Suyun Mikroplardan Arındırılması

0
Advertisement

Suyun mikroplardan arındırılması neden önemlidir, nasıl yapılır, yöntemleri hakkında bilgi.

kirli-suSuyun Mikroplardan Arındırılması

Genellikle kentlerde şehir sularında düzenli olarak klorlama yapılır. Herhangi bir şüpheli durumda -bağırsak hastalığı salgını veya kısaca içme ve kullanma suyunun arıtılması -dezenfekte edilmesinin zorunlu olduğu durumlarda bireysel su arıtılmasına-dezenfeksiyonuna başvurmak gerekir.

Bireysel su dezenfeksiyonu (mikroplardan arıtma) usullerini kısaca şöyle sıralayabiliriz:

1. Kireç Kaymağı ile ana çözelti elde edilerek yapılan arıtma: Normal ve çok uzun süre bekletilmemiş kireç kaymağında (oldukça çok klor içeren kireç) %25 aktif klor bulunduğu hesap edilir. Buna göre büyük bir kapta litre başına suya 2 çorba kaşığı (aşağı yukarı 40 g) kireç kaymağı konulur ve karıştırılır. Yarım saat kadar sıcak olmayan bir yerde dinlenmeye bırakılır, dibine çöküntü yapar. Üstte aktif klorlu kireç kaymağı ana çözeltisi elde edilmiş olur. Uygun kaplara (tercihen renkli şişelere) alınır. Bu şişeler ağzı kapalı serin yerlerde bekletilir. İçme suyu ihtiyacına göre her gün litre başına 3 damla ilâve edilip yarım saat bekletildikten sonra suyun temizlenmiş olacağı ve içilebileceği kabul edilir.

Klorlu çözelti; serin karanlık yerlerde, ağzı kapalı olarak 15 gün klor aktivitesini kaybetmeden kullanılabilir. Buna göre, şişeleme yapıldığı ve kullanma süresinin bittiği tarihler belirtilmelidir.

Advertisement

2. Halazon kloramin gibi klor bileşiği ile yapılmış tabletler veya tablet şeklinde bu iş için hazırlanmış preparatlar da kişisel su arıtılmasında kullanılır.

Genelde bunların kullanma şekli satılırken yazılı olarak verilmektedir. Genellikle 1 litre suya 1 tablet ilâve edilip yarım saat bekletildikten sonra suyun mikroplardan arıtıldığı kabul edilir.

3. Eskiden beri çok kullanılan bir yöntem de iyot-tentürden yararlanmadır. Eczaneden alınan iyot-tentürden bir kısmı 4 kısım su ile sulandırılır. Sonra içme suyuna litre başına 2 damla ilâve edilip yarım saat beklenir. Su arıtılmış (dezenfekte olmuş) demektir.

Eğer su bulanıksa, önce 2-3 kat yapılmış gazlı bezden süzülmesi, sonra iyot-tentürlenmesi doğru olur.

4. Potasyum permanganat da belirli durumlarda su dezenfeksiyonu için kullanılabilir. Bu madde mor kristallerden oluşur. Bir litre suya V2 gram hesabıyla 1/2000 oranında konulur. Suda hafif menekşe rengi oluşur. Ancak bu arıtma (dezenfeksiyon) içme suyunda değil de kullanma suyunda özel temizleme durumlarında kullanılır.

Özellikle kolera ve benzeri salgınlar esnasında, yeşil salata, maydanoz, yeşil soğan vb. sebzelerin bu suda yarım saat kadar bırakılarak bekletilmeleri gerekir. Bu şekilde arıtılmaları sağlanmış olur. Potasyum permanganat kolera mikrobuna karşı çok etkilidir.

Advertisement

5. Bütün bunların yanında zorunlu durumlarda rahatlıkla içilebilecek su elde etmek için uygun bir kapta su ocağa konulur, devamlı 15 dakika kaynatıldıktan sonra soğutulup kaptan kaba aktarılarak kaybolan havası geri verilir (oksijen sağlanır). İçimi daha rahat temiz su elde edilir.

İçme kullanma sularına çok önem verilmeli, herhangi bir şüpheli durum varsa titizlikle izlenmelidir.


Leave A Reply