Tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış Atasözünün Anlamı Açıklaması

0
Advertisement

Tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış atasözü ile anlatılmak istenmiştir. Bu atasözünün anlamı ve örneklerle açıklaması

Tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış

Tavşan dağa küsmüş dağın haberi olmamış

Atasözü : Tavşan dağa küsmüş, dağın haberi olmamış.
Açıklaması : `Önemsiz kişi, önemli kişiye küsse önemli kişinin umurunda bile olmaz` anlamında kullanılan bir söz dür. Bazı insanlar çok alıngan olurlar ve kızdıkları konuda çevrelerine bir şey söylemeyerek kendilerini üzerler.

ÖFKE

Öfke, engellenme yada incinme karşısında gösterilen saldırganlık tepkisidir. Öfke insanın doğal davranış biçimlerinden biridir. Ancak her konuda olduğu gibi öfkenin de bir sınırı vardır. Sonuçlarını düşünmeden öfkeyle hareket edenler bunun zararını gene kendileri çekerler. Sonradan pişman olmamak için hem öfkeden uzak durmak hem de başkalarını öfkelendirecek davranışlardan kaçınmak gerekir.

Açıklaması

Bazı insanların alınganlık huyları vardır. Ancak kişi bir konuda bir arkadaşına, dostuna alındığı zaman bunu alındığı kişiye doğrudan söylemelidir. Yanlış anlaşmaların ortaya çıkabilmesi için bu gereklidir. Aksi halde arkadaşını kırmak istemeden kıran yada kırdığının farkında olmayan kişi, durumu düzeltemez. Çünkü bu durumdan haberdar bile olmaz. Örneğin arkadaşınızın sizin arkanızdan konuştuğunu işittiğinizi varsayalım. Arkadaşınız sizin de içinde bulunduğu bir olayı bir başkasına anlattı diyelim. O bir başkası da size gelip aynı kelimeleri ve ses tonunu kullanma imkanı olmadığı halde kendi yorumunu da katarak aktardı. Bu durumda siz hakkınızda kötü konuştuğu gerekçesi ile arkadaşınıza küserseniz o kişiye haksızlık yapmış olursunuz. İşin doğrusu arkadaşınız ile yüz yüze konuşarak işin aslını öğrenmektir. Yoksa üzülüp öfkelenmek hiç bir sorunu çözmeyecektir. Arkadaşınızın konudan haberi dahi olmayacaktır.

Bu atasözü önemsiz kişilerin önemli kişilere olan kırgınlıklarının hiç bir işe yaramayacağı. Önemli kişilerin ruhlarının dahi duymayacağı anlamında da kullanılır. Burada önemli kişi dağa benzetilmektedir. Dağ güçlü ve her daim var olan bir figürdür. Oysa tavşan dağın karşısında küçücük ve önemsiz kalmaktadır. Tavşanın dağa zarar verebilmesi de mümkün değildir. Tavşan dağa bozulsa küsse yada zarar vermek için tüm öfkesi ile saldırsa ne olur, saldırmasa ne olur. Bunun dağa ne zararı olur ne de dağın haberi olur.

Advertisement

Leave A Reply