Tarımda Verimi Etkileyen Faktörler

0
Advertisement

Tarımda verimi etkileyen faktörler nelerdir? Tarımı etkileyen faktörler, verimi arttıran, düşüren nedenler, hakkında bilgi.

Tarımda Verimi Etkileyen Faktörler

Ülkemizde tarımda verimi artıran bazı faktörler uygulanırsa birim alandan daha fazla verim alınabilir. Bu faktörleri şöyle sıralayabilir.

Sulama: Ülkemizde tarımda en büyük sorun sulama yetersizliğidir. Sulama sorununun çözüldüğü alanlar da, ürün miktarı, ürün çeşidi artar ve ekili-dikili alanlar genişler. Bunun yanında mera ve nadasa ayrılan tarım toprakları azalır.

Sulamaya en çok ihtiyaç duyulan bölge Güneydoğu Anadolu Bölgesi, en az ihtiyaç duyulan bölge ise Karadeniz Bölgesi’dir.

Gübre Kullanımı: Tarımsal üretimde verimi artırmak için gübre kullanımı gereklidir. Gübre, doğal gübre ve suni gübre olarak ikiye ayrılır. Doğal gübre hayvancılıktan elde edilirken, suni gübre azot karışımı olarak fabrikalarda üretilir.

Advertisement

Tohum Islahı: Kaliteli tohum kullanma üretimde verimi artırır. Ülkemiz yurt dışından kaliteli tohum ithal etmektedir.

Makine Kullanımı: Makine kullanımı zamandan ve üretim maliyetinden çiftçiye kazandırır. Ülkemizde tarımda makine kullanımı yer şekillerine bağlıdır. Karadeniz Bölgesi makine kullanımı bakımından sınırlıdır.

Tarımda makine kullanımının çok olduğu yerlerde kırsal kesimden kentlere göç artmaktadır.

Zirai (İlaçlı) Mücadele: Üründeki hastalıkları, yabani ot ve haşerelerin oluşturacağı zararları önlemek için kullanılır. Bu mücadelenin bilinçli yapılması gerekir. Aşırı mücadele doğal dengeye zarar verebilir.

Toprak Bakımı ve Analizi: Toprağın zamanında işlenmesi, yabani otların ayıklanması ve toprağa uygun ürünün ekilmesi verimi artırır. Topraktaki eksik mina-rallerin tespit edilerek gerekli gübrelemenin yapılması gerekir.

Pazarlama ve Destekleme Alımları: Ürünün tarladan tüketiciye en az zamanda ve maliyette ulaşmasında pazarlamanın önemi büyüktür. Pazarlama verimi etkilemez, ancak üretim miktarını doğrudan etkiler.

Advertisement

Destekleme alımları ile devlet çiftçinin ürettiği ürünü belirli bir taban fiyat üzerinden alır. Böylece çiftçinin zararı önlenmiş olur. Pamuk, şekerpancarı, buğday, arpa, fındık, çay, kuru üzüm ve incir gibi sanayi ürünlerinde destekleme alımı yapılır.

Çiftçi Eğitimi: Çiftçilerin eğitilmesi de tarımda verimi etkileyen faktörlerden biridir. Çiftçilerin toprağı nasıl işleyeceği, ürün için hangi ilaçları kullanacağı, sulamanın gübrelemenin nasıl yapılacağı, nerede hangi ürünlerin tercih edileceği gibi konularda çiftçiler eğitilmelidir.

Tarımı Etkileyen Faktörler

Ülkemiz tarım için uygun bir ülkedir. Ülkemizin bazı özellikleri tarımı etkilemektedir. Bunlar;

► Denize göre konum,

► Yükselti,

► İklim,

► Toprağın yapısı,

► Çiftçinin tercihidir.


Leave A Reply