Televizyonun İcadı Ne Zaman Gerçekleşmiştir? Kim İcat Etmiştir?

1
Advertisement

Televizyon ne zaman ve kim tarafından icat edilmiştir? Televizyonun bulunuşu, gelişimi, Türkiye’de televizyonun gelişmesi ile ilgili bilgi.

Televizyonun İcadı

Televizyon ilk adımlarını elektriğin gelişmesiyle atmıştır. 1845’te Faraday ışığın bir cisimde doğurduğu çözümleme olayının magnetik bir hareket olduğunu bulmuştu. Ondan sonra, elektro-magnetik konusunda incelemeler yapan bir çok bilginler bu konuda başka buluşlara vardılar. 1914’de Marconi’nin telsiz alanındaki buluşlarıyla televizyona doğru yeni adımlar atıldı. En sonunda 1926’da İngiliz fizikçisi John Logie Baird (1888-1946) ilk başarılı televizyon denemelerini yaptı. Ondan sonra televizyon gün geçtikçe gelişti.

John Logie Baird

John Logie Baird (Kaynak : wikipedia.org)

Haziran 1924’te Baird, Cyril Frank Elwell’den ABD’de Theodore Case tarafından geliştirilen bir talyum sülfür (Thalofide) hücresi satın aldı. Thalofide hücresi, ‘konuşan resimlerin’ önemli yeni teknolojisinin bir parçasıydı. Baird’in bu hücrenin öncü uygulaması, Baird’in yansıyan ışıktan canlı, hareketli, gri tonlu bir televizyon görüntüsü üreten ilk kişi olmasını sağladı. Baird, diğer mucitlerin başarısız olduğu durumlarda Case hücresine iki benzersiz yöntem uygulayarak bunu başardı. Bunu, sıcaklık optimizasyonu (soğutma) ve kendi özel tasarlanmış video amplifikatörü aracılığıyla hücreden gelen sinyal koşullandırmasını iyileştirerek başardı.

Türkiye’de Televizyon:

Ülkemizde televizyon yayınlarıyla ilgili çalışmalar, 9 Nisan 1963’te, Federal Almanya Hükümeti ile TC Dışişleri Bakanlığı arasında imzalanan teknik yardım antlaşmasıyla başladı. Antlaşma uyarınca, televizyon için teknik personel yetiştirmek, program hazırlamak amacıyla Ankara’da açılan eğitim merkezine, gerekli teknik donanım, Federal Almanya tarafından sağlandı.

Televizyon Test Patern Yayın Görüntüsü

Televizyon Test Patern Yayın Görüntüsü (Kaynak : pixabay.com)

1 Mayıs 1964’te yürürlüğe giren 359 sayılı yasayla, Türkiye Radyo ve Televizyon (TRT) Kurumu’nun kurulması, çalışmaları hızlandırdı. TRT bünyesinde TV Daire Başkanlığı oluşturuldu. Federal Almanya’nın sağladığı teknik donanıma ek olarak, 1966’da, Ankara için küçük bir verici bağışlamasıyla, Haziran 1966’da kapalı devre yayın çalışmalarına geçildi. TRT’nin Ankara’da ilk TV deneme yayınları, ancak 31 Ocak 1968’de başladı. Başlangıçta, haftada üç gün üzerinden yayınlar 1971’de her güne çıkarıldı.

Tüm ülkeyi kapsayacak bir televizyon yayın ağının oluşturulması için hazırlanan programın uygulamasma ise 1971’de geçildi. 1980’lerin başında, verici istasyonların sayısı 30’u aştı, 60 aktarıcı (transpozer) daha hizmete girdi. TV yayınlarını izleyebilir duruma gelmesi; 1982’de renkli yayınların başlaması; TV2 (Ekim 1986), TV3 (Ekim 1989), GAP (Ekim 1989), TV4 (Mart 1990), TV5 (Mart 1990) kanallarının hizmete girmesi; Türkiye’nin ilk özel TV kuruluşu STAR 1 (Macig Box) yayınının başlaması önemli rol oynadı. Günümüzde (1998) özel TV sayılan büyük boyutlara ulaşmıştır. PTT Genel Müdürlüğü, 1991 sonbaharında “kablolu” yayma geçerek yayın alanını genişletti.

Advertisement

1 Yorum

  1. Nuri HakanTataroğlu on

    Sihirli Bir Cihaz
    Televizyon sihirli bir cihaz
    İnsanlar onu seyrederken alırlar haz
    Onu seyretmeyen kişi sayısı az
    Seyircisi vardır kış yaz

    Televizyon seyretmek için gerekmez para
    Güzel programlarda çok içilir çay ve sigara
    Televizyon sayesinde oyalanır fakir fukara
    Televizyon seyretmeye ancak uykuda veririz ara

    Televizyon dizileri bağımlı hale getirir seyredeni
    Fazla televizyon seyretmek uyuşturur bedeni
    Televizyon programları şaşırtır nineni dedeni
    Televizyonda kanal değiştirmek kavga nedeni

    Televizyon sayesinde derin hayallere dalmayın
    Televizyonun çok pahalısını almayın
    Televizyon seyretmeyi iki saatle sınırlayın
    Televizyonlar yaparlar yirmidört saat yayın

    Ne olur fazla televizyon seyretmeyin
    Televizyon karşısında fazla yemek yemeyin
    Televizyon dizilerinden fazla etkilenmeyin
    Televizyon seyretme alışkanlığını azaltmayı deneyin

Leave A Reply