Suyun İnsan Vücudundaki Önemi, İnsan Sağlığı İçin Suyun Gerekliliği

0
Advertisement

Suyun sağlık açısından insan vücuduna ne gibi katkıları vardır? Suyun insan sağlığı, vücudu için önemi nedir, hakkında bilgi.

su içmek

Kaynak: pixabay.com

Bir ortamda hayatın devamını sağlayan dış şartlar su, ısı, besin ve havadır. Organizmadaki bütün hayati faaliyetlerde suyun rolü vardır. Besinlerin eritilmesi, emilmesi, dokulara, hücrelere taşınması, kanın ödevini yapabilmesi hep vücuttaki su dengesine bağlıdır. Organizma suyunun %15’ini bile kaybedince hayati olaylar bozulur.

İnsan vücudunun her organında su vardır. Ergin bir insanda ortalama olarak vücut ağırlığının %77’si sudur. Organların su miktarı ise şöyledir: Kas %74; deri %64; Kan %85; kemik % 13-44; karaciğer %71; böbrek %83.

Vücudumuza gereken suyun büyük kısmını yiyeceklerle, içeceklerle alırız. Ayrıca, organik maddelerin oksidasyonu (yanması) ile de vücudumuzda devamlı olarak su meydana gelir. Su vücuttan idrar olarak böbrekten, ter olarak deriden, solukla akciğerden, dışkı ile bağırsaktan çıkar.

İçtiğimiz su arı değildir. İçinde karbon asidi ile kalsiyum bikarbonat vardır. İçinde karbon asidi bulunmayan su tatsızdır.

İçilen su bir saat içinde bütün organlara yayılır. Su metabolizmasını böbrekler düzenler. Fazla su böbrekten çıkarılır. Susuzluk halinde böbrek suyu vücutta tutar, fazla tuzlu bir idrar çıkarır. Beynin altındaki hipofiz bezi de su metabolizmasını düzenler

Advertisement

Su vücuttan tuzları, metabolizma artıklarını çıkarır, vücut ısısını düzenler. Ter buharlaşırken vücuttan ısı çekilir. Bundan dolayıdır ki- sıcak havada terin artması ile vücut ısısı azalır. Bir gram suyun buharlaşmasında vücuttan 0,6 kalori kaybolur.

Vücuda az su girerse dokuların suyu azalır, susama başlar. Devamlı ishallerde, hele kolerada su kaybı çoktur. Bu gibi hallerde kaslarda kramplar olur. Böbrek hastalıklarında da su alışverişi bozulur, su vücutta toplanır. Hücreler arasında toplanan su «ödem» denilen şişlikleri meydana getirir. Ayrıca, karın ve göğüs boşluğunda da bol miktarda su toplanabilir. Ödem suyu bir hastada 10-20 kilo kadar olabilir.

Hipofiz bezinin hastalıklarında bazen su metabolizması da bozulur. Hasta bol su içer, bol idrar çıkarır. Buna rağmen, hastada şiddetli bir susuzluk vardır. Normal insan günde 1-1,5 litre idrar çıkarır. «Şekersiz şeker hastalığı» denilen hipofiz bozukluğunda günde 10-15 litreye kadar idrar çıkarılır. Şeker hastalığında da idrar çoğalır. Bu, idrara geçen glikozu sulandırmak içindir, hipofiz bozukluğundan ileri gelmez.


Leave A Reply