Trompet Nedir? Trompet Nasıl Bir Müzik Aletidir? Genel Özellikleri Nelerdir?

1
Advertisement

Trompet nedir? Nasıl bir müzik aletidir? Bir müzik aleti olan Trompet ile ilgili bilgiler. Trompetin genel özellikleri hakkında bilgiler.

trompet

TROMPET, madenden yapılmış nefesli çalgı, Pistonlu ve düz olmak üzere iki biçimi vardır. İlkel biçimleri çok eskiden beri kullanılmıştır. Askeri mızıkalarda ve caz müziğinde trompet daha çok kullanılır. Çıkardıkları sesin frenkansına göre fa trompet, si bemol trompet, bas trompet gibi adlar alır.

Trompet, genellikle pirinçten yapılmış, yaklaşık 180 cm uzunluğunda spiral şeklinde bükülmüş, çeşitli valfler veya pistonlar ile çan veya pavyon adı verilen geniş ağızla biten bir borudan yapılmıştır. Tüpün ilk üçte ikisi, konik bir tüpe sahip olan ve daha yumuşak bir ton üreten kornet ve flugelhorn’un aksine, ona güçlü ve parlak bir ses veren neredeyse silindiriktir. Kalan üçüncü kısım, tüpün çan şeklindeki ağzı oluşturmak üzere genişlediği son 30 cm hariç, konik bir tüptür. Gösterge, ağızlık alıcısında en küçük ve zilin başlamasından hemen önce en büyük olan karmaşık bir dönüş dizisidir. Bu dönüşlerin dikkatli tasarımı, trompetin tonlaması için kritik öneme sahiptir.

Trompet ve boru gibi aletlerde, havayı sarsan ve bir nota yaratan şey, çalgıcının dudaklarının titreşimidir. Saksafon ve obua gibi aletlerde müzik sesi olarak duyulan titreşimlere, oynak bir kamışın keskin kenarına çarpan hava sebep olur.

Trompet ve boru gibi aletlerde, havayı sarsan ve bir nota yaratan şey, çalgıcının dudaklarının titreşimidir. Saksafon ve obua gibi aletlerde müzik sesi olarak duyulan titreşimlere, oynak bir kamışın keskin kenarına çarpan hava sebep olur.

Tüm pirinç enstrümanlarda olduğu gibi, ses, kapalı dudaklardan üflenerek ağızlıkta bir “vızıltı” oluşturarak ve ağızlığın içindeki hava sütununda kalıcı bir titreşim dalgası başlatarak üretilir. trompet. Trompetçi, bir dizi armonik nüans arasından veya ağızlığa uygulanan açıklık ve dudak gerginliğini değiştirerek (kabartma olarak bilinir) çalmayı seçebilir.

İlk başta, ses dalgaları üretme yeteneği, temel notadaki bir dizi harmonikle sınırlıydı. Ancak, daha sonra piston mekanizmasının uyarlanmasıyla, trompet kromatik bir enstrüman haline geldi. Üç pistonla donatılmıştır ve genellikle si ♭, do veya la olarak ayarlanmıştır. Akortunuz C’deyken taşımaya gerek yoktur. B ♭’deki trompet ve A’daki trompet üzerinde, aktarım temelde klarnet için kullanılanla aynıdır.3

Advertisement

Trompet, sesi enstrümanı oluşturan borunun farklı kısımlarına yönlendiren ve bu şekilde sesin yolunu uzatan veya kısaltan ve böylece kromatik akortunu sağlