T Harfiyle Başlayan Sebze ve Meyveler İsimleri Özellikleri, T İle Bitki

0
Advertisement

T harfiyle başlayan sebze ve meyvelerin isimleri, sebze, meyve çeşitleri listesi. Baş harfi T olan sebze ve meyve türleri nelerdir?

T Harfiyle Başlayan Sebze ve Meyveler

taflan

TAHNAL (TAFLAN)

Ülkemizde Karadeniz Bölgesinde yetişen Karayemiş yada Taflan olarak da bilinen bir meyvedir. Yaprakları şeker, tanen, kalsiyum, oksalat, emülsin, prunasin ihtiva eder. Taze yapraklardan elde edilen taflan suyu, antispazmodik ve öksürük dindirici, bulantı ve karın ağrılarını giderici olarak kullanılır. Fazla alınırsa, zehirlenme yapar. Taze meyveleri yenir. Taze meyvelerinin idrar söktürücü ve taş düşürücü etkileri vardır. Yaprakları ise gıdalara koku vermekte kullanılır.

tarçın

TARÇIN

Tarçın, Cinnamomum cinsinden birkaç ağaç türünün iç kabuğundan elde edilen bir baharattır. Tarçın, çok çeşitli mutfaklarda, tatlı ve tuzlu yiyeceklerde, kahvaltılık gevreklerde, atıştırmalık yiyeceklerde, çay ve geleneksel yiyeceklerde aromatik bir çeşni ve tatlandırıcı katkı maddesi olarak kullanılır. Tarçın aroması ve tadı, esansiyel yağı ve ana bileşeni olan cinnamaldehit’ten ve öjenol de dahil olmak üzere sayısız diğer bileşenlerden kaynaklanır.

taze fasulye

Advertisement

TAZE FASULYE

Taze fasulye, ortak fasulye çeşitlerinin olgunlaşmamış, genç meyvesi ve koruyucu kabuklarıdır. Taze fasulye içindeki fasulye tohumları tam olarak olgunlaşmadan önce hasat kabukları ile tüketilir. Taze fasulye yaz mevsiminin sevilen sebze yemeklerindendir. Kışın da tüketebilmek için dondurularak saklanır, genellikle zeytinyağlı olarak yemeği yapılır.

Taze soğan

TAZE SOĞAN

Yeşil soğan veya taze soğan, Allium cepa grubundan bir soğan çeşididir. Bir sebze olarak kullanılmakta olup çiğ ya da pişmiş olarak yenilir. Özellikle Uzak Doğu ülkelerinde yaygın olarak tüketilir. Taze soğan sağlık için çok faydalıdır. Kalp hastalığı riskini azaltır. Burun tıkanıklığı giderici etkisi vardır. Beyaz kısmında bol miktarda A vitamini vardır. Yeşil kısımlarında bol miktarda C vitamini vardır. Ödem söktürücüdür.

tere

TERE

Tere, turpgiller familyasından, yaprakları salata olarak yenen baharlı bir bitki türüdür, vücuttaki yağ yakımını hızlandırıyor. İnce yaprakları pişince acılaştığı için çiğ yemek gerekir. Ayrıca içinde birçok vitamin barındıran bir bitkidir. Anadolu’da bolca yetişir. Anavatanı Asya’dır. Karaciğere faydalıdır. Kuzey yarımkürede ılık ve nemli bölgelerde yetişir.

turp

Advertisement

TURP

Turpgiller familyasından kazıkköklü, baharlı bitkidir. Beyaz, pembe ya da mor renkli çiçekli, parçalı ve tüylü yapraklı, bir ya da iki yıllık otsu bir bitkidir. Çok eskiden bu yana bilinen ve tarım bitkisi olarak yetiştiren ve besin değeri olan bir türüdür. Genellikle salata olarak çiğ yenir. DEVAMI

turpotu

TURPOTU

Turpotu en kolay bulunan ve sık tüketilen yabani otlardandır. Kalın, dişli kenarlı ve tüylü yaprakları olan bu otsu bitki doğada kendiliğinden yetişir. Görünümü hardal otuna benzer, ancak sarı çiçekleri olan hardal otundan farklı olarak beyaz çiçekler açar. Neredeyse tüm dünyaya yayılmış olan en önemli yabani otlardan birisidir. Ege mutfağında çok sevilen turp otunun genellikle haşlanarak zeytinyağlı, limonlu salatası ve yumurtalı-yumurtasız kavurması yapılır.

turunç

TURUNÇ

Portakala benzeyen meyveler veren bir ağaçtır. Meyvesi portakaldan daha iri, tadı da daha mayhoştur. Akdeniz, Ege ve Doğu Karadeniz kıyılarımızda, limon, portakal, mandalina gibi aşılanacak ağaçlara anaçlık etmek üzere yetiştirilir. Meyvelerinden şekerleme, reçel, şurup yapılır. Portakal, limon, mandalina gibi turunç da ayrıtaçyapraklı ikiçeneklilerden, sedefotugiller familyasının bir alt familyası olan turunçgillerdendir.


Leave A Reply