Televizyonun Özellikleri ve Çalışma Prensibi, Televizyon Nasıl Çalışır?

0
Advertisement

Televizyon nedir, özellikleri nelerdir? Televizyon nasıl çalışır, çalışma prensibi, Tv görüntüsü nedir, televizyon ile ilgili bilgi.

Televizyon

Kaynak : Pixabay.com

Televizyon

Televizyon, hareketli görüntüleri bir yerden başka bir yere göndermeye yarar. Spor karşılaşmaları, savaşlar ya da doğal afetler gibi olayları izlememize olanak tanır. Çoğumuz için temel haber alma ve eğlence kaynağıdır. Gelişmiş ülkelerde her evde televizyon vardır.

Televizyon (TV) kamerası, hareketli görüntüleri elektrik sinyallerine dönüştürür. Sinyaller televizyonumuza uydular üzerinden radyo dalgalarıyla gönderilir. Televizyonlar bu sinyalleri kullanarak ekrana görüntüyü yansıtır ve hoparlörlerden sesi verir.

Batı ülkelerinde insanlar, her gün birkaç saat televizyon izler. Doğru alıcı ekipmanları olduğu sürece yayın sistemindeki binlerce program arasından diziden vahşi hayat belgesellerine ya da güncel tartışma programlarına kadar her türlü programı seçerek izleyebilirler. Reklamcılar televizyon programları arasındaki boşluklarda kendi reklamlarını yayınlatmak için yüklü miktarda para öderler. Reklamların en çok yayınlatıldığı programlar, özellikle milyonlarca insanın izleme olasılığının yüksek olduğu programlardır.

Televizyon Test Patern Yayın Görüntüsü

Televizyon Test Patern Yayın Görüntüsü (Kaynak : pixabay.com)

TV görüntüsü nedir?

Hareketli görüntüler, durağan görüntülerin art arda hızlı bir şekilde gösterilmesiyle oluşur. Her bir durağan görüntü ki bunlara film karesi denir, kendinden bir önceki kareden çok az farklıdır. Gözlerimiz iki kare arasındaki o farkı yakalayabilecek kadar hassas değildir ve beyinlerimiz o nedenle art arda verilen görüntüleri hareket ediyormuş gibi algılar. Her bir kare, yüzlerce ince yatay çizgiden ve çizgiler de yüzlerce renkli şeritten oluşur. Çizgi ya da şeritleri göremezsiniz, sadece oluşturdukları tüm görüntüyü algılayabilirsiniz.

Avrupa’nın büyük çoğunluğunda televizyon görüntüleri 625 çizgi ve her saniye gösterilen 25 kareden oluşur. ABD ve Japonya’da televizyon görüntüleri 525 çizgi ve her saniye gösterilen 30 kareden oluşur. Yüksek çözünürlüklü televizyon (HDTV) adı verilen yeni bir sistemdeyse görüntüleri oluşturan yüzlerce çizgi yerine binlerce çizgi kullanılmaktadır. Bu da görüntülerin daha ayrıntılı olmasını sağlar.

Advertisement
Kameradan televizyona

Televizyon kamerasının lensi, sıradan kameralarda olduğu gibi hareketli sahnedeki ışığı toplar. Kameranın içinde ışığa duyarlı bir alet vardır ve bu alet ışık kalıplarını çizgi çizgi, şerit şerit tarar. Her bir şeritte ne kadar yeşil, mavi ve kırmızı ışık olduğunu belirler ve bilgiyi elektrik sinyali olarak kodlar. Bir kareyi taradıktan sonra diğerine geçer. Bu şekilde hareketli ekran, elektrik sinyaline dönüştürülmüş olur. Ses daha sonra sinyallere eklenir.

Televizyon kameralarındaki sinyallerin televizyonlara aktarılması için geliştirilmiş bir sürü yöntem vardır. Karasal yayın sistemlerinde sinyaller, bir ileticiden radyo dalgaları şeklinde gönderilir ve televizyon anteni bu dalgalan toplar. Uydu yayını sisteminde ise sinyaller mikro-dalgalar hâlinde Dünya yörüngesindeki bir uyduya gönderilir. Uydu, sinyalleri çok daha geniş bir alana yayılacak şekilde geri gönderir. Bu sinyalleri toplamak küçük bir çanak antene ihtiyaç vardır. Kablolu televizyonda sinyaller, elektrik kablolarınca taşınır ve doğrudan doğruya televizyona aktarılır.

Yayın Öncesi Bir Televizyon Stüdyosundan Görüntü

Yayın Öncesi Bir Televizyon Stüdyosundan Görüntü (Kaynak : Pixabay.com)

Dijital televizyonlarda televizyon sinyalleri sayı listelerinden oluşur. Bu listeler, resimlerin daha net görülmesini sağlar. Gelecekte tüm televizyonlar dijital olacaktır. Aynca sinema görüntüleri gibi daha geniş ekrana sahip olacaklardır.

TV’ler nasıl çalışır?

Değişik televizyon istasyonlarından gelen sinyaller, televizyonunuza ulaşır. Yaptığı ilk iş, istediğiniz istasyondan sinyal almaktır. Buna ayarlama denir. Daha sonra sesler ve kırmızı, yeşil ve mavi renkler arasından gerekli sinyalleri seçer. Sinyalleri görüntüyü tekrar ekranda yaratmak ve sesleri iletmekte kullanır.

Televizyonun arkasında elektron adı verilen küçük partikülleri ateşlemeye yarayan üç top bulunur. Kırmızı, yeşil ve mavi sinyallerin her biri bir elektron topu tarafından kontrol edilir. Elektron demetlerinin kendileri renkli değildir; ancak ekrana çarptıklarında kırmızı, yeşil ve mavi renkler oluştururlar. Ses sinyali bir yükseltici ve hoparlörle elde edilir.

Advertisement


Leave A Reply