Thomas Hobbes Kimdir? Leviathan Kitabının Yazarı Ünlü İngiliz Filozofun Hayatı ve Eserleri

0
Advertisement

Thomas Hobbes Kimdir? Leviathan kitabının yazarı ünlü İngiliz filozof Thomas Hobbes hayatı, biyografisi, eserleri, felsefesi hakkında bilgi.

Thomas Hobbes

Kaynak : wikipedia.org

Thomas Hobbes ; İngiliz filozofudur (Malmesbyry 1588 – Hardwick 1679). Oxford Üniversitesi’ni bitirdi. Özel dersler verdiği öğrencisiyle çıktığı Fransa ve İtalya gezilerinde Avrupa’ nın önemli düşünürleriyle tanışma olanağı buldu. Özellikle Gassendi ve Descartes‘in yakın dostu Mersenne ile matematik düşünce ve Descartes felsefesi onda önemli etkiler yaptı. İngiltere’de bir süre yanında çalıştığı Francis Bacon‘dan da etkilenmiş olup, kurduğu felsefede Bacon onun için en önemli kaynaklardan biri oldu.

Hayatı

Thomas Hobbes, 5 Nisan 1588’de Malmesbury, Wiltshire, İngiltere’de erken doğdu. Babası da Thomas, Charlton ve Westport’un papazıydı, ancak üç çocuğunu ağabeyi Francis Hobbes’un bakımına bıraktı ve kendi kilisesinin önünde çıkan bir tartışmanın ardından Londra’ya kaçtı. Annesi hakkında hiçbir şey bilinmiyor.

Neyse ki Francis, Thomas’ın eğitimini sağlayacak kadar zengindi ve dört yaşından itibaren Westport Kilisesi’nde, Malmesbury Okulu’na ve ardından Robert Latimer adında genç bir adam tarafından tutulan özel bir okula geçmeden önce eğitim gördü. , Oxford Üniversitesi mezunu. Hobbes iyi bir öğrenciydi ve 1603 civarında eğitimine devam etmek için Oxford’daki Magdalen Koleji’ne taşındı. O günün skolastik öğrenimine çok az ilgi duyuyordu ve büyük ölçüde kendi müfredatını takip ederek 1608’de mezun oldu. Magdalen’deki öğretmeni Sir James Hussey, onu Hardwick baronu William Cavendish’in oğlu William’a öğretmen olarak tavsiye etti ( ve daha sonra Devonshire Kontu) ve bu aileyle ömür boyu sürecek bir ilişkiye başladı.

1610’da, genç William’ın arkadaşı olarak, Avrupa’nın bilimsel ve eleştirel yöntemlerine maruz kaldığı büyük bir Avrupa turuna çıktı (Oxford’da öğrendiği skolastik felsefenin aksine). Ben Jonson (1572 – 1637) ve Sir Francis Bacon gibi edebi ve felsefi şahsiyetlerle ilişki kurmasına (ve bir süre Bacon’ın Atomist inançlarını paylaşmasına) rağmen, çabalarını 1629’dan sonraya kadar felsefeye genişletmedi. O zamandan önce tek çıkışı Antik Yunan tarihçi Thucydides’in 1628’de yayınlanan “Peloponnesos Savaşı Tarihi“nin ilk İngilizce çevirisiydi.

İşvereni Devonshire Kontu, Haziran 1628’de vebadan öldükten sonra, Dowager Kontes Hobbes’u görevden aldı, ancak kısa süre sonra Sir Gervase Clifton’ın oğluna ders vermek için iş buldu. Çoğunlukla Paris’te geçirilen bu sefer, 1631’de, Cavendish ailesiyle bir önceki öğrencisinin oğluna ders vererek tekrar iş bulduğunda sona erdi. Sonraki yedi yıl boyunca, ders vermenin yanı sıra, 1636’da Floransa’ya yaptığı bir ziyaret ve Paris’teki düzenli felsefi tartışmalara katılım da dahil olmak üzere kendi felsefe bilgisini geliştirdi.

Advertisement

Bu yıllarda önce bir fiziksel hareket ve momentum teorisi geliştirdi (her ne kadar fizikteki herhangi bir deneysel çalışmayı küçümsese de) ve daha sonra bunu daha insani duyum, bilgi, duygulanım ve tutku fenomenlerine genişletti ve oradan insan etkileşiminin sosyolojik ve politik yönleri. Üç bölümden oluşan incelemesinin ilk iki bölümü, “Human Nature” ve “De Corpore Publico” 1640’ta, ancak yayınlanmadan önce ve İngiliz sivil siyasetine doğru giden belirsiz siyasi iklim ışığında yazılmıştır. fikir ayrılığı. 1642 – 1651 Savaşı’nda dikkatle, önümüzdeki 11 yıl boyunca kalacağı Paris’e taşınmaya karar verdi. Orada, incelemesi üzerinde çalışmaya devam etti, diğerleri arasında René Descartes‘ı eleştirdi ve mektuplaştı ve felsefi çevrelerde iyi bir ün kazandı.

