Homozigot ve Heterozigot Nedir? Aralarındaki Farklar Nelerdir? Örnekler

0
Advertisement

Homozigot ve Heterozigot Nedir, açıklaması. Homozigot ve heterozigot arasındaki farklar nelerdir, karşılaştırılması, örnekleri, hakkında bilgi.

genetik

Kaynak: pixabay.com

Homozigot ve Heterozigot genetik ve kalıtımda kullanılan terimlerdir. İki özdeş alele sahip bireysel organizmalara homozigot, farklı alellere sahip bireysel formlara heterozigot denir. Aleller farklı gen türleridir. Aleller veya genler nihayetinde bazı özellikler gösterir. Homozigot bir özellik, aynı tür iki alelin bir özellik geliştirmek için bir araya gelmesidir. Buna karşılık, heterozigot bir özellik, farklı iki alel türünün bir özellik oluşturmak için birleştiği zamandır.

Tüm insanlar, her bir kromozomun iki kopyasına sahip olan ve kromozomun tam bir setini anneden ve tam bir set setini babadan alan diploid organizmalardır. Bu iki kromozom birbirine karşılık gelir ve homolog kromozomlar olarak adlandırılır. Hatta homolog kromozomlardaki lokus (genin yeri) bu genlerle aynıdır.

Örneğin, organizmalar saç rengini alır. Bu gen için iki alelimiz var. Bir alel siyah renk (A) ve diğeri kahverengi renk (a) için kodlar. Homolog kromozom çifti ya aynı alelleri (AA veya aa), hem siyah hem de kahverengi veya farklı alelleri (Aa) kahverengi ve siyah içerir. Aleller baskın veya çekinik olmak üzere iki tiptir. Baskın alel özelliklerini gösterirken çekinik alelin özellikleri görünmez.

Karşılaştırma Tablosu

  • Tanım: Homozigot, belirli bir genin iki özdeş aleline sahip bir birey olarak tanımlanabilir. Heterozigot, belirli bir genin iki farklı aleline sahip bir birey olarak tanımlanabilir.
  • Etimoloji: Homo “aynı” anlamına gelir ve zigot “zigot” anlamına gelir. Hetero “farklı” anlamına gelir ve zigot “zigot” anlamına gelir.
  • Sonuçlar: Homozigot; Benzer bireylerde sonuçlar. heterozigot; Farklı bireylerde sonuçlar.
  • Taşır: Homozigot, Benzer aleller taşır. Heterozigot, Birbirine benzemeyen bireyleri taşır.
  • Alel tipi: Homozigot, Baskın veya çekinik aleller. Heterozigot, Hem baskın hem de çekinik aleller.
  • Üretilen gamet türleri: Homozigotta bir tür gamet üretilir. Heterozigotta İki tür gamet üretilir.
  • Türleri: Homozigot; İki tip: Homozigot baskın ve homozigot çekiniktir. Heterozigot; Üç tip: Tam baskınlık, eksik baskınlık ve birlikte baskındır.

Homozigot Heterozigot

Homozigot nedir?

“Homo” kelimesi “aynı” anlamına gelir ve “zigot” belirli bir türden zigot anlamına gelir. Dolayısıyla, belirli bir gen için homolog kromozomlarda bulunan her iki alel aynı olduğunda, bunların homozigot olarak bilindiğini söyleyerek açıklayabiliriz. Homozigotlar ayrıca iki tiptir; baskın homozigot ve çekinik homozigot. Baskın homozigotta iki özdeş alel baskınken, çekinik homozigotta iki özdeş alelin her ikisi de çekiniktir. Bir bireyin genleri zamanla mutasyon gösterebilir. Homozigot çiftin her iki allelinde de aynı mutasyon meydana gelirse, varyasyona homozigot mutasyon denir. Mutasyon homozigot çiftte sadece bir alelde gerçekleşirse duruma heterozigot mutasyon denir.

