Tannhäuser Operası Konusu (Richard Wagner), Özeti, Karakterler Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Tannhäuser Operası kim tarafından hangi tarihte yazılmış, bestelenmiştir? Tannhäuser Operasının konusu, özeti, hakkında bilgi.

TANNHAEUSER

Üç perdelik romantik operadır.

Bestecisi: Richard Wagner
İlk oynanış: 1845 Dresden.

Başlıca kişiler:

Tannhaeuser (Tenor), Venüs (Mezzosoprano), Hermann (Bas), Wolfram von Eschenbach (Bariton), Elisabeth (Soprano), şarkıcı şövalyeler, soylular, halk.

Bu operanın konusu iki Alman Orta Çağlar efsanesi olan Tannhauser ve Wartburg Şatosu müzikçiler yarışmasından uyarılmıştır. Konunun teması kutsal ve kutsal olmayan aşk arasındaki ilişkiler ve insanların ruhunun aşk ile kurtulmasıdır.

Advertisement

Tannhäuser Operası Konusu:

Şövalye Tannhaeuser «Venüs Dağı»nda Aşk Tanrıçası tarafından alıkonmuştur Ancak delikanlı yurdunun özlemini duymakta, daha fazla kalırsa Meryem Ana tarafından bağışlanmayacağına inanmaktadır. Venüs’ün lanetleri arasında ayrılarak doğup büyüdüğü yerlere gelir. Rastladığı şövalyeler ona nerede olduğunu sorarlar, eski arkadaşı Wolfram ise sözlüsü Elisabeth’in acılarını anlatır, Wartburg’da yeni bir şarkı yarışması düzenleneceğini haberler. Yarışma salonuna Elisabeth girer, kutsal yeri selamladıktan sonra sevdiğine kayboluş nedenini sorar, delikanlının yanıtına bakılırsa ruhu garip bir değişime uğramıştır. Konuklar gelir, Derebeyi Hermann kuralları ve armağanı sayar; kazanan Elisabeth’le evlenecektir. Şarkı sırası Tannhaeuser’e gelince delikanlı şarkısına başlar, birden derin bir bunalımın etkisiyle Venüs’ü övmeye koyulur. Bu davranış halkı kızdırmış, şövalyeler öldürmek üzere üzerine yürümüşlerdir. Elisabeth onları durdurur, sevdiğinin işlediği günah Roma’ya gidip hacı olursa bağışlanacaktır Aylar geçmiş, Elisabeth şövalyeyi beklemeye koyulmuştur. Bekleyiş tüketmiştir güzel kızı.

Bir gün hacı giysisiyle gözükür Tannhaeuser ve Wolfram’a Roma’yı anlatır; gitmiş, Papadan bağış dilemiş, kendisine hacılık değneği yeşerdiğinde bağışlanacağı bildirilmiştir. Venüs delikanlıyı tekrar elde etmek ister, fakat Wolfram «Elisabeth» adını söyleyerek Tanrıçayı savar. Elisabeth daha fazla direnemeyerek ölür, cenazesi geçerken şövalyenin cansız vere düştüğü görülür. Yavaşça ilerleyen genç hacıların ellerindeki değnekler yeşermiş, Tanrı bahtsız şövalyeyi bağışlamıştır.

Yapıt büyük sanatçının eski Alman efsanelerini tekrar yaşatmak amacıyla giriştiği büyük çabanın, olağanüstü coşkun veriminin ilk örneğidir. Kaynağı Ortaçağ’a uzanan «Tannhaeuser» efsanesinde Thuringen bölgesindeki şarkıcı şövalyelerin gelenekleri anlatılmış, iyilik – kötülük teması işlenmiştir.

Tanınmış bölümler:

«Uvertür», «Aşk Âyini Müziği», «Dich teure Halle» (Elisabeth), «Konutların Marşı», «Blick ich umher» (Wolfram), «Dir Göttin der Liebe» (Tannhaeuser), «O du mein holder Abendstern» (Wolfram), «Roma Serüveni» (Tannhaeuser).


Leave A Reply