Tacikistan Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Tacikistan – Tacikistan ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

Tacikistan bayrağı

Kaynak: pixabay.com

TACİKİSTAN;

  • Yüzölçümü: 143.100 km2.
  • Başkenti: Duşanbe.
  • Dil: Tacikçe.
  • Din: Müslüman (çoğunluk Sünni), az sayıda Şii ve Ortodoks Hristiyan.
  • Para birimi: Tacikistan rublesi.
  • Başlıca kentleri: Çudşand (eski (Leninabad), Kulab, Kurgan-Tube, Ura-Tube.

Orta Asya’da devlettir. Kuzeyden Kırgızistan, doğudan Çin Halk Cumhuriyeti, güneyden Afganistan, batıdan Özbekistan ile çevrilidir.

Tacikistan

Kaynak: pixabay.com

Yüzey Şekilleri;

Ülke toprakları dağlık yapıdadır. Orta Asya’nın ve en yüksek dağları ülke sınırları içinde toplanmıştır. Dağların yükseltileri 7.000 m’yi geçer. Pamir Dağları’nın kolları Tacikistan topraklarını batı-doğu yönünde keser.

Komünizm Doruğu (7.495 m) en yüksek noktadır. Pamir yaylalarındaki en alçak nokta bile, deniz düzeyinden 3.500 m yükseltidedir. Türkistan, Zerafşan ve Gissar dağları birbirine koşut uzanır. Amu Derya, Sri Derya, en önemli ırmaklardır. Amu Derya, Afganistan ile olan sınırı çizer ve güney topraklarını sular Zerefsan, Kafirgân, Zefs ırmakları, Amu Derya’yı besler. Sri Derya Irmağı ise kuzey bölümünü sular, Dünyanın en büyük buzullarından biri olan 80 km uzunluğundaki Fedşenko Buzulu, Pamir Dağları üzerindedir.

İklim;

İklim karasaldır. Yazlar çok sıcak, kışlar çok soğuktur. Yıllık ortalama yağış tutarı 380 mm’yi aşmaz. Batı kesimleri yarı çöl görünümündedir. Güney bölgelerinde kışlar daha ılıman geçer. Ancak, yazlar çok sıcaktır.

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

İklim koşulları ve bol yağış nedeniyle doğal bitki örtüsü değişiklikler gösterirse de genelde bozkır bitkileri egemendir. Hayvan varlığını ise yükseklik koşullarına uyum sağlamış Orta Asya’ya özgü yaban hayvanları oluşturur.

Advertisement
Tacikistan

Kaynak: pixabay.com

Ekonomisi;

Nüfusun büyük bölümü tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlar. Buğday, arpa, yulaf, mısır, pamuk, patates, sebze ve meyve (incir, nar, kayısı, zeytin) başlıca tarımsal ürünlerdir. Ülkedeki geniş yaylalardaki otlaklarda sığır beslenir (sığır, koyun, keçi, domuz). Gissar koyunu eti ve yağış karakul koyunu yünü ve postuyla ünlüdür. Madencilik, mühendislik, besin, dokuma, konfeksiyon başlıca endüstri dallarıdır. Yeraltı kaynakları açısından zengindir: Kömür, kurşun, çinko, petrol uranyum, radyum, arsenik, bizmut, asbest, mika, potasyum tuzları, sülfür. Enerji üretimi, 80 büyük hidroelektrik santralıyla sağlanır. Karayolu (19.000 km), demiryolu (470 km) ağları gelişmiştir. Başkent Duşanbe’de Moskova, Taşkent, Bakû ile bağlantılı bir havaalanı, çeşitli bölgelerde uçuş pistleri vardır. Termez-Duşanbe Demiryolu (258 km), ülkeyi Rusya Demiryolu sistemine bağlar.


Leave A Reply