Dünya Beyin Tümörü Günü (8 Haziran) Nedir? Neden Kutlanır? Önemi Nedir?

0
Advertisement

Dünya Beyin Tümörü Günü nedir? Her yıl tüm dünyada 8 Haziran günü çeşitli etkinliklere sahne olan Dünya Beyin Tümörü Günü hakkında bilgiler.

beyin

Kaynak: pixabay.com

Her yıl 8 Haziran Dünya Beyin Tümörü Günü olarak kutlanmaktadır. Bu girişim başlangıçta Alman Beyin Tümörü Derneği tarafından başlatıldı ve şu anda dünya çapında bir farkındalık yaratmak ve insanları beyin tümörü hakkında eğitmek için kutlanıyor . Genel nüfus arasında beyin tümörü hakkında birçok efsane ve yanlış anlama var ve bu fırsatı bazı temel gerçekleri tartışmak için kullanıyoruz.

Beyin tümörleri, beynin kendi içindeki nöral elementlerden kaynaklanabilir veya akciğer, meme, böbrek veya prostat kanseri gibi vücudun herhangi bir diğer organından uzak kanserlerin yayılmasını temsil edebilir . Primer beyin tümörü Gliomalar, meningiomlar, hipofiz adenomları ve akustik nöromları içerir.

Tüm dünyada merkezi sinir sistemi (CNS) tümörlerinin insidansı, artan bir eğilimle 100.000 popülasyonda 5 ila 10 arasında değişmektedir ve malignitelerin %2’sini oluşturmaktadır.

Beyin tümörünün belirtileri spesifik olmayabilir ve şunları içerebilir: Baş Ağrısı, Zihinsel durum değişikliği, Mide bulantısı, Kusma, Zayıflık, Yürüyüş Bozukluğu, Odak nöbetleri, görme değişiklikleri, Konuşma bozuklukları, Odak duyusal anormallikler. Erişkinlerde yeni başlayan nöbetler veya uzuvların zayıflığı veya uyuşması ile ilişkili bir baş ağrısı daha çok beyin tümörüne işaret eder.

Beyin tümörlerinin çoğu başlangıçta çok spesifik olmayan şikayetlerle ortaya çıktığından, bir beyin cerrahı veya nöro hekim tarafından erken teşhis, hastalığın ilk aşamalarında daha ileri yönetimin planlanmasına yardımcı olur. Tanı, CT taraması veya MRI gibi görüntüleme yöntemleriyle desteklenir. Beyin tümörünün tedavisi maksimum güvenli cerrahi rezeksiyon içerir. Bazı kötü huylu tümör vakalarında radyoterapi ve oral kemoterapi uygulanır.

Advertisement
beyin egitim

Kaynak: pixabay.com

Beyin tümörü teşhisi her zaman çok kötü bir sonuç anlamına gelmez. Birçok CNS tümörü iyi huyludur ve tamamen cerrahi olarak çıkarılarak ömür boyu tedavi edilebilir. Birçok malign tümör vakasında da doğru cerrahi ve diğer yönetim ile uzun süreli sağ kalım mümkündür. Sonuç ve sağ kalım oranı çoğunlukla hastanın yaşına, tümörün tipine, iyi huylu veya kötü huylu olup olmadığına ve cerrahi eksizyonun boyutuna ve tümörün moleküler özelliklerine bağlıdır. Moleküler belirteçler üzerine yapılan son çalışmalar, beyin ve omurga tümörlerinde daha yeni tedavi modaliteleri açmıştır. Artık beyin tümörleri, tümörün moleküler evrelenmesine göre tedavi edilmektedir. beyin tümörü ameliyatı stereotaksi, sinirsel izleme ve beyin haritalamanın akıllıca kullanımıyla giderek daha güvenli hale geliyor. Stereotaktik radyocerrahi bazen seçilmiş vakalarda herhangi bir ameliyat olmaksızın tümörleri yönetmek için kullanılabilir. Çoğu durumda hastanın optimum sonucu için rehabilitasyon ve arkadaşlardan ve aileden destek gereklidir.


Leave A Reply