Sülük Nasıl Bir Hayvandır? Ne İle Beslenir? Sülük Neye İyi Gelir? Kullanımı

0
Advertisement

Alternatif tıpta sıklıkla kullanılan sülük nasıl bir hayvandır? Sülük hayvanı özellikleri, yapısı, beslenmesi, yararları kullanımı nasıldır?

Sülük

Tatlı sularda yaşayan, 5-6 santim boyunda ince uzun vücutlu bir hayvandır. Daha çok küçük akarsuların sığ yerlerinde bulunur. Hayvan suyun içinde dalgalanarak hareket eder. Vücudunun iki ucunda çekmenler bulunur. Sülük bunlarla istediği yere tutunur.

sülük

Kaynak: pixabay.com

Hayvanlar aleminin solucanlar şubesindendirler.

Avrupa ve Kuzey Afrika’nın tatlı sularında yaşar. Uzunluğu 15 cm kadardır. Gerçekte halkalı bir solucandır. Her iki ucunda da çekmen vardır. Suda yüzer, sürünür ya da bir yere tutunarak yaşar. Ön yüzünde yer alan çekmenin ortasında ağız bulunur. Ağız çevresinde boynuzsu maddeden yapılmış olan dişli üç dudak vardır. Vücudundaki 22 sindirim kesesiyle bir kez de ağırlığının sekiz katı kan emebilir. Yiyecek verilmeksizin bir yere kapatılırsa dört ay yaşayabilir.

Sülük hayvan ve insan kanı emerek beslenir. Kanını emeceği canlı hayvanın derisine çekmeniyle yapışır, küçücük dişleriyle derisini deler. Ağzında bulunan bezlerden çıkan bir salgı emdiği hayvanın kanının pıhtılaşmasını önler.

Eskiden olduğu gibi bugün de alternatif tedavi yöntemleri bakımından bir insandan kan almak gerekince, sülükten faydalanılır. Yalnız, bu işte kullanılacak sülüklerin temiz, mikropsuz yerden alınmış olması/ başka birinin kanını emmesi için kullanılmamış olması gerekir.

Advertisement
sülük

Kaynak: pixabay.com

Kullanımı

Sülük, kan emici bir asalak olduğu için bazı hastalıkların tedavisinde halk arasında kullanılır. Kan basıncını düşürmek, mayasıl, kaşıntılı hastalıklar gibi hastalıkların tedavisinde yararlanılır. Tükürüğünde kanın pıhtılaşmasını önleyici bir madde taşıyan sülük, yukarıda belirtilen hastaların kol ve bacaklarında deriye en yakın damarlarının üstüne konur. Bir süre sonra sülük kan emerek şişmeye başlar. Yeterince kan emildiğine karar verildikten sonra sülük bulunduğu yerden alınır. Eğer alınmazsa kan emen sülük şişer, bir süre sonra da çatlayarak ölür.

Sülüğün bu kan emiciliğinden insanlar öteden beri kendilerinden kan aldırmakta faydalanmışlardır. Sağlık bakımından, bazı durumlarda insandan kan almak gerekir. Bugün bu İş için daha tıbbi usuller vardır; bu arada, aynı amaç için eskiden başvurulan hacamat da eskimiştir (Hacamat). Bununla birlikte, kan almak için tıbbi usullerden faydalanmanın imkânı bulunmazsa sülüğe başvurulabilir. Yalnız, bu işte kullanılacak sülüklerin temiz, mikropsuz yerlerden alınmış, daha önce başka bir hastanın kanını emmemiş olmasına dikkat etmelidir.


Leave A Reply