Karın Nedir? Karın Anatomisi, Fonksiyonları ve Kasları Hakkında Bilgiler

0
Advertisement

Karın nedir? Karın anatomik özellikleri, fonksiyonları ve karın kaslarının isimleri ve açıklamalarının yer aldığı sayfamız.

Karın, insanlar da dahil olmak üzere omurgalılarda pelvis (pelvik ağız) ve toraks (torasik diyafram) arasındaki bölgeyi ifade eder. Karın boşluğunu oluşturan boşluğa karın boşluğu denir . Karın boşluğunun sınırları arka peritoneal yüzey, karın ön duvarı, alt pelvik giriş ve üst göğüs diyaframından oluşur. Karın, sindirim sistemini barındırma işlevi görür ve duruş, denge ve nefes alma için gerekli olan kasları sağlar.

Karın

Kaynak : wikipedia.org

Karın Anatomisi

Karın, öncelikle sindirim sistemi ve sindirime yardımcı olan diğer yardımcı organlar, üriner sistem , dalak ve karın kaslarından oluşur (aşağıda gösterilmiştir). Bu organların çoğu periton adı verilen koruyucu bir zarla çevrilidir. Sindirim organları ve değerlendirici organlar periton içinde yer alırken, böbrekler, üreterler ve idrar kesesi peritonun dışında yer alır ve bu nedenle bazı bilim adamları tarafından pelvik organlar olarak kabul edilir.

Karın Anatomisi

Sindirim yolu

Sindirim sistemi organları ince ve kalın bağırsaklar, mide , çekum ve apendiksten oluşur. Mide, karnın sol üst bölgesinde yemek borusu ile ince bağırsak arasında yer alır. Mide, gıda ürünlerini sindirmek için gerekli olan sindirim enzimlerinin ve mide asidinin salgılanmasından sorumludur . İnce bağırsak, mide ve kalın bağırsak arasında yer alır ve her biri farklı fonksiyonel özellikler gösteren üç bölümden (duodenum, jejunum ve ileum) oluşur. Oniki parmak bağırsağı pankreasın üst kısmında yer alır ve mide kimusu olarak bilinen sindirilmiş mide içeriğini alır.. Duodenum, mide kimusunda bulunan asidi nötralize etmenin yanı sıra enzimler ve safra yoluyla proteinleri ve yağları parçalama işlevi görür. Jejunum ince bağırsağın orta bölümüdür ve şeker, amino asitler ve yağ asitlerinin kan dolaşımına emiliminden sorumludur . İnce bağırsağın son bölümü, kalın bağırsağa bağlanan ileumdur. İleum, B12 vitamininin yanı sıra kalan tüm besinlerin emiliminden sorumludur. Kalın bağırsak çekum, kolon, rektum ve anüsten oluşur ve karın boşluğunun tüm genişliğini uzatır. Kalın bağırsağın birincil işlevi, suyu emmek ve kalan gıda maddelerini dışkılama yoluyla vücuttan atılana kadar dışkı olarak depolamaktır.

Aksesuar Sindirim Organları

Sindirime yardımcı olan organlar pankreas, karaciğer ve safra kesesinden oluşur. Bu organlar, sindirime yardımcı olmak için özel kanallar yoluyla çeşitli hormonlar (yani insülin), enzimler ve safra salgılar. Özellikle pankreas , sindirim sisteminden geçen gıdaların sindirimine yardımcı olan hormonların yanı sıra çeşitli sindirim enzimleri salgılayan bir endokrin organ olarak işlev görür. Pankreas midenin arkasında bulunur. Karaciğer, karnın sağ üst kadranda bulunur ve yağların parçalanmasından sorumlu olan safrayı üretme işlevi görür. Karaciğer ayrıca hormon üretme, glikojen depolanmasını düzenleme ve kanın detoksifikasyonunu sağlama işlevi görür.. Safra kesesi, karaciğer tarafından üretilen safranın ince bağırsağa salınana kadar depolanmasından sorumludur. Safra kesesi, karaciğerin sağ lobunun hemen altında karın içinde yer alır.

Dalak

dalak

Advertisement

Dalak ikincil bir lenfoid organ olarak işlev görür ve aktif filtrasyon yoluyla kırmızı kan hücrelerinin uzaklaştırılmasından sorumludur . Dalak ayrıca kırmızı kan hücrelerinin rezervuarı görevi görür ve eski kırmızı kan hücrelerinden elde edilen hemoglobini metabolize eder. Dalak, karnın sol üst kadranda bulunur.

