Tayvan Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Tayvan – Tayvan ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu hakkında bilgi

tayvan bayrağı

Kaynak: pixabay.com

TAYVAN;

  • Yüzölçümü: 39.989 km2.
  • Başkenti: Taipeh.
  • Dil: Çince (Mandarin), Fukyen.
  • Din: Budizm, Taoizm, Hristiyan, Konfüçyusculuk.
  • Para birimi: 1 Yeni Tayvan doları = 100 cent.
  • Başlıca kentleri: Kaosyung, Tayçung, Taynon, Şançung, Kilang.

Doğu Asya’da ada devletidir. Yengeç Dönencesi’nin her iki yanında yer alan ülke; Tayvan Adası ve batısındaki Penghu (Pescadores) adaları, Kıta Çin’i kıyıları açığındaki Kuemoy, Matsu adalarını içerir. Kıtadan, 130-200 km genişliğindeki Formoza (Tayvan) Boğazı ile ayrılan Tayvan Adası; kuzeyden Doğu Çin Denizi, güneyden Başi Kanalı, doğudan Büyük Okyanus, batı-güneybatıdan Formoza Boğazı ve Güney Denizi ile çevrilidir.

Yüzey Şekilleri;

Ülke, yüzey şekilleri açısından beş bölgeye ayrılabilir: Kuzeydoğu-güneydoğu doğrultusunda uzanan ülkenin en yüksek noktası olan Yü Dağı’nın (3.997 m), da yer aldığı, adanın 2/3’ünü kaplayan Çung Yang Dağları (birbirine koşut uzanan üç dağ sırasından oluşur); kuzeyde Tanşui Irmağı ile Kiliung Kenti arasında kalan volkanik alan; orta kesimde, dağ eteklerinde yumuşak eğimli yamaçlar; bu yamaçların her iki yanlarında sekiler oluşturarak yayılan yaylalar; gelgit düzlükleri ve kıyı bataklıklarını içeren alüvyon ovalan (batıda).

Doğu Çin Denizi’ne dökülen Tanşui (kuzeyde), Formoza Boğazı’na dökülen Çoşui ve Güney Çin Denizi’ne dökülen Hsiatangşui (güneyde) başlıca ırmaklardır.

tayvan

Kaynak: pixabay.com

İklim;

Kuzeyde astropikal, güneyde muson iklimleri görülür. Yazlar uzun, sıcak ve nemli geçer; ortalama sıcaklık nisan-kasım arası 20°C, haziran-eylül arası 25-30°C; kışlar ılıman, ortalama sıcaklık 15°C’dir. Dağlık bölgelerde sıcaklık azalır. Yıllık yağış ortalaması, 2.580 mm’dir. Ancak, bunun % 80’i yazın düşer. Doğu ve yaylaların bir bölümü, yılda 5.000 mm’den fazla yağış alır, buna karşın, güneybatıda sık sık ve uzun süreli seller yaşanır. Tayfunlar da, ada ikliminin doğal bir parçasıdır.

Bitki Örtüsü ve Hayvanlar;

Alçak kesimlerde yaprak dökmeyen tropik al ağaçlardan palmiye ve bambu; yaylalarda yine yaprak dökmeyen, geniş yapraklı astropikal ağaçlar ve çok yükseklerde kozalaklı ağaçlardan oluşan ormanlar, ülke topraklarının 2/3’ünü kaplar. Akasya toplulukları da yoğundur. Geyik, ayı, maymun, panter, domuz, çeşitli kuş türleri, adada yaşayan hayvanlardır.

Advertisement
tayvan

Kaynak: pixabay.com

Ekonomisi;

Tarım: Tarım büyük ölçüde makineleşmiştir. Temel ürün, ekili alanların % 55’ini kaplayan ve tüm tarım üretiminin yarışım oluşturan pirinçtir. Buğday, şekerkamışı, tatlıpatates, soyafasulyesi, yerfıstığı, ananas, muz, çay, öteki başlıca ürünlerdir.

Hayvancılık: Hayvancılık, tarım kadar önem taşımaz. Domuz varlığı dışında, büyük ve küçükbaş havyancılık, yerel gereksinimi karşılamaya yöneliktir. Çağdaş donanımlı teknelerle yapılan balık avında yıllık üretim 1.3 milyon tona yakındır.

Endüstri: Gemi yapımı, çimento, elektronik, duyarlı aygıtlar, kimya, yapay gübre, elektrikli araç ve gereçler, metalürji, kâğıt, pikdemir, pamuklu dokuma, şeker gibi kökleşmiş endüstri sektörlerinin yanı sıra, çelik ve otomotiv endüstrilerinde büyük bir gelişme gözlenmektedir. Endüstri etkinlikleri, Kaosyung, Taynan, Tayçung ve Taipei’de yoğunlaşmıştır. Yıllık elektrik enerjisi üretimi 66 milyar kWh tır.

Doğal Kaynaklar: Altın, mermer, bakır, sülfür, petrol, doğal gaz yataklarının varlıklarına karşın, üretim ve rezervler son derece sınırlıdır. En önemli doğal kaynak kömürün bile 50 yıl içinde tükeneceği öngörülmektedir. Zengin orman varlığından sağlanan ürünler, ekonomiye katkı sağlar.


Leave A Reply