21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü Anlam ve Önemi

0
Advertisement

21 Mart Dünya Down Sendromu farkındalık Günü nedir ve neden kutlanır? Down Sendromunun özellikleri ve günün amacı, çeşitli etkinlikleri hakkında bilgi.

down sendromu günü

Arka resim kaynak: pixabay.com

21 Mart Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü

Dünya Down Sendromu Günü, her yıl 21 Mart’a denk gelen bir kutlamadır. Bu günün amacı, insanları bilinçlendirmek ve Down sendromlu bireylerin haklarını savunmak için bir araya gelmektir. Down sendromu, tüm ırk, cinsiyet ve sosyoekonomik kökenlerden insanları etkilemiş ve insanlık tarihi boyunca meydana gelmiş, doğal olarak oluşan bir kromozomal düzenlemedir. Bu durum zihinsel ve fiziksel engellerin yanı sıra kişiden kişiye değişebilen akut tıbbi sorunlara da neden olur.

Dünya Down Sendromu Günü Tarihi

Down sendromu tarih boyunca meydana gelmiş olsa da, İngiliz doktor John Langdon Down 1862’de bunu yapana kadar bir zihinsel engelli olarak sınıflandırılmamıştı. 20. yüzyılda doktorlar Down sendromu hakkında biraz daha fazla şey öğreneceklerdi ve dünyadaki en tanınan zihinsel engelli formlarından biri haline geldi. Birleşmiş Milletler’e göre Down sendromu dünyadaki her 800 doğumdan 1’ini etkiliyor.

2000’lerin başında, çeşitli Down sendromu farkındalık grupları, Dünya Down Sendromu Günü için çeşitli etkinlikler düzenledi. Birleşmiş Milletler’in bu günü resmen kabul etmesi ve tanıtması birkaç yıl alacaktı. Bu 2011’de gerçekleşecekti. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, 66/149 sayılı Kararı yayınlayarak Aralık 2011’de 21 Mart’ı Dünya Down Sendromu Günü ilan etti. Ertesi yıl, ilk Dünya Down Sendromu Günü, o zamandan beri her yıl olduğu gibi 21 Mart’ta kutlandı.

Down Sendromu Sorunları ve Komplikasyonları

Down sendromlu tüm yetişkinlerin ve çocukların yaklaşık %50’si yaşamları boyunca büyük bir zihinsel sağlık sorunuyla karşı karşıya kalırlar. Down sendromlular arasında en yaygın zihinsel sağlık sorunları arasında anksiyete, obsesif-kompulsif davranışlar, tekrarlayan davranışlar, dikkatsiz davranışlar, uyku sorunları, depresyon, otizm spektrum bozuklukları ve ilerleyici bilişsel beceri kayıpları yer alır. Yetişkin veya çocuğun birden fazla tıbbi sorunu varsa, bu sorunlar daha da şiddetlenebilir.

Down Sendromu İle İlgili Sloganlar - Afişler

Advertisement

Down Sendromlu sevgi dolu, özgür ruhlu insanlar, hayattaki küçük şeylerden birçok yönden zevk alabiliyor gibi görünüyorlar. Aynı zamanda, günlük olarak birçok zorlukla da karşılaşıyorlar. Geri kalanımızın doğal olarak kabul ettiği birçok basit şey, hayata karşı olumlu tutumlarına rağmen onlar için zor olabilir. Bu nedenle, Dünya Down Sendromu Günü’nde bu bozukluk hakkında biraz daha fazla şey öğrenmek için zaman ayırmalı ve buna sahip olanların daha iyi bir yaşam sürmelerine yardımcı olmalıyız.

Dünya Down Sendromu Günü Etkinlikleri

Dünya Down Sendromu Günü, tüm dünyada yaklaşık 70 ülkede tanınmaktadır. Birçok kuruluş bu günü çeşitli etkinlikler kullanarak tanıtmaktadır. Bunlar konserler, konferanslar, halka açık sergiler, belediye binası toplantıları gibi birçok etkinliği içerebilir. Bu etkinliklerin çoğu, Down sendromlu bireyleri özgür, bağımsız ve kendini savunabilecekleri bir yaşam aramaya teşvik etmeye odaklanacaktır.

Dünya Down Sendromu Günü’nü kutlayarak bu bozukluğa karşı farkındalık yaratmaya ve bu kişilerin hayatlarını iyileştirmenin yollarını bulmaya özen göstermeliyiz. Dünyanın neresinde yaşıyor olursanız olun, 21 Mart’taki tüm eğlence ve eğitim etkinliklerinin tam listesini görmek için Dünya Down Sendromu Günü’nün resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Sosyal medyayı farkındalık yaratmak için kullanabilirsiniz.


Leave A Reply