İdrar sistemi

Üriner sistem, vücuttan idrar şeklinde atıkların süzülmesinden ve atılmasından sorumlu olan böbrekler, üreterler ve idrar kesesinden oluşur . Bu organlar peritonun dışında yer aldığından bazı araştırmacılar tarafından pelvik organ olarak da değerlendirilebilir. Özellikle böbrekler, atık ürünlerin kanını filtreleme, kan basıncını düzenleme ve kan pH’ını kontrol etme işlevi görür. Üreterler böbreklere bağlıdır ve idrarı mesaneye boşaltmak için kullanılır. Mesane, biriken idrarın idrar yoluyla atılıncaya kadar depolanmasını sağlar.

Karın Fonksiyonu

Karnın birincil işlevleri, sindirim, nefes alma, duruş ve denge ile hareketten oluşur. Karında bulunan ana organlar, işlevleri yukarıda açıklanan sindirim ile ilişkilidir. Karın, yardımcı solunum kasları aracılığıyla nefes almak için de gereklidir. Bu tür kaslar ayrıca postüral destek, hareket, denge, öksürme, idrara çıkma, kusma, şarkı söyleme, doğum ve dışkılama ile ilgilidir.

Solunum

Solunum sistemi

Solunum sistemi

Diyafram, kararlı durum koşullarında solunumu kontrol etmesine rağmen, daha fazla çaba gerektiğinde solunumun yardımcı kasları solunuma yardımcı olur. Bu kaslar, göğüs kafesini yükseltmeye yarayan skalen ve sternokleidomastoid kasları içerir. Bu kaslar devreye girdiğinde, tipik olarak bir astım krizi sırasında gözlenen gibi bir solunum sıkıntısı belirtisidir.

Hareket ve Duruş

Karın kasları, hareketin yanı sıra duruş ve dengenin korunması için de gereklidir. Transvers abdominis kası ve iç oblikler, rotasyon ve lateral fleksiyon sırasında spinal destek sağlayarak postürü etkiler ve ayakta dururken omurgayı stabilize eder. Bu kasların her ikisi de karın içinde derinde bulunur. Dış oblikler ayrıca yanal fleksiyonu destekleme ve ayakta dururken omurgayı stabilize etme işlevi görür. Son olarak, rektus abdominis, omurgayı öne doğru bükme işlevi görür.

Karın Kasları

Karın kasları, karın duvarı içinde yer alan ve pubis, iliak kret, alt kaburgalar ve vertebral kolona uzanan üç ayrı katmandan oluşur . Kas lifleri orta hatta birleşir, rektus abdominusu çevreler ve diğer tarafta linea alba olarak bilinen bir noktada birleşir. Karın kas lifleri, enine karın kası yatay olarak öne doğru uzanarak ve iç ve dış oblikler öne doğru sırasıyla yukarı ve aşağı doğru hareket ederek (aşağıda gösterilmiştir) ilave güç için birbirini çaprazlar.

Advertisement

Rektus karın

Rektus abdominisi oluşturan kaslar, kasın üzerinden geçen üç eğimli kesişme ile uzun ve düzdür . Yukarıda anlatıldığı gibi, karın yan duvarını oluşturan üç kas, rektus abdominisi bir kılıf içinde çevreler. Rektus karın kasları pubis kemiğinde başlar, linea alba’nın kenarlarını hizalar ve alt kaburgalara bağlanır. Kasık kanalı, kasıktaki rektus abdominis kaslarının alt katmanlarından geçer, kadınlarda uterusun bağlanmasını ve erkeklerde testislerin karın duvarından ayrılmasını sağlar.

Enine Karın Kası

Enine karın kası, iç oblik ve enine fasya arasında yer alan yatay liflerden oluşan düz, üçgen bir kastır. Enine karın kası iliumun iç dudağına, lomber fasyaya ve altı alt kaburgadaki kıkırdağın iç yüzeyine yapışır. Enine karın kası linea alba ile buluşmak için rektus abdominisin arkasından geçer.

Piramidal kas

Piramidalis kası, karnın alt kısmında rektus abdominisin önünde yer alan küçük, üçgen şekilli bir kastır. Piramidalis kası, göbek kemiğinden önce birleşerek kasık kemiğinden linea albaya kadar uzanır. Piramidalis kası, linea alba’yı (aşağıda gösterilmiştir) kasma işlevi görür.


Leave A Reply