Temizlik Malzemelerinin Sağlık ve Çevre Açısından Önemi Nedir?

0
Advertisement

Temizlik malzemelerinin çevremiz ve sağlığımız için önemi nedir? Evlerimizde kullandığımız bazı kimyasallar ve verdiği zararlar.

Temizlik Malzemelerinin Sağlık ve Çevre Açısından Önemi

İnsanoğlu hastalıklarla savaşmak için zamanla evlerini ve çevrelerini temiz tutmayı öğrendiler. Bunun içinde çeşitli kimyasalları temizleyici ve dezenfektan olarak kullandılar. Evlerde kullanılan bazı temizlik maddelerinin zamanla zararlı oldukları anlaşıldı.

temizlik

Mesela; evsel temizlik maddeleri kuvvetli asidik veya bazik özellik taşır. Bu nedenle temas ettikleri dokuda ciddi hasarlara sebep olurlar. Sindirim sistemini tahriş ederek zarar verebilir, gözde ve ciltte yanıklara ve kızarıklıklara neden olabilirler. Bu nedenle kullanılmaları sırasında temastan kaçınılması, çocukların ulaşamayacağı yerlerde muhafaza edilmesi gereklidir.

Son zamanlarda birçok evsel temizlik ürününde bulunan alevlenmeyi önleyici kimyasalların (PBDE) genel sağlığı etkilediği ve özellikle kadınlarda doğurganlığı azaltabildiği tespit edilmiştir.

Diğer yandan aşırı miktarlarda kullanılan deterjan gibi temizlik malzemeleri, lavabo açıcılar ve tuvalet tıkanıklığını açmak için kullanılan maddelerin aşındırma etkisi sebebiyle borularda aşınma, delinme olabilmesi mümkündür.

Advertisement

Kullanılan evsel kimyasallar doğaya karıştıklarında içme suyu kaynaklarını, yer altı sularını ve tarıma elverişli toprakları kirlettikleri artık herkesin bildiği şeylerdendir.

Evsel atık kimyasalların birçoğunun doğada mikroorganizmalar tarafından parçalanması uzun yıllar boyunca sürebilir.

Evlerimizde Kullandığımız Bazı Kimyasallar Ve Verdiği Zararlar

Sodyum hipoklorit (NaClO); Klorlu beyazlatıcılarda kullanılır. Göz, cilt, solunum yolları için korozif madde özelliği gösterir. Çamaşır suyu olarak da bilinir.

Hidroklorik asit (HCl): Tuz ruhu deride yanıklara, ishale ve midede yanıklara sebep olur. Göze temasıyla körlüğe neden olabilir.

Amonyak (\displaystyle N{{H}_{3}}) Camların temizlenmesinde kullanılan kimyasalların bileşiminde bulunur. Gözü tahriş eder. Baş ağrısına sebep olabilir. Solunduğunda akciğeri tahrip eder.

Formaldehit (HCOH) : Ürünlerde koruyucu olarak kullanılır. Kanserojen etkileri vardır. Göz, boğaz, deri, akciğer için kuvvetli tahriş gücü olan zararlı bir bileşendir.

Advertisement

Nitrobenzen (\displaystyle {{C}_{6}}{{H}_{5}}N{{O}_{2}}): Mobilyalarda ve yer cilalarında kullanılır. VüCuda girişiyle kusma, deride renk değişimi ve hatta fazlası ölüme neden olabilir.

Klorgazı (\displaystyle C{{l}_{2}}) Çamaşır suyu (NaClO)’nun asit içeren temizleyicilerle karıştırılması ofdûkça zehirli \displaystyle C{{l}_{2}} gazının çıkışına neden olur. Kanserojen etkileri olduğu sanılmaktadır.

Petrol temelli bileşenler: Yüzey aktif maddeler yani deterjanların bir çoğu petrol temelli maddelerdir. İnsan, hayvan ve bitki doğasına zararları her gün daha iyi anlaşılmaktadır.


Leave A Reply