Suna Kan Kimdir? Ünlü Keman Sanatçısı Suna Kan’ın Hayatı ve Başarıları

0
Advertisement

Suna Kan kimdir? Ünlü keman sanatçısı Suna Kan hayatı, biyografisi, müzik kariyeri ve eserleri, başarıları hakkında bilgi.

suna kan

Suna Kan

Suna Kan (21 Ekim 1936, Adana, Türkiye) Türk kemancıdır. Beş yaşında keman çalmaya başladı ve ilk halka açık konserlerini henüz dokuz yaşındayken Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ile Mozart’ın A majör ve Viotti’nin A minör keman konçertolarını seslendirerek verdi. Çalışmalarına Ankara’da Walter Gerhard, İzzet Albayrak ve Lico Amar ile devam etti. 1949’da TBMM’nin çıkardığı özel bir kanunla burslu olarak Fransa’ya gönderildi. Paris Konservatuarı’nda Gabriel Bouillon ile çalıştı ve 1952’de birincilik ödülünü kazanarak mezun oldu.

1960’lı yıllardan başlayarak yurda döndükten sonra önce Türk piyanist Ferhunde Erkin ve ardından Gülay Uğurata ile düzenli olarak Anadolu’da konserler verdi. Uğurata ile ortaklığı 29 yıl sürmüştür. Uğurata’nın ölümünden sonra piyanist Cana Gürmen ile bir ikili oluşturdu.

Suna Kan’ın kapsamlı konser turları şimdiye kadar İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, İsviçre, Belçika, Hollanda, İsveç, Norveç, Rusya, Çin, Japonya, Güney Amerika ülkeleri, Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri dahil olmak üzere dünyanın birçok yerine gitti . Londra Senfoni, Los Angeles Filarmoni, Bamberg Senfoni, Residentie Orkestrası (Hollanda), Moskova Senfoni, Fransız Ulusal Radyo Senfoni (ORTF) gibi birçok uluslararası orkestra ile István Kertész, Arthur Fiedler, Walter Susskind, Hans Rosbaud, Zubin Mehta, Gotthold Lessing, Louis Frémaux ve Michel Plasson gibi büyük şefler eşliğinde sahne aldı. Ayrıca Yehudi Menuhin, Igor Bezrodny, Pierre Fournier, André Navarra ve Frederick Riddle gibi ünlü sanatçılarla ikili konçertolar seslendirdi.

1970’lerde Suna Kan, şef Gürer Aykal ve aynı zamanda eşi olan müzik eleştirmeni Faruk Güvenç ile birlikte TRT Ankara Oda Orkestrası’nın kurucuları arasında yer aldı. Orkestra ile solo kemancı ve keman grubunun bir üyesi olarak çaldı. 1986’dan beri konser, yayın ve kayıt faaliyetlerinin yanı sıra Ankara Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü’nde keman profesörüdür.

Advertisement

1971’de Türk hükümetinden “Devlet Sanatçısı” unvanını aldı. Ayrıca Fransa Hükümeti tarafından “Chevalier dans l’ordre National du Merite” ödülüne layık görüldü. 1996 yılında Türkiye’de klasik müziğin seçkin yorumcu ve sanatçılarına verilen Sevda Cenap And Vakfı Altın Madalyası’nı aldı. Aynı vakıf tarafından 1997 yılında Müşerref Hekimoğlu’nun “Suna Kan: Gönülden Çalınan Keman” kitabı yayımlandı.

Kariyeri boyunca Yehudi Menuhin, André Navarra ve Pierre Fournier gibi devlerle çaldı ve bu ustalardan yaptığı yorumlarla büyük beğeni topladı.

Suna Kan, yorumlarında mükemmelliği ve dengeyi gösterişten uzak, berrak bir şekilde birleştirir. Türk senfonik bestecilerinin keman için yazdığı eserlerin yorumlanmasında öncü olan sanatçı, Necil Kazım Akses’in, Ahmed Adnan Saygun’un ve Ulvi Cemal Erkin’in Keman Konçertosu’nu seslendirdi.

Kan birkaç kayıt yaptı. Bunun nedeni kısmen, kariyerinin en parlak yıllarında Türkiye’de kayıt işinin oldukça hareketsiz olmasıydı. Ulvi Cemal Erkin’in Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası ve Münih Filarmoni Orkestrası ile yaptığı “Keman Konçertosu” ve TRT Ankara Oda Orkestrası ile Mozart’ın tüm keman konçertoları, bazıları canlı konserlerden olmak üzere az sayıda kayıttan oluşmaktadır. En popüler kayıtlarından biri, piyanoda Corrado Galzio ve kemanda Kan ile Brahms, Grieg, Debussy, Bartok ve Dvorak performanslarıydı.

Bir kemancı olarak sanatsal duruşuna uygun uluslararası bir popülerlik kazanmamış olsa da, kendine özgü, özel ve saf bir tonun büyük bir virtüözü olarak Türkiye’deki küçük bir grup uzmanın kalbinde kaldı.

Kaynak 2 – Suna Kan

Suna Kan; keman sanatçısıdır (Adana 1936).

Advertisement

Beş yaşında keman öğrenmeye başladı. Ankara’da çeşitli yabancı ve Türk öğretmenlerden ders aldı. 9 yaşında ilk konserini verdi. 1948’de piyanist İdil Biret ve kendisi adına çıkarılan üstün yetenekli çocuklar yasasıyla Fransa’ya gönderildi. Paris Konservatuvarı’na girdi. 1952’de birincilikle bitirdi.

BachCenevre (1954), Viotti (1954) yarışmalarında birincilik, Münih yarışmasında ikincilik (1956) ve J. Thibaud yarışmasında beşincilik (1957) ödülleri kazandı. Yurt içinde ve dışındaki konserlerinde büyük ilgi gördü. Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’na solo kemancı olarak atandı. 1973’te “Devlet Sanatçısı” unvanını aldı. Bu görevinin yanı sıra 1976’da başlayarak Ankara Oda Orkestrasında başkemancı ve solist olarak yer almaktadır. , Mozart, Bartok ve Alban Berg‘in eserlerini başarıyla yorumlayan Kan, Türk bestecilerinin eserlerini de yorumladı.


Leave A Reply