Toprak Alkali Metallerin Günlük Hayatta Kullanım Alanları Nelerdir?

0
Advertisement

Toprak alkali metallerin özellikleri ve kullanım alanları nelerdir? Toprak alkali metallerinin günlük alanda kullanıldığı yerler.

Bildiğimiz gibi periyodik tabloda birçok element var. İlk bilinenler toprak alkali metallerdi.  Alkali metallere benzer şekilde, toprak alkalin metaller de bir asidin aksine baz özelliklerine sahiptir. Isıtıldıklarında parlaklıklarını karakteristik renklerle gösterirler

Toprak alkali metaller, alkali metallerden daha az reaktiftir, ancak diğer elementlerden daha reaktiftir. Su ile reaksiyona girerken reaktivite yapacaklardır. Yüksek reaktivite seviyeleri nedeniyle, toprak alkali metali doğada nadiren bulunur ve normalde bunları bileşik formdaki diğer elementlerle, genellikle karbonatlar ve sülfatlar olarak bulabiliriz.

Toprak Alkali Metallerin günlük hayattaki yerleri

Berilyum

Berilyum

Bu elementi keşfeden kişi 1797’de Nicholas Louis Vauquelin’dir. Bu kimyasal elementin atom numarası 4 tür ve  “Be” sembolü vardır. Berilyumun görünüşü gümüş-gri-beyaz bir metaldir. Yumuşaktır ve düşük yoğunluğa sahiptir. Berilyum öncelikle dünyada berilyum alluminosilikat bileşik halinde bulunabilir.

Advertisement

İnsan için toksik olmasına rağmen, sağlık endüstrisinde uygulamaları vardır. Olduğumuz her yerde, ev, yol, ofis, iş ve havaalanında hayatımızı iyileştiren berilyum içeren ürünler bulabiliriz. Berilyum, cihazlar ve elektronik malzemelerde ve askeriyede kullanılır.

Bunun yanı sıra berilyum, uçak disk frenleri, yüksek hızlı bilgisayar, ses bileşeni, roket yakıtları, seyir sistemi, nükleer silahlar, yakıt konteyneri, aynalar, nükleer reaktör nötron reflektörleri ve füze parçalarında bileşen olarak kullanılmaktadır.

2. Magnezyum

magnezyum

Magnezyum, vücudumuz ve sağlığımız için özellikle kaslar, sinirler ve ayrıca kan dolaşımı için önemli bir işleve sahiptir. Periyodik sistemde Mg sembolü vardır ve atom numarası 12’dir.

Tarihi

1755’te İskoç kimyager Joseph Black, magnezyumun (magnezyum oksit) çözünür bir sülfata yol açtığını gözlemlerken, kireçten türetilenin çözünmez olduğu biliniyordu. 1774’te oksijeni keşfeden İsveçli kimyager Carl Wilhelm Scheele, mineralin şu anda bilinen yeni dünya içerdiğini buldu.

Günlük yaşamımızda, birçok insan diyetlerine ek olarak magnezyum gerekir.  Diyet magnezyum kaynakları arasında tohumlar, fındık (badem), kepekli tahıllar, sebzeler (brokoli, kabak, yeşil yapraklar sebzeler), baklagiller bulunur. Ve sadece bu değil, aynı zamanda et, çikolata ve kahvede magnezyum bulabiliriz.

Advertisement

Magnezyum ayrıca günlük hayatta dikkat eksikliği – hiperaktivite bozukluğu (DEHB), anksiyete, kronik yorgunluk sendromu (CFS), Lyme hastalığı, fibromiyalji, kistik fibroz, alkolizm, karmaşık bölgesel ağrı sendromu, astım, ateş, zayıf kemikler (osteoporoz), gece ve hamilelik sırasında bacak krampları ve ayrıca işitme kaybını ve kanseri önler.

Canlı organizma için magnezyum, güneş ışığından enerji alan bitki ve yapraklardaki yeşil pigment olan klorofilde önemli bir rol oynar ve ayrıca gübrelerde kullanılır.

3. Kalsiyum

Kalsiyum

Kireçtaşı ve alçıtaşı, Kalsiyum (Ca) yapım süreci eski zamanlardan beri yapı malzemesi olarak kullanılmaktadır ve günümüze kadar devam etmektedir. Bunun yanı sıra, kalsiyum gıda, antasitler, diş macunu, sakız ve vitamin yapımında kozmetik için de kullanılır. Kalsiyumu yaprak, kemik, mercan, kabuklar, dişlerdeki canlıların önemli bir parçası olarak bulabiliriz. İnsan vücudunda kan pıhtılaşması, kas kasılmaları ve kalp atımının düzenlenmesine yardımcı olmak için çalışır.

Bir toprak alkali metal olan kalsiyum, osteoporozu olan insanlar için kalsiyum takviyesinde (ilaç), süt ürünlerinde ve yeşil sebzelerde bulunabilir, çünkü yaşlandıkça kırılgan hale gelen ve kolayca kırılan kemiklerimiz için iyi faydaları vardır.

4. Stronsiyum

Toprak Alkali Metallerinin günlük hayatta daha fazla kullanımı nedir? Alkali toprak metalinin bir parçası olarak, Strontium (Sr) gümüşi beyaz, parlak bir metal görünümündedir. Nispeten az ticari kullanımı vardır ve saf metal, alaşımlar oluşturmak için diğer metallerle birleştirilir. Ayrıca mıknatıs ve çinko üretimi için de kullanılır.

5. Radyum

Radyum (Ra), uçak anahtarlarında, aletli kadranlarda, nükleer panellerde birçok işleve sahiptir. Radyum uygulaması, bu elementi kullanmak isteyenler için, radyoaktif problemler gösterdiğinden yasaktır. Bazı insanlar bunu kullanma iznine sahiptir, ancak çoğumuzun buna ihtiyacı yoktur. Tıbbi hizmette, birçok zihinsel bozuklukta iyileştirici etkiler için buna ihtiyaçları vardır.

6. Baryum

Baryum (Ba), çevremizde bulunan ve petrol ve gaz endüstrileri tarafından kullanılabilen gümüşi beyaz bir görünüme sahiptir.


Leave A Reply