobin yapımında, özgün aminoasit metabolizmasında etkilidir. Hem folik asit hem de B12 vitamini eritrosit yapısında zorunlu olarak bulunmakla birlikte, biri ötekinin yerine geçemez. Her ikisi birlikte gereklidir. Yeşil yapraklı sebzeler folikasit gereksinimini karşılar. Öteki zengin besin kaynakları arasında sakatat, et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve tahıl sayılabilir. Uzun pişirme sırasında ve besinler konserve edildiğinde bozulur.

B 12 Vitamini:

Bütün vitaminler arasında B12 vitamini en karmaşık molekül yapısına sahip olandır. Kobalt, vitamin B12 molekülünün ana parçasını oluşturur. Eritrositlerin olgunlaşmasında, protein sentezinde ve sinir siteminin metabolizmasında zorunlu bir vitamindir. Süt, yumurta, et, peynir, deniz ürünleri ve kümes hayvanları az tüketilse bile B12 vitamini yönünden yeterli kaynak oluştururlar. Bitkisel besinlerde B12 vitamini yoktur.


Yorum yapılmamış

Leave A Reply