Tırnak Nedir? Tırnağın Yapısı Nasıldır? Özellikleri ve Tırnak Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Tırnak nedir ne demektir, özellikleri nelerdir? Tırnağın yapısı, işlevi nedir? Tırnak hakkında genel bilgiler.

tırnak

Kaynak: pixabay.com

Tırnak

Tırnak; El ve ayak parmaklarımızın ucunda koruyucu bir görevi olan tırnaklarımız üst deride meydana gelen uzantılardır. Boynuz maddesinden meydana gelen tırnaklar, parmak uçlarını korumaya yaradığı gibi, küçük şeyleri tutmada da bize yardımcı olur.

Tırnaklar bir insanın sağlığının aynası gibidir. Tırnakların üstünde küçük çukurlar olması o kimsenin bünyesinin zayıflığını gösterir. Bu, kalsiyum eksikliğinden olur. B vitamini eksikliğinden dolayı da tırnaklarda beyaz lekeler görülür. Tırnakların parlaklığım kaybetmesi de, B vitamini eksikliğinden ileri gelir.

Tırnak bakımı, gerek dış görünüş güzelliği, gerek genel sağlık kuralları bakımından önemle gözetilecek bir iştir. Bu arada tırnakların iyi kesilmesi, düzeltilip temizlenmesi başta gelir. Tırnakların bakımında gösterilecek ihmal yalnız dış görünüşü bozmakla kalmaz, tırnak batması gibi zararlı, tehlikeli durumlara da yol açabilir.

Tırnak Hakkında Bilgi

İnsanların, hayvanların parmaklarının ucunda bulunan sert duyumsuz kısımdır. Tırnak hem parmağın ucunu korur, hem de parmakla tutulamayacak kadar ince, küçük şeylerin tutulmasını sağlar.

Tırnak yapılış bakımından saçı, kılları andırır. Hayvanlarda tırnak, insanlardakinden daha önemlidir. Kuşlar sivri pençeleriyle avlarını parçalar, dallara tutunurlar. Kara hayvanlarında da tırnak hayvanın yaşayışına göre biçim almıştır. Yırtıcı hayvanlarda pençe, ot yiyen hayvanlarda da koruyucu toynak biçimindedir. İnsanlarda tırnağın üç kısmı vardır:

Advertisement
  1. Tırnak kökü;
  2. Tırnak cismi;
  3. Tırnağın serbest kenarı.

Serbest kısım kesilmezse 2-3 santim kadar uzayabilir. Tırnak kök kısmından cilde iyice yapışmıştır. Burada derinin boynuzsu tabakasından ürer. Bu kısımda ezilme, yaralanma olursa tırnak ya eğri, biçimsiz çıkar, ya da hiç çıkmaz. Ayrıca, vitaminsizliklerde, beslenme bozukluklarında tırnaklarda renk, şekil bozukluğu kırılmalar olur. Tırnak yatağının dolama gibi çeşitli iltihapları oldukça ıstırap vericidir. Tırnağın et içine gömülmesini önlemek için düzgün kesilmeli, temiz tutulmalıdır. Ayak tırnaklarının biçimsizleşmesini önlemek için de rahat ayakkabı giymelidir.

Derinin epidermis tabakası dermiş içine doğru bir kıvrım yapar ve böylece tırnak bu kıvrımın oluşturduğu yuvanın içine sağlam bir biçimde yerleşir. Tırnak iki bölgeye ayrılır; dışarıdan görülen tırnak gövdesi, epidermis kıvrımının oluşturduğu yuva içine yerleşmiş olan tırnak kökü. Tırnak gövdesinin tırnak köküne yakın bölümünde yarım ay biçiminde bir beyazlık vardır. Bu beyazlığa lunula adı verilir. Tırnağı çevreleyen deri, tırnak üzerinde kısa bir uzantı yapar. Tırnaklar, tırnak kökünden büyürler. Tırnak gövdesi herhangi bir nedenle kopacak olursa, eğer tırnak kökü yerindeyse, o parmakta yeniden tırnak çıkar. Tırnaklar haftada 0.5 mm’lik bir hızla büyürler. Uzun parmakların tırnakları kısa parmaklara oranla ve el parmaklarının tırnakları ayak parmaklarının tırnaklarına oranla daha hızlı büyürler. En hızlı uzayan tırnak elin orta parmak tırnağıdır.


Leave A Reply