Trinidad Tobago Nerededir? Özellikleri, Konumu, İklimi, Ekonomisi, Tarihi

0
Advertisement

Ülkeler Rehberi Trinidad Tobago – Trinidad Tobago ile ilgili bilgi, başkenti, ekonomisi, bayrağı, komşuları, coğrafi konumu, tarihi hakkında bilgi.

Trinidad Tobago BAYRAĞI

Kaynak: pixabay.com

Trinidad Tobago

  • Yüzölçümü: 5.128 kilometrekare (Trinidad Adası 4.827 kilometrekare, Tobago Adası 301 kilometrekare)
  • Başkenti: Port of Spain.
  • Dil: İngilizce, İspanyolca, Hintçe.
  • Din: Hıristiyan (% 34 Katolik, % 15 Protestan Hindu (% 25), Müslüman (% 6).
  • Para birimi: 1 Trinidad ve Tobago dolan =100 cent.
  • Başlıca kentleri: San Fermando, Aria, Scarborough.

Karayipler’de adalar devleti. Trinidad ve Tobago Cumhuriyeti; Karaibler’deki adaların güneyindeki Trinidad ve 30 km kuzeydoğusundaki Tobago Adaları’ndan oluşur. Trinidad, Venezuela’nın kuzey kıyısından yalnızca 11 km uzaklıkta; Tobago ise, Grenada Adası’nın 130 km kuzeybatısında yer alır.

YÜZEY ŞEKİLLERİ.

Trinidad’ın büyük bir bölümü, deniz düzeyinden yaklaşık 35 metre yüksekliktedir. Kabaca bir dikdörtgene benzeyen Trinidad’da Z harfini andıran üç yüksek alan bulunur. Bunlardan kuzey kıyısına koşut olarak uzanan sıradağların ortalama yüksekliği 450 m’dir. Ülkenin en yüksek noktası El Cerro Del Aripo (941 m) da buradadır. Güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda, orta kesimdeki sıradağlarla güney kıyısına koşut olarak uzanan dağların yükseklikleri 300 m’yi biraz aşar. Adanın öteki yöreleri, geniş, verimli ovalar ve savanlarla kaplıdır. Doğu ve batı kıyıları alçak, bazı bölümleri bataklıktır. Ülkenin asfalt kaynağı olan volkanik Pitch Gölü güneybatıdadır. Yüksek kesimlerde kısa ve hızlı akışlı birkaç ırmak vardır. Tobago’nun 2/3’ü dağlık olup orta kesimdeki yüksek bölge dar ve alçak bir kıyı şeridiyle kuşatılmıştır.

Trinidad Tobago

Kaynak: pixabay.com

İKLİM.

Adalarda, genelde tropikal iklim egemendir. Ancak, yıl içinde doğudan esen alize rüzgârları nedeniyle, iklimde değişmeler görülür. Ortalama sıcaklık, en soğuk aylarda (aralık-nisan) 18°C, en sıcak aylarda (mayıs-eylül) 33°C’dir. Trinidad’da yıllık ortalama yağış tutarı batıdaki ovalarda 1.270 mm ile kuzeydoğusundaki yaylalardadır. Adalarda 3.048 mm, Tobago’da 150 mm’dir. En bol yağış, haziran-aralık ayları arasında düşer.

BİTKİ ÖRTÜSÜ VE HAYVANLAR.

Her iki adada da orman örtüsü zengindir. Sedir, şember, erappe ve herdemtaze kerestesi sert ağaçlardır. Çiçekli bodur bitkiler arasında hatmi ve kırmızı şebnem sayılabilir. Bataklık mangrovlarla kaplı bölgelerde, 700’ü aşkın salepgiller türünden bitkilere, birkaç tür çam ağacına rastlanır. Doğal hayvanlar arasında; kahverengi geyik,maymun, Güney Amerika’ya özgü timsahlar, kertenkele türünden kemerli hayvanlar, yırtıcı kediler, kolibri, cennetkuşu ve ibişi de içeren 60 kadar kuş türüyle, 662 tür kelebek vardır.

Trinidad Tobago

Kaynak: pixabay.com

TOPLUM YAPISI.

