Tekstil Mühendisi Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır? Görev ve Sorumlulukları

0
Advertisement

Tekstil Mühendisi nedir ve nasıl olunur? Tekstil Mühendisleri ne iş yapar, çalışma ortamları ve iş olanakları nelerdir? Nerelerde çalışabilirler?

Tekstil Mühendisi

Tekstil Mühendisi Ne İş Yapar? Nerelerde Çalışır?

Tekstil mühendisleri, elyaf, tekstil, konfeksiyon ve bununla ilgili işlem ve ürünlerin tasarım ve imalatında mühendislik ilkelerini uygular. Mesleği, kimya, endüstri ve makine mühendisliği ile iletişim gerektirir. Polimer ve elyaf üreten kimya şirketleri üretim süreçlerini geliştirmek ve iyileştirmek için tekstil mühendislerini kullanır. Biyomedikal malzemeleri, kompozitleri ve spor tekstillerini kullanan firmalar bu mühendisleri yüksek performanslı kumaşları araştırmak ve geliştirmek için kullanırlar. Tekstil laboratuvarları ve üreticileri bu insanları proses iyileştirme mühendisleri olarak görürler.

Tekstil mühendisleri, sektörde üretilen kumaşların ve ipliklerin kalitesini sağlamaktan sorumludur. Bir pazarlama ve satış rolünde, ürünlerin satışını sağlamak için pazarlama stratejileri oluşturmaktan sorumludur. Bir süreç iyileştirme mühendisi olarak görevi, tesiste üretilen iplik ve kumaşların işlem, üretim ve kalitesini geliştirmek için yenilikçi fikirler ve teknikler ortaya koymaktır. Medikal bir tekstil mühendisi olarak, ünitede üretilen son ürünün üstün kalitede olmasını sağlayan çeşitli kimyasal bileşimler bulmalıdır.

Ne İş Yapar?

Tekstil mühendislerinin ana çalışmaları ve sorumlulukları aşağıda listelenmiştir:

***Tekstil mühendisleri, yönetim ile toplantılara katılmak ve tasarım ve tedarikçilere ve çeşitli üretim faaliyetlerinin zamanlamasına karar vermek zorundadır. Bu tür toplantılarda verilen bir takım kararlar vardır ve bu yüzden de son derece önemlidir. Üretim sürecinde gerçekleştirilecek faaliyetlerin planını ve bütün listesini sunmaları gerekir.

Advertisement

***Hammaddeye karar vermeleri ve bunun için tedarikçilerle iletişim kurmaları gerekir. Ayrıca, malzemelerin yeterli bir şekilde tedarik edilmesi için tedarik zinciri uzmanları ve taşımacılar gibi diğer iş arkadaşlarıyla da koordinasyona girmeleri gerekir.

***Liflerin üretimi ve tasarımı üzerinde çalışırlar. Tasarım ekibi genellikle üretim ekibinden ayrı çalışır. Tekstil mühendisi, doğru şeyleri tasarlamak ve bilgisayarlarda tasarımları hazırlamak için tasarımcılarla ve araştırmacılarla koordine etmek zorundadır. Tasarımlar hazırlandıktan ve yüksek otorite tarafından onaylandıktan sonra, üretim süreci başlar.

***Tekstil malzemesinin üretimi boyunca, tekstil mühendisinin, teknisyenler ve diğer mühendislerle koordine etmesi ve böylece üretim kalitesinin korunabilmesi gerekir. Kalite güvencesi genellikle tekstil mühendisleri için önemli bir konudur ve düzenli olarak kontrol etmeleri gerekir. Yüksek kaliteli ürün yaratmak onların sorumluluğundadır.

***Tekstil mühendisleri ayrıca üretilen ürünlerin satış, pazarlama ve dağıtımına dahil olmak zorundadır. Bunun nedeni, ürünün tüm teknik özellikleri hakkında bilgi sahibi olmaları ve tüm bunları müşterilere kolaylıkla çok iyi açıklayabilmeleridir. Bu nedenle, pazarlama stratejisini çözmedeki rolleri çok önemlidir. Satış ekibi ile temasa geçmeleri ve satışların doğru müşterilere ulaşmasını ve zaman içerisinde ölçeklenebilmelerini sağlamalıdır. Böylece çeşitli aktiviteler üzerinde çalışırlar.

Eğitimi:

Tekstil Mühendisliği eğitim süresi 4 yıldır. Ancak bazı üniversitelerde hazırlık sınıfının da olması nedeniyle 5 yıla çıkar.

Tekstil Mühendislerinde Bulunması Gereken Özellikler;

  • 1. Yaratıcı olmak
  • 2. Renk, doku ve desenler için estetik anlayış
  • 3. Üç boyutlu olarak görselleştirme yeteneği
  • 4. Desen kesme, derecelendirme ve giysi yapımı gibi alanlarda teknik beceriler
  • 5. Elle ya da bilgisayarda çizim yapabilmek
  • 6. Fikirlerini açık ve ikna edici bir şekilde açıklamak için iyi iletişim becerileri.
  • 7. Teslim tarihlerini karşılama ve bir bütçe dahilinde çalışma yeteneği
  • 8. İş becerileri ve ticari farkındalık, özellikle serbest meslek sahipleri için
  • 9. Kendi tasarımlarını satarken iyi müzakere becerileri
  • 10. Renk, kumaş ve tarzdaki trendlerin önüne geçmek.
  • 11. Güçlü organizasyon becerileri.

Advertisement


Leave A Reply