Tilki Nasıl Bir Hayvandır? Tilkinin Özellikleri, Yaşam Biçimi, Üremesi Hakkında

16

Tilki nasıl bir hayvandır, nerede ve nasıl yaşar? Tilkilerin özellikleri, yaşam biçimleri, beslenmeleri, üremeleri ile ilgili bilgi.

tilki

Kaynak: pixabay.com

Tilki (Lat. Vulpes vulpes)

Etçiler takımının, Köpekgiller familyasından bir memeli hayvandır. Büyük bir bölümü kızılkahverengi bir renk karışımı olan kızıl tilkiler ve siyah renkli olanların yaklaşık kuyrukları ile birlikte uzunlukları 1.5 m’ye ulaşır. Kuyruk tüyleri uzundur. Genellikle kendi kazdıkları yuvalarda yaşarlar. Bitki ve küçük hayvanlarla beslenir. Özellikle kümes hayvanlarının düşmanıdır. Derisi kürk olarak işlenir. Çiftleşme zamanı ocak ve şubat aylarıdır. 60-63 günlük gebelik döneminden sonra 3-7 arasında yavru doğurur.

Kuzey Amerika ve Sibirya kızıl tilki sınıfından olan gümüş tilki, kürkü için yetiştirilir. Kutup ya da buz tilkisi adı verilen cins, kuzeyin yüksek bölgelerinde ve Amerika’da yaşar. Boyu kuyrukla birlikte 1 m’dir. Mavi tilki adı verilen kışın beyazlaşan bu türlerdir. Beyaz olanlar kürkçülükte çok aranır. Afrika’nın çöl tilkisi oldukça büyük kulaklı ve yaklaşık kuyruğuyla birlikte 65 cm’dir. Tüyleri açık kahverengidir.

tilki

Kaynak: pixabay.com

Tilki Hakkında Bilgiler

Etobur memelilerin köpekgiller familyasından bir hayvandır. Daha çok, ormanlık yerlerde yaşar. Çok kurnaz bir hayvandır, düşmanlarından kolaylıkla kurtulup kaçmasını çok iyi bilir.

Tilki, ufak bir köpek büyüklüğündedir. Burnunun daha sivri, uzun, kuyruğunun da daha kalın, uzun tüylü olması ile hemen ayırt edilir. Geniş kulakları en hafif sesleri bile çok uzaklardan duymasını sağlar. Kızıla kaçan kahverengi tüyleri karnına doğru indikçe açıklaşır; soğuk yerlerde yaşayanlarının tüyleri yazın esmerdir, kışın beyaza yakın bir renk alır.

Tilki, gündüzleri, toprağın altında açtığı yuvasında gizlenir, geceleri avlanmaya çıkar. Küçük fare, kuş gibi hayvanları yiyerek beslenir. Yiyeceklerini öldürerek ayrı ayrı yerlere gömer, bunların yerlerini de hiç unutmaz. Sonra toprağı açıp onları teker teker çıkararak yer. Çok zora gelirse toprağın altından leşleri çıkarıp yediği de olur. Aç kalırsa meyve yiyerek de geçinir, hele üzümü çok sever. Geceleri köylere, bağlık bahçelik yerlere sokularak kümesleri basar, tavukları, ördekleri yakalayıp götürür.

Tilkinin, bütün bu zararlarına karşılık, tarla faresi gibi zararlı hayvanları yok etmesi bakımından faydası da vardır. Öte yandan, tilki, postundan ötürü, kürkçülükte pek makbul tutulan bir hayvandır. Yurdumuzdaki tilkilerin postları, genel olarak, sarımtırak kahverengidir. «Beyaz tilki» ile «mavi tilki», gümüşü renkli tilkiler soğuk ülkelerde, özellikle kutuplarda yaşarlar. Çöllerde yaşayan bir cinsinin de başlıca özelliği uzun, kocaman kulaklı olmasıdır.

Tilki Nedir? Sözlük Anlamı

  • “Tilki”
    1. Köpekgillerden, uzunluğu 90, kuyruğu 30 santimetre kadar, ırklarına göre çeşitli renklerde olan, ağız ve burnu uzun ve sivri, kümes hayvanlarına zarar veren, kürkü beğenilen bir tür memeli (Vulpes)
    2. Bu hayvanın postundan yapılan manto vb
    “İki hanım yaşları geçkince olmasına bakmayarak sürmüşler, boyanmışlar, omuzlarına tilkilerini almış, kurulmuşlar.” – M. Ş. Esendal
    3. Çok kurnaz
    “Ne tilkidir o, bilmezsiniz.”
  • “tilki gibi ”
    kurnaz (kimse)
  • “tilki tilkiliğini anlatıncaya kadar post elden gider ”
    “bir gerçeği anlatıncaya kadar çoğu kez başa gelmedik şey kalmaz” anlamında kullanılan bir söz
  • “tilkinin dönüp dolaşıp geleceği yer kürkçü dükkânıdır ”
    1. “bir kişi ne kadar farklı yerlerde yaşarsa yaşasın, ne kadar farklı işlerle uğraşırsa uğraşsın, bağlı bulunduğu çevreye veya işe dönmek zorunda kalır” anlamında kullanılan bir söz
    2. “meslek veya alışkanlık gereği olan sonuçtan kaçınılamaz” anlamında kullanılan bir söz
  • “tilkikuyruğu ”
    1. Hoşkuran
    2. Uzun salkımlı bir çeşit üzüm
    3. Yağlı güreşte oturak kündesine geçen üstteki güreşçiye, alttakinin elini geri uzatarak çenesinden veya gırtlağından çekmesi
  • “tilki uykusu ”
    Yarı uyanık biçimdeki uyku, hemen uyanılabilen uyku
  • “tilki üzümü ”
    İt üzümü
  • “beyaztilki ”
    Tilkinin kışlık tüyünden yapılan kürk
  • “deniztilkisi ”
    Saban balığı

16 yorum

Leave A Reply