Nüfus yoğunluğunun 252 kişi/km2 olduğu ülkede, yıllık nüfus artış hızı (% 1.6) öteki Antil ülkelerine göre düşük, doğum oranı binde 25, ölüm oranı binde 8’dir. Nüfus yapısı genç (% 52, 20 yaş altı; % 5, 65 yaş üzeri), kentleşme oranı (% 71) yüksektir. Toplam nüfusun % 97’si Trinnidad Adası’nda yaşar. Zenciler (% 43) ve Hintliler (% 41) en büyük etnik topluluklardır. Melezler (% 13), Beyazlar (% 2), Çinliler (% 17) öteki başlıca topluluklardır. İlköğretim 6-11 yaşlar arasında zorunlu ve ücretsizdir. Yükseköğretim kuruluşları arasında bir politeknik, devlete bağlı teknik okullar ve Küçük Antiller Üniversitesinin Trinidad’daki kampüsü sayılabilir. Okur-yazar oranı (% 98) yüksektir. Resmi dil İngilizcedir; ancak, Hintçe, İspanyolca ve Pidgin Fransızcası da konuşulur. Halkın yarısı Hıristiyan, geri kalanı Hindu ve Müslümandır. Devlet, halka ücretsiz sağlık hizmetleri (1.070 kişiye 1 hekim, 290 kişiye 1 hasta yatağı), işsizlik ödeneği sağlar. Bebek ölümleri oranı (binde 20) düşük, ortalama yaşam süresi 72 yıldır. İki radyo, bir TV istasyonu vardır. Karayip ülkeleriyle kuzey ve Güney Amerika ile düzenli gemi ve uçak seferleri vardır.

Advertisement

EKONOMİ.

Trinidad ve Tobago, Karayip ülkeleri içinde, kişi başına düşen ulusal gelir açısından ilk sırayı alır. Bu olgunun başlıca nedeni petrol varlığıdır. GSMH’nin % 3’ünü oluşturan tarım sektörü, işgücünün % 10’unu; % 44’ü oluşturan endüstri sektörü % 34’ünü istihdam eder. Kakao, şekerkamışı, pirinç, muz, başlıca tarım ürünleridir. Hayvancılık, yerel tüketime yöneliktir. Endüstri gelişmiştir: Petrokimya, demir-çelik, çimento, şeker, sigara, içki (rom, bira). Petrol, en önemli doğal kaynaktır. Doğalgaz ve asfalt üretimleri de önem taşır. Bir başka döviz geliri turizm sektöründen sağlanır. Petrol, asfalt, kakao, şeker, rom, başlıca dışsatım; makine ulaşım araç-gereçleri, hammaddeler, dayanıklı tüketim malları, besin, başlıca dışalım mallarıdır. ABD, Büyük Britanya, Suudi Arabistan, Hollanda Japonya, CARİCOM (Karayip Ortakpazarı) ülkeleri, en büyük ticaret ortaklarıdır.

TARİHİ

Aravak ve Karayip Kızılderilileri’nin yaşadığı Trinidad ve Tobago’ya 1498’de ilk kez ayak basan Kristof Kolomb oldu. 1532’de, İspanyolların yerleştiği Trinidad’a daha sonra Hollandalılar (1640) ve Fransızlar (1677-1690) saldırılarda bulundular. 17. yüzyılın sonunda burada yaşayan Kızılderililerin çoğu ya öldürüldü ya da başka yerlere sürüldü.

18. yüzyıda, bölgeye şeker ve kakao plastasyonlarında çalıştırılmak üzere çok sayıda Afrikalı köle getirildi. 1783’te, ülkeye çok sayıda Fransız ve Fransızca konuşan Melez geldi. 1797’de adalar Britanya tarafından ele geçirildi, 1802’de Britanya İmparatorluğu’nun bir sömürgesi oldu.

1632’de ilk kez Hollandalılar tarafından ele geçirildiyse de Büyük Britanya, Fransa, Hollanda arasında sürekli el değiştirdi. 1834’te İngiltere’nin egemenliğine geçti. 19. yüzyılda Hindistan ve Çin’den binlerce işçi getirildi. 1888’de, Trinidad ve Tobago tek yönetim altında birleştirildi. 1958-1962 arasında Antiller Federasyonu’na bağlandı. 1962’de İngiliz Uluslar Topluluğu içinde bağımsız devlet, 1976’da cumhuriyet konumu kazandı.


Leave A Reply