Sukulent Nedir? Sukulent Özellikleri, Yetiştirilmesi ve Üretilmesi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Sukulent nedir, nasıl bitkilerdir? Sukulentlerin özellikleri nelerdir, nasıl yetiştirilir? Sukulent çeşitleri, hakkında bilgi.

sukulent

Kaynak: pixabay.com

Sukulent

Sukulent, bir diğer adıyla etli bitki, yaprak, gövde ve köklerinde su tutan bitkilere verilen ortak bir addır.

Sukulentler yüksek oranda su içerir. Su bu bitkilerde yaprak, gövde ve köklerde tutulur. Yüksek sıcaklıklara bile dayanabilen bu bitkiler az yağış alan yarı kurak yerlerde yetişir. Sukulentler Kuzey Amerika’nın güneyinde, Güney Amerika, Güney Afrika, Madagaskar, Avustralya, Avrupa ve Asya’nın bir bölümünde yaygın olarak görülür. Ülkemizde Akdeniz, Ege, Karadeniz ve Marmara bölgelerinde bazı sukulent türlerine rastlamak mümkündür.

Sukulentler çok geniş bir bitki grubudur. Dünyada altmış farklı bitki ailesinden yaklaşık yirmi bin sukulent türü var. Bu türlerin her birinin görüntüsü birbirinden ilginç. Farklı sukulent türlerinin boyutları da birbirinden farklıdır. Kimi sukulentler bir ağaç büyüklüğündeyken kimileri miniciktir. Kaktüsler de birer sukulenttir. Bu bitkilerin diğer sukulentlerden farkı dikenli olmalarıdır. Kaktüsler genellikle çöllerde ve tropik iklimlerde görülür.

Yaprak Yapısı

Sukulentlerin yaprakları kalın ve etli olur. Yapraklar genellikle küçük, silindirik ve küreseldir. Bazı türlerdeyse yaprak bulunmaz. Kaktüslerin birçoğu yapraksız sukulentlerdir. Bu bitkilerde yaprakların görevi yine silindirik ya da küresel olan gövde tarafından yürütülür.

sukulent

Kaynak: pixabay.com

Sukulentler çiçekli bitkilerdir. Bu bitkilerin büyük bir bölümü ilkbaharın sonuna doğru dikkat çekici rengârenk çiçekler açar. Kimi sukulentler çiçeklenmelerinin ardından meyve verir. Bazılarının meyveleri yenilebilir, örneğin pitaya ya da ejder meyvesi adı verilen meyve bir kaktüs türünün yenilebilir meyvesidir Hint inciri de bir başka kaktüs türünün yenilebilir meyvesidir. Anavatanı Kuzey Amerika’nın güneyi, Güney ve Orta Amerika olan pitaya ülkemizde de Akdeniz Bölgesi’nde yetiştiriliyor.

Advertisement

Üremesi

Bu bitkilerin bir diğer özelliğiyse kolay çoğalabilmeleridir. Çoğu sukulenti yapraklarını koparıp toprağa saplayarak çoğaltmak mümkündür. Bu yapraklar bir süre sonra köklenir ve yapraktan yeni bir bitki gelişir. Diğer pek çok bitkiye oranla kolay yetiştirilmesi ve zorlu çevre koşullarına uyum sağlayabilmesi nedeniyle sukulentler günümüzde sokaklarda, park ve bahçelerin peyzajında da kullanılır.

Sukulentler teraryumlar için de uygun bitkilerdir. Teraryum yapmak için cam ya da fanusların içine bitkiler, çakıl torf ve dekoratif objeler yerleştirilir.


Leave A Reply