İngiliz İç Savaşı’ndaki kralcı dava 1644’ün ortalarında azalmaya başladığında, kralın destekçileri Avrupa’ya ve özellikle Paris’e göç etti. Hobbes’un siyasi çıkarları yeniden canlandı ve üç bölümlü incelemesinin üçüncü (ve en politik) kısmı “De Cive” 1646’da yeniden yayınlandı ve daha geniş çapta dağıtıldı. 1647’de, genç Charles’ın matematik öğretmeni olarak birkaç ay sonra. , Galler Prensi (daha sonra İngiltere Kralı II. Charles olacak), monarşist arkadaşları tarafından sivil hükümet teorisini, özellikle İç Savaş’tan kaynaklanan siyasi krizle ilgili olarak ayrıntılı olarak açıklamaya ikna edildi. Altı ay boyunca kendisini güçsüz bırakan ciddi bir hastalığa rağmen, bu görevi ünlü şaheseri “Leviathan“ın yayınlandığı 1651 yılına kadar sürdürdü.

Çalışma hemen bir etki yarattı ve kısa süre sonra Hobbes, zamanının diğer düşünürlerinden daha fazla övüldü ve eleştirildi. Kitabının laik ruhu hem Anglikanları hem de Fransız Katoliklerini büyük ölçüde çileden çıkardı ve sürgündeki kralcılardan İngiltere’ye kaçmak ve koruma için yeni devrimci İngiliz hükümetine başvurmak zorunda kaldı.

Altmış yaşından itibaren, yıllar içinde giderek kötüleşen “sallama felci”nden (muhtemelen Parkinson hastalığı) muzdarip olmaya başladı. Hobbes, matematik ve fizikte bazı temelsiz ve tartışmalı yazıları yayınlamanın yanı sıra, felsefi eserler üretmeye ve yayınlamaya da devam etti. Ölümünden sonra 1682’de yayınlanan ‘Behemoth’, biraz daha erken yazılmış olmasına rağmen, onun İngiltere’deki İç Savaşları anlatmıştı.

1660’ta monarşinin Restorasyonu zamanından itibaren, yeni bir şöhrete yükseldi ve eski öğrencisi, şimdi II. Charles, Hobbes’u hatırladı ve ona 100 sterlinlik bir emekli maaşı vermek için onu mahkemeye çağırdı. 1666’da Avam Kamarası ateizme ve saygısızlığa karşı özel olarak “Leviathan”ı hedef alan bir yasa tasarısı sunduğunda Hobbes’a. Sonunda, tek sonuç Hobbes’un (düşmanlarının saldırılarına verilen yanıtlar dahil) insan davranışlarıyla ilgili konularda İngiltere’de hiçbir şey yayınlamasına izin verilmemesi ve çalışmalarının sonraki baskılarının Amsterdam’da basılmasıydı. Buna rağmen, yurtdışındaki itibarı müthiş kaldı.

Son çalışmaları ilginç bir karışımdı: 1672’de Latince ayette bir otobiyografi ve 1675’te “İlyada” ve “Odyssey”in çevirisi. 4 Aralık 1679’da Derbyshire, İngiltere’de 91 yaşında öldü.

Advertisement

Felsefesi ve Günümüze Mirası

Ünlü 1651 yılında yazmış olduğu kitabı “Leviathan” ve İngiliz İç Savaşı etrafındaki çalkantılı zamanlarda geliştirdiği toplumsal sözleşme teorisi, Batı Siyaset Felsefesinin çoğunun temelini atmış gibi görünmektedir. O zamanlar dünya görüşü şaşırtıcı derecede orijinaldi ve günümüz siyasetiyle alakalı olmaya devam ediyor. Hassas meseleleri doğrudan ele almaktan çekinmedi ve tezini beğenen çok az kişi olsa da, pek çoğu onun temsil ettiği politik gerçekçiliği gördü.

Kendisinden önceki Machiavelli gibi, Hobbes da siyaseti laik bir disiplin olarak gördü, teolojiden ayrıldı ve her zaman güçlü (ve çoğu zaman iğneleyici) kötüleyicilerden payını aldı. Diğerleri, insanlığın doğası gereği hayırsever değil, daha çok benmerkezci ve rekabetçi olduğu şeklindeki bariz varsayımına itiraz ettiler.

Eserleri, özellikle Leviathan adlı kitabı nedeniyle soruşturmaya uğradıysa da kralın aracılığıyla koşullu olarak kurtuldu. Olayları nedenlerine dayanarak bilmek gerektiğini savunan Hobbes, nedenleri bulmak için de o nedenlerin sonuçları olan olaylara, etkilere bakmak, matematik bilgi örneğinde olduğu gibi sonuçlar çıkarmakla olası olduğunu ileri sürer. Ona göre; felsefe olayların ortaya çıkışının yinelenmesi olmayıp, önceden görme ve bunu yaşama aktarabilme işidir. Bilgi, yaşamda işe yaraması bakımından önemlidir. Bu nedenle bilginin kesin ve güvenilir olması zorunludur. Nesneler duyu organlarımıza etkide bulunduklarından insanlar dış dünyayı ancak duyu verileriyle kavrayabilirler. Bu etki cismin kendisini vermez, o cismin kendisinden ayrı bir şeydir. Duyumu oluşturan cismin etkilenmesi hareketler gerçekleşir (doğa felsefesi). Devlet anlayışını da doğacı bir görüşle temellendiren Hobbes’a göre, devlet özü gereği yapma bir cisimdir.

Başlıca eserleri: De Cive (Yurttaş Üstüne) 1642, Leviathan (1651), De Corpore (Cisim Üstüne) 1655, De Homine (İnsan Üstüne) 1658, Leviathan dışındaki üç kitabını Elementa Philosophia (Felsefenin Öğeleri) 1667, adıyla bir kitapta topladı.


Leave A Reply