Sülfür Nedir? Ne İşe Yarar?

0
Advertisement

Sülfür nedir? Sülfür nasıl elde edilir, özellikleri nelerdir, ne işe yarar? Sülfür hakkında bilgi.

sulfur-2Sülfür; kükürdün, bir başka elementle birleşerek oluşturduğu yeni maddedir. Bileşen elementin türüne göre üçe ayrılır: Ametal, metal organik sülfürler. Ametal sülfürler; karbon, bor, arsenik, fosfor gibi ametallerle oluşan sülfürlerin bileşimidir (örneğin, karbon sülfür CS2, karbondioksit CO2, karbonmonoksit CO). Metal sülfürler, sülfürasidinin tuzlarıdır: Potasyum sülfür K2S, Sodyum sülfür Na2S gibi.

Metal sülfürler, genelde mat, renkli ve metal parlaklığında, hemen çözülebilen kristalleşmiş katılardır. Bu gruba giren sülfürler içinde yalnızca alkali ve toprak alkali sülfürler suda çözülür. Birçok sülfürün asitler tarafından bozundurulması sonucu hidrojensülfür (H2S) açığa çıkar. Soğuk havayla ilişki, alkali sülfür çözeltilerini yükseltger.

Bunun sonucunda oluşan kükürt, bunları polisülfürlere (örneğin Na2, (NH4)2 S2) dönüştürür. Bazı metal sülfürlerse; sıcakta yükseltgenerek orta sıcaklıkta sülfatları ve yüksek sıcaklıkta kükürtdioksit (SO2) ile metaloksitleri verirler. Doğada çok sayıda bulunan metal sülfürler, önemli mineraller (zencefre, pirit, kalkopirit, galen, vb) oluşturur.

Organik sülfürler; alkol ya da fenol esterleridir. İki klorlu türevi iperit olan etilsülfür [(C2H2)2S] ve alil sülfür, organik sülfürlerin en önemlileridir. Kermezit, arsenik sülfür, alkali sülfürler gibi kimi sülfürlerden tıp alanında yararlanılır.

Advertisement

Leave A Reply