Advertisement

İki gen, kodladıkları proteinlerde saptanabilir dizi benzerliklerini paylaştığında, homologlardır. Aynı türde iki homolog gen (alel) meydana gelirse, bunlara paralog denir ve bunların protein ürünleri paraloglardır.

Bir organizma, iki karşılıklı homolog kromozom üzerinde bulunan bir özelliği etkileyen genin iki özdeş kopyasını getirdiğinde, belirli bir lokusta homozigot olduğu söylenir. Böyle bir hücre veya organizmaya homozigot denir.

Heterozigot nedir?

“Hetero” kelimesi “farklı” anlamına gelir ve “zigot” belirli bir türden zigotlara sahip olmak anlamına gelir. Bu nedenle, belirli bir gen için homolog kromozomlarda bulunan her iki alelin (gen) farklı olduğunu söyleyerek açıklıyoruz. Örneğin, homolog çiftteki bir kromozom kahverengi saçlı (A) ve diğer kromozom siyah saçlı (a), o zaman ortaya çıkan genotip Aa’dır.

Heterozigot iki tip olabilir; birlikte baskınlık, yarı baskınlık veya eksik baskınlık. Bazen bir heterozigot alel çifti, kendilerini iki farklı proteinin gelişimi yoluyla ifade eden eşit derecede baskın iki gen içerir. Bu duruma kodominans denir. Her iki özellik de fenotipte temsil edilir. Örneğin, kırmızı çiçekli ve beyaz çiçekli bitkileri çaprazlarsak, o zaman eş baskınlık, yavruların hem kırmızı hem de beyaz renkli çiçeklere sahip olması olacaktır. AB kan grubu, eş baskınlığın mükemmel bir örneğidir. Bunda hem antijen A hem de antijen B kırmızı kan hücrelerinde ifade edilir.

Yarı baskın veya eksik baskınlıkta, bir fenotip, yeni bir fenotip üreten iki genin bir karışımıdır. Örneğin, kırmızı çiçekli ve beyaz çiçekli bitkileri çaprazlarsak, yavrular pembe renkli çiçeklere sahip olur.

Temel Farklılıklar

  1. Organizmada her bir genin aynı alel olabilecek iki kopyası varsa homozigot, vücut her bir genin iki kopyasını (hem baskın hem de çekinik) taşırsa heterozigot olarak adlandırılır.
  2. Homozigot, benzer bireylerle sonuçlanırken, heterozigot farklı bireylerle sonuçlanır.
  3. Homozigot, bir özelliğin benzer alellerini (AA veya aa) taşırken, heterozigot farklı alel (Aa) taşır.
  4. Homozigot ya baskın ya da çekinik alele sahip olabilir, ancak aynı anda her ikisine birden sahip olamaz, oysa heterozigot her iki alele de sahiptir; Aynı anda hem baskın hem de çekinik alel.
  5. Homozigotta sadece bir tür gamet üretilirken, heterozigotta iki tür gamet üretilir.
  6. Homozigot ekstra güç göstermezken, heterozigot ekstra güç, örneğin heterosis veya hibrit canlılık gösterir.
  7. Homozigotta, kendi kendine üreme, nesiller boyunca aynı özellik veya karakteristik ile sonuçlanırken, heterozigotta kendi kendine üreme, farklı özellik kombinasyonları ile sonuçlanır.
  8. Homozigotta homozigot baskın ve homozigoz resesif iki tiptir, heterozigotta ise tam baskınlık, eksik baskınlık ve birlikte baskınlık üç örnektir.

Sonuç

Sonuç olarak, homozigot ve heterozigot, organizmaların özelliklerinin tanımlanmasında kullanılan iki terimdir. İki organizma ürediğinde, bir dizi baskın veya çekinik alel kombinasyonu olan bir özellik üretirler. Bu alellerin veya genlerin bir araya gelme şekli, homozigot veya heterozigoz olduklarını gösterecektir.

Advertisement


Leave A Reply