Tavşan Nasıl Bir Hayvandır? Tavşanların Özellikleri, Hakkında Gerçekler

0
Advertisement

Tavşan nasıl bir hayvandır? Tavşan çeşitleri, Ankara tavşanı, tavşanların özellikleri, Tavşan nasıl yaşar? Tavşan hakkında ilginç gerçekler.

tavşan çocuk

Kaynak: pixabay.com

Tavşan

Hayvanların koşu şampiyonu: TAVŞAN

Kemirgen memelilerden, kediden az daha büyük bir hayvandır. Kırlarda yabani yaşayanları olduğu gibi, bahçelerde, hattâ evlerde beslenen cinsleri de vardır.

Tavşanlar, kutupların dışında, hemen her yerde yaşarlar. En çok tarlalarda, ormanlarda, ağaçlık yerlerde bulunurlar. Evcil olanları da kümeslerde beslenir. Tavşanın postu sık, sert, sarımtırak külrengi tüylerle kaplıdır. Siyah, beyaz, kurşuni, alacalı olanları vardır.

ARKA AYAĞI ÜÇ KERE BÜKÜLÜR

Tavşanın arka ayakları ön ayaklarından uzun olduğundan, çok hızlı koşar, hele yokuş yukarı büyük bir hızla tırmanır. Dinlenirken arka ayakları kendi üzerine üç kere bükülerek yere değer. Ön ayaklarında 5, arka ayaklarında 4 parmak vardır.

Tavşan ürkek bir hayvandır, hep korkak korkak bakınır. Kulakları çok uzundur, en ufak sesleri bile işitir. Gözleri pek kuvvetli değildir. Üst dudağı ortasından yarıktır. Bıyığa benzeyen uzun kılları hayvanın dokunma organlarıdır.

TAVŞAN ÇABUK ÜRER

Tavşan çabuk üreyen bir hayvandır. Yılda 6-7 kere doğurur. Gebeliği 30-31 gün kadar sürer, her seferinde 2-10 kadar yavru dünyaya getirir. Yavrular tüysüz olarak doğar, gözleri kapalıdır. 1-1,5 ay kadar ana sütüyle beslenirler. Süt emmeyenler açlıktan ölür. Bir ay sonra her şeyi yiyebilecek hale gelen tavşanlar, tek başlarına gezmeye başlarlar. Ana tavşan aç, susuz kalırsa, hem sütten kesilir, hem de yavrularını yemeye kalkar. Altı aylık tavşanlar yavru verebilirler.

Advertisement
tavşan

Kaynak: pixabay.com

TAVŞAN ETİ EKŞİDİR

Tavşan çok kolay beslenen, çabuk çoğalan bir hayvandır. Avustralya’da milyonlarca tavşanın beslendiği büyük tavşan çiftlikleri vardır. Tüylerinden, kürkünden faydalanılır; birçok yerlerde eti de yenir. Eti biraz ekşiceyse de lezzetlidir.

Tavşan Hakkında İlginç Gerçekler

  • Tavşanlar boyut olarak değişir. Yabani tavşanlar 2-3 pound ağırlığa ve 16 inç uzunluğa ulaşabilir. Evcil tavşanlar daha büyük ve daha ağır olabilir.
  • Tavşanlar vejeteryandır; yapraklı bitkiler ve ağaç kabuğu yerler. Koruyucu tel eksikse mahsulde ciddi hasara neden olabilirler.
  • Yemek sırasında, bir tavşan grubun geri kalanını koruyacaktır. Tehlikeyi algıladığında diğer tavşanları uyarmak için ayaklarını yere vurur.
  • Tavşanların mükemmel duyuları vardır, ancak miyopturlar.
  • Yabani tavşanların pek çok yırtıcısı vardır: şahinler, kartallar, rakunlar, tilkiler…
  • Tavşanlar, güçlü arka ayaklarını kullanarak yerde delikler (oyuklar) kazarlar.
  • Ön patilerinde 5, arka patilerinde 4 ayak tırnağı vardır.
  • Tavşanlar, kabarık kürkleriyle ünlüdür. Ceket renginin 150’den fazla farklı çeşidi vardır.
  • Ön dişler tüm yaşamları boyunca sürekli büyürler. Tavşanların toplam 28 dişi vardır.
  • Tavşanlar sıcak çarpmasına maruz kalabilir ve ölesiye korkabilirler.
  • Ayaklarındaki pedlerden terlerler.
  • Tavşanlar protein açısından zengin oldukları için kendi gece dışkılarını (sekotrop adı verilen) yerler.
  • Tavşanlar üç aylık olduklarında çiftleşmeye başlarlar. Hamilelik yaklaşık 30 gün sürer ve sadece 9 ayda bir kadın hem anne hem de büyükanne olabilir.
  • Tavşanlar vahşi doğada 1 yıla kadar ve esaret altında 10 yıla kadar yaşar.

Ankara Tavşanı Hakkında Bilgi

Ankara tavşanı, uzun, parlak ve ipek yumuşaklığındaki tüyleri için beslenen evcil tavşan soyudur. Anayurdu bilinmemekle birlikte Anadolu’dan dünyaya yayılmış olan Ankara tavşanının en belirgin özelliği kulaklarının püsküllü olmasıdır.
Ankara Tavşanı
Alnı ve yanakları da uzun tüylerle kaplı olduğundan başı yuvarlak ve basık görünür. Tüy rengi genellikle beyazdır; gri, mavi ve boz tüylü olanlarına da rastlanır. Yünle karıştırılarak kumaş yapımında kullanılan değerli tüyleri yolma ya da kırkma yöntemiyle elde edilir. Kırkılmış tüylerin 1. kalitesi 5-7 cm, 2. kalitesi 3,5-5 cm uzunluğundadır. Yolunarak elde edilen tüylerin süper kalitesi 8 cm, 1. kalitesi 7,5 cm, 2. kalitesi ise 5-7,5 cm uzunluğunda olur.

Tüy kalitesini artırmak için tavşanlar fırçayla taranarak tımar edilir ve genellikle yılda 4 kez tüy alınır; en yüksek tüy verimi şubat-eylül ayları arasındadır. En değerli tüyler uzun, ince ve alaca olmayanlardır. Tüy kalınlığı dipten uca doğru artar ve ince kıllar kalın kıllardan daha dayanıklı olur.


Leave A Reply