Taksimetre nedir? Taksimetre ne işe yarar, nasıl çalışır, nerede kullanılır, özellikleri nelerdir? Taksimetrenin tarihçesi hakkında bilgi.
Taksimetre
Taksimetre; Taksilerde, yolcuların ödeyecekleri parayı gösteren bir araçtır. Arabanın tekerleğinin miline bağlı bir parçası vardır. Bu parça aracılığıyla tekerleğin dönüş sayısını sayar. Böylece arabanın aldığı yolun uzunluğu bulunabilir.
Taksimetreler kontrol bürolarında ayarlanır. Bu ayardan sonra taksimetrenin göstergesi, arabanın aldığı yolu değil, lira, kuruş olarak, müşterinin vermesi gereken parayı belirtir. Taksi ücretleri artırılırsa, kontrol bürolarında yeni ayarlama yapılır. Taksi sahiplerinin fazla para almak için taksimetrenin ayarını bozmalarını önlemek için, kontrol büroları taksimetreyi mühürlerler.
Taksimetrelerde bir de normal saat vardır. Bu saat, taksi müşteriyi durarak beklediği zaman taksimetrenin çalışmasını sağlar
Taksimetrenin Tarihçesi
Bir taksimetre, kat edilen mesafe ve bekleme süresi kombinasyonuna dayanarak yolcu ücretlerini hesaplayan taksiler ve otomatik çekçeklere takılan mekanik veya elektronik bir cihazdır.
Modern taksimetre, 1891’de Alman Friedrich Wilhelm Gustav Bruhn, tarafından icat edildi ve dünyanın ilk metre donanımlı (ve benzinle çalışan) taksisi olan Daimler Victoria, 1897’de Gottlieb Daimler tarafından geliştirildi.
Taksimetreler aslen mekanikti ve kabinin dışına, sürücü tarafı ön tekerleğinin üzerine monte edilirdi. Sayaçlar kısa sürede taksinin içine yerleştirildi ve 1980’lerde, sayaçların zamanlama mekanizmasının bir zamanlar tanıdık tik sesiyle uzayan elektronik sayaçlar tanıtıldı.
World Moto, Fast Company’nin “100 Yılda İlk Gerçek Taksi Sayacı Yeniliği” olarak adlandırdığı, motosiklet ve pedicab’lar için dünyanın ilk taşınabilir taksimetresini geliştirdi.
Taksimetrenin Aksesuarları
Taksimetreler birkaç aksesuar içerebilir veya daha büyük dağıtım / kontrol sistemlerinde bileşen olarak taşınabilir olabilirler. Özellikler:
- ***Bilet / makbuz yazıcısı
- ***Kontrol biletleri veya bilgisayar izlemesi ile dolandırıcılık kontrolü ve önleme
- ***Telsiz iletişimi, açma durumunun bir dağıtım şirketi veya süpervizör tarafından izlenmesine izin verir.
- ***Telsiz veya veri sistemleri vasıtasıyla açma atamalarının gönderilmesi.
- ***Gönderime yardımcı olmak ve güvenlik sağlamak için GPS sistemleriyle etkileşim.
- ***Yolcu varlığını tespit eden koltuk sensörleri (taksinin etkinleştirilmeden yolcu taşımasını önlemek için).
- ***Kredi veya ön ödemeli kart desteği.
- ***Akıllı telefonlar veya tabletlerle iletişim için Bluetooth desteği.
- ***Kurulum, tanılama ve araç bilgisayarına bağlantı için USB desteği.