Beşiktaş İlçesi Nerededir? İstanbul Beşiktaş’ın Tarihi Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

İstanbul’un büyük ilçelerinden biri olan Beşiktaş’ın tarihi, ilçede bulunan eski eserler, gezilecek yerler, konumu, hakkında bilgi.

Beşiktaş

Kaynak : pixabay.com

BEŞİKTAŞ, İstanbul Boğazı’nın Rumeli kıyısında bir ilçedir. Anavutköy ve Ortaköy olmak üzere 2 bucağı vardır. İlçenin merkez bucağı olan Beşiktaş, semti, Dolmabahçe ile Ortaköy arasında uzanır İskelesi Köprü’ye 4 km. uzaklıktadır. Manzarasının güzelliğiyle eskiden beri önem kazanmıştır.

Beşiktaş tarihte birçok adlarla anılmıştır. Önceleri Lasoniori, daha sonra Sergion denilen Beşiktaş’a Bizans devrinde Daphnae denildi; daha sonra Diplokionion adı verildi. Haçlı seferleri esnasında bir kısım Venedik kuvvetleri Beşiktaş’ta karaya çıktılar, İstanbul’u sardılar.

Beşiktaş, İstanbul’un fethinde (1453) küçük bir köydü. «Beşiktaş» adı Barbaros’un kıyıda gemileri bağlamak için, beş taş direk diktirmesinden gelmiştir. Bu adın, orada içi beşik biçimi oyuk bir taşın bulunmasından dolayı verildiğini ileri sürenler de vardır.

Osmanlı donanması sefere çıkarken Beşiktaş açıklarında, Barbaros Türbesi toplarla selâmlanarak büyük bîr tören yapılırdı. Beşiktaş’ta birçok eski eserler vardır. İskele karşısındaki Sinan Paşa Camisi’ni Kanunî Sultan Süleyman’ın, sadrazamlarından Rüstem Paşa’nın kardeşi Kaptan Sinan’ Paşa yaptırmıştır. Bundan başka Orhaniye, Yıldız, Hamidiye ve Kılıç Ali Paşa camileri semtin önemli camileridir.

Advertisement

İstanbul’un meşhur saraylarından olan Dolmabahçe, Çırağan ve Yıldız sarayları Beşiktaş ilçesi içinde bulunur. Yıldız Sarayı’nm bahçesi olan Yıldız Parkı da güzel bir gezinti yeri haline gelmiştir.


Kaynak – 2

Beşiktaş; İstanbul’a bağlı ilçedir. Boğaziçi’nde, Avrupa yakasında, Dolmabahçe’den Emirgan’a kadar uzanan kıyı şeridi, Beyoğlu, Şişli, Sarıyer ilçelerinin sınırlarıyla çevrilidir. Ortaköy, Arnavutköy ve Bebek bucakları ile Levent ve Etiler de yönetim bakımından Beşiktaş’a bağlıdır. İstanbul’un en yoğun ticaret, endüstri ve yerleşim merkezlerinden biridir. Her açıdan merkezle birleşmiş durumdadır.

Beşiktaş Bölgesinin Tarihi:

Beşiktaş’ın bilinen ilk adı Bizans döneminde İasonion idi. Daha sonra sırasıyla Sergion, Daphne (defne), Diplokionion, Gunella (beşik) adlarını aldı. Osmanlı döneminde Beşiktaş adının Barboros‘un kıyıya gemileri bağlamak için diktirdiği beş taştan; içi insan biçiminde oyuk bir taşın burada bulunmasından; Barbaros‘un Türbesi’ ne konulan Diplokionion sütunlarının beşiği andırmasından verildiği ileriye sürülür.

1453’te İstanbul alındığında burası küçük bir köydü. Kanuni Sultan Süleyman‘ın süt kardeşi Trabzonlu Şeyh Yahya Efendi’nin (öl. 1569) Çırağan Sarayı karşısında bir tekke yaptırarak buraya yerleşmesi, arkasından Kaptanıderya Barbaros Hayrettin Paşa‘nın günümüzdeki Deniz Müzesi’nin bahçesine yaptırdığı yalıda oturması, semtin giderek bayındırlaşmasına yol açtı. Daha sonraki yıllarda Beşiktaş’a birçok saray, yalı ve konak daha yapıldı. Lale Devri‘nde semt, altın çağını yaşadı. Vahdettin‘e kadar Osmanlıların son yedi padişahı ve yakınları Beşiktaş sınırları içinde yaşadıkları (Yıldız Sarayı, Dolmabahçe Sarayı, Ihlamur Kasrı, Feriye Sarayları vb). 114 yıl süren bu dönemde saray görevlilerinin ve yakınlarının da burada oturmaları nedeniyle semt tam bir saray çevresi niteliğindeydi.

Cumhuriyet döneminde Barbaros Türbesi yakınlarındaki eski yapılar yıkılarak açılan alana Barbaros Anıtı dikildi (1944). 1950’lerden başlayarak semtteki ve özellikle Köyiçi’ndeki eski İstanbul Türk evleri yıkılarak yerlerine blok beton apartmanlar yapıldı. Günümüzde yok olan Beşiktaş Sarayı ve Hatice Sultan Sarayı dışında semtin önemli tarihsel yapıları şunlardır: Dolmabahçe Sarayı, Yıldız Sarayı, çoğu okul olarak kullanılan Feriye Sarayları, Ihlamur Kasrı, Çırağan Sarayı kalıntısı (günümüzde onarılarak otele dönüştürüldü), Sinanpaşa Camisi, Kılıç ali paşa Camisi, Barbaros Camisi, Hamidiye Camisi, Ertuğrul Camisi, Orhaniye Camisi, Yahya Efendi Tekkesi., Beşiktaş, Ortaköy, Arnavutköy ve Bebek’teki Rum kiliseleri.

Advertisement


Leave A Reply