Trabzon İlinin Yüzey Şekilleri

0
Advertisement

Trabzon ilinin yüzey şekilleri, Trabzon ilinde bulunan dağlar, yaylalar, ovalar hangileridir? Trabzon ilinin yeri ve coğrafi konumu hakkında bilgi.

trabzon-haritasi

Yüzölçümü: 4.865 km2.
İlçeleri: Merkez, Akçaabat, Araklı, Arsin, Beşikdüzü, Çarşıbaşı, Çaykara, Dernekpazarı, Düzköy, Hayrat, Köprübaşı, Maçka, Of, Sürmene, Şalpazarı, Tonya, Vakfıkebir,Yomra.

Karadeniz Bölgesi’nin Doğu Karadeniz Bölümü’nde yer alan il ve bu ilin merkezi kent, 40°33-41°07 kuzey enlemleriyle 39°07′-40°30 doğu boylamları arasında kalan il; kuzeyden Karadeniz, doğudan Rize, güneyden Bayburt ve Gümüşhane, batıdan Giresun illeriyle çevrilidir.

YÜZEY ŞEKİLLERİ: Trabzon İli’nde birbirine koşut uzanan çeşitli yükselti katmanları, yer şekillerinin ana özelliğini oluşturur. Kıyıda yükseltisi 0-200 m arasında değişen dar düzlüğün ardından birden yükselen dağlar, 3.000 m’ye ulaşır (toplam yüzölçümün % 17 sı, dağlar arasında kalan yayla düzlükleri %22.4’tür). Dağlar, doğu-batı doğrultusunda uzanır. Kuzeye bakan yamaçlar, birçok yerde dik olarak yükselir ve geçit vermez yapıdadır. Irmaklar, güney-kuzey doğrultusunda kısa ve hızlı akışlıdır. Doğu Karadeniz Dağları’nın ilin güneybatı sınırından başlayarak doğuda Değirmendere’ye kadar uzanan bölümüne Zigana Dağlan adı verilir. Derin vadilerin yardığı bu dağlar, en yüksek noktada 2.356 m’ye ulaşır. Dağlar üzerindeki Zigana Geçidi (2.036 m), Karadeniz kıyılarını Doğu Anadolu’ya bağlayan en önemli yoldur. Değirmendere ile Selaklı Çayı arasında kalan Trabzon Dağları’nda; Kıranbey Tepe (2.380 m), Gümişki Tepe (2.375 m), Kocalaka Tepe (1.487 m), başlıca yükseltilerdir. Doğu Karadeniz Dağları’nın Çakırgöl Dağı (3.063 m),ilin en yüksek noktasıdır. Çakırgöl kütlesinin kuzey yamaçları üzerinde 2 km uzunluğunda, 800 m genişliğinde bir buz yalağı görülür. Dağın güneyinde Kemer Dağı (2.856 m), yanı sıra Kuşbatepe (2.533 m) Zülfe Dağı (2.760 m), öteki önemli yükseltilerdir. Mescit Yaylası, Sultan Murat, Asot, Reşadiye, Kılıçlı, Haçka, Sakalsultan, Derinoba yaylaları genelde 1.500-2.000 m yükseltilerde, dağlar arasında çeşitli yerlere dağılmış durumdadır. Foldere, Kaledere, Değirmendere, Yanbolu Deresi, Karadere, Kohaderesi, Sürmene Deresi, Solaklı Çayı, Baltacı Deresi, İyidere (İkizdere), başlıca ırmaklardır. Irmakların tümü Karadeniz’e dökülür. Aynı adla anılan dağın kuzey yamacında, bir buz yalağı gölü olan Çakırgöl, Uzungöl, Akçaabat İlçesi’ndeki toprak kayması sonucu oluşmuş Sera Gölü ilin başlıca gölleridir. Kıyı boyunca, ırmak ağızlarında görülen küçük düzlükler dışında önemli bir ova yoktur. Değirmendere ve Karadere, başlıca vadilerdir. Genelde düz olan Karadeniz kıyı şeridinde, Araklı, Yoroz, Güzelhisar, Kale burunları, başlıca çıkıntılarıdır. Burunlar arasında küçük koylar görülür.

Advertisement

Leave A Reply