Eşeyli ve Eşeysiz Üreme Arasındaki Farklar ve Ortak Özellikler Nelerdir?

0
Advertisement

Eşeyli ve eşeysiz üreme nedir, nasıl meydana gelirler? Eşeyli ve eşeysiz üremenin ortak özellikleri ve farkları nelerdir, hakkında bilgi.

Üreme, bir türün canlı organizmalarının nesiller üretmesine izin veren ve genetik bilgiyi bir nesilden diğerine aktaran tüm canlı organizmalardaki biyolojik süreç türüdür. Bu şekilde üreme, organizmaların gezegende hayatta kalmak için ırkları sürdürmelerine yardımcı olur.

eşeysiz üreme

Üreme iki çeşittir; eşeysiz üreme ve eşeyli üreme. Eşeysiz üremede, yavrular tek bir organizma veya ebeveyn tarafından üretilir. Aynı türden iki organizma arasında herhangi bir etkileşim veya çiftleşme gerektirmez ve gamet oluşumu, zigot oluşumu veya gamet füzyonundan yoksundur. Eşeysiz üremede, yavrular mitoz yoluyla ebeveynlerden genetik bilgi alırlar. Bu, ana organizmaların klonlarını yapma sürecidir. Bu tür üreme ile üretilen yavrular genetik olarak tek ebeveynle aynıdır. Alt organizmalarda gerçekleşir.

Eşeyli üremede, yavrular ayrı cinsiyetteki iki ebeveyn tarafından üretilir; erkek ve kadın. Ebeveynler genetik bilgilerini yavrulara aktarır. Eşeyli üreme ile üretilen yeni nesil, genetik bilginin yarısını babadan yarısını anneden aldığı için her iki ebeveynin birleşimidir. Bu tür üreme genellikle omurgalılar ve yüksek omurgasızlar gibi daha yüksek organizmalarda meydana gelir.

Farklar

  • Tanım: Eşeysiz üreme, gamet füzyonunun veya kromozom sayısındaki değişikliğin meydana gelmediği üremedir. Eşeyli üreme, gamet füzyonu ve döllenmeden zigot oluşumunun gerçekleştiği üremedir.
  • Organizmalar: Eşeysiz üreme: sadece bir ebeveyn, Eşeyli üreme: Çiftleşmek için iki ebeveyn gereklidir.
  • Hücre bölünmesi: Eşeysiz üremede Fisyon, tomurcuklanma veya rejenerasyondur. Eşeyli üremede, Mayozdur.
  • Üreme hücreleri: Eşeysiz üremede, gamet oluşumu veya füzyonu yoktur. Eşeyli üremede, gamet oluşumu ve füzyonu meydana gelir.
  • Dölleme: Eşeysiz üremede yok. Eşeyli üremede vardır.
  • Hangi canlılarda: Eşeysiz üreme alt organizmalarda bulunur. Eşeyli üreme, yüksek omurgasızlarda ve tüm omurgalılarda bulunur.
  • Üreme yeri: Eşeysiz üremede ana gövdenin tamamı, bir tomurcuk, bir parça veya tek bir somatik hücredir. Eşeyli üremede Gamettir.
  • Süre: Eşeysiz üremede kısa bir süredir. Eşeyli üremede birkaç aydır.
  • Yavru sayısı: Eşeysiz üremede iki veya daha fazladır. Eşeyli üremede, bir veya daha fazladır.
  • Evrimsel Önemi: Eşeysiz üremenin yoktur. Eşeyli üremenin vardır.
  • Çeşitleri: Eşeysiz üremede farklı çeşitlerdir. Tomurcuklanma, fisyon ve parçalanmadır. Eşeyli üremede Eş eşlilik ve konjugasyondur.
  • Avantajları: Eşeysiz üreme, zaman açısından verimlidir ve daha az enerji gerektirir. Eşeyli üreme, organizmayı benzersiz kılan genetik bir varyasyondur.
  • Dezavantajları: Eşeysiz üreme, genetik varyasyon yoktur. Eşeysiz üreme,  iki organizma gerektirir ve daha fazla enerji gerektirir.
  • Örnekler: Eşeysiz üremeye örnekler, Bakteriyel fisyon, maya tomurcuklanması, hidranın tomurcuklanmasıdır. Eşeyli üremeye örnek, insanda üremedir.

Eşeysiz Üreme Nedir?

Eşeysiz üreme, eş olmadan üremedir. Bu üremede tek bir organizma veya hücre kendi kopyasını yapar. Nadir mutasyonlar dışında ebeveyn organizmanın ve yavruların genleri aynı kalır. Onlar klondur. Bu üremenin ana süreci mitozdur. Eşeysiz üreme, amip gibi tek hücreli organizmalar arasında yaygındır. Birçok bitki de bu tür üreme ile çoğalır.

Advertisement

Birkaç aseksüel üreme vardır; tomurcuklanma, fisyon, parçalanma ve spor oluşumu vb. İkili fisyonda bir hücre bölünür ve iki hücre olur. Bakteriler gibi bazı organizmalar ikili bölünme ile çoğalır. Bakteri ikiye bölünür, böylece bir bakteri iki bakteri olur. Yeni yavru hücreler, ana bakteri ile aynı olacaktır. İkili fisyon prokaryotlarda yaygındır. İkili fisyon durumunda genetik yapı aynı kalır, ancak bazı durumlarda bir mutasyon meydana gelir. Ancak mutasyon küçük farklılıklar gösterir. Yavru dişi hücreler daha sonra daha fazla yavru üretmek için bölünür vb.

Tomurcuklanma ikili fisyona benzer. Tomurcuklanma, basitçe iki yavru hücreye bölünemeyen bazı bitki ve hayvanlarda meydana gelir. Bu tür eşeysiz üremede, bitki veya hayvanın küçük bir kısmı kopar ve ebeveyn gibi aynı boyuta gelene kadar büyümeye başlar. Bu işlem birden çok kez gerçekleşebilir.

kuş yumurtası

Kaynak: pexels.com

Eşeyli Üreme Nedir?

Bazı hayvanlar ve bitkiler eşeyli üreme yoluyla çoğalırlar. Bazı protistler ve mantarlar da bu tür üreme ile çoğalırlar. Eşeyli üreme iki farklı cinsiyet kullanır; erkek ve kadın. Erkekten gelen bir hücre ile dişiden gelen bir hücrenin birleşmesiyle yavru oluşur. Fakat bu süreç farklı adımlardan oluşmaktadır.

Eşeyli üreme geçiren organizmaların hücrelerinde diploid adı verilen iki takım kromozom bulunur. Gametler üretildiğinde, haploid adı verilen sadece bir kromozom setine sahiptirler. Gametler, hücre bölünmesi, mayoz bölünme sürecinden geçer. Bu hücre bölünmesi sırasında çaprazlama meydana gelir ve bu da rekombinasyonu mümkün kılar. Bunun farklı sonuçları vardır. Örneğin, nadir durumlar dışında ebeveynlerin tüm çocukları aynı değildir.

İkinci adıma, iki hücrenin birleştiği döllenme denir. Bu diploid durumu geri yükler. Döllenmede, dişinin yumurtası, bir erkeğin spermiyle birleşir ve bir zigot oluşturur. Zigot, döllenmiş yumurtadır. Döllenme aynı zamanda gebe kalma olarak da adlandırılır. Yavru hayvanda bir zigot büyür. Zigot daha sonra çoğalır ve bir embriyoya dönüşür. Zigot oluşumu ile bebeğin doğumu arasındaki süreye gebelik denir.

Bazı hayvanlar, zigotu tam yetişkin bir bebek olana kadar vücutlarının içinde tutar. Bazı hayvanlar ise zigotu vücutlarında tutmayıp yumurtlarlar. Zigot, hazır olana ve yavru hayvan yumurtadan çıkana kadar yumurtanın içinde beslenir. Döllenen artık bölünmeye ve embriyoyu üretmeye başlar. 3 ila 8 haftalık bir embriyo olarak adlandırılır. Sonra sekiz hafta sonra, buna fetüs denir. Normal büyümeye devam ederse, sonunda bir bebek olabilir.

Advertisement

Temel Farklılıklar

  1. Eşeysiz üreme tek ebeveynli, cinsel üreme ise çift ebeveynlidir.
  2. Eşeysiz üremede cinsel organlar oluşmazken, cinsel üremede cinsel organlar oluşur.
  3. Eşeysiz üremede tüm hücreler mitoz bölünme ile bölünürken, eşeyli üremede tüm hücreler mayoz bölünme ile bölünür.
  4. Eşeysiz üremede zigot oluşmaz, oysa cinsel üremede zigot oluşumu gametlerin kaynaşması ile gerçekleşir.
  5. Eşeysiz üremede döl ve ebeveyn aynı genetik yapıya sahip olurken, cinsel üremede döl ve ebeveyn genetik yapıda farklı olacaktır.
  6. Eşeysiz üremede çok sayıda döl üretilirken, eşeyli üremede sınırlı sayıda döl üretilir.
  7. Eşeysiz üremenin evrimsel önemi yoktur, oysa cinsel üremenin popülasyonda evrimsel önemi vardır.
  8. Eşeysiz üreme daha az zaman gerektirirken, cinsel üreme daha fazla zaman gerektirir.

Sonuç

Sonuç olarak, eşeysiz üreme tek ebeveynlidir ve birden fazla yavru üretirken, eşeyli üreme çift ebeveynlidir ve bir veya daha fazla yavru üretir. Bu iki reprodüksiyon türü de birçok yönden birbirinden farklıdır.


Leave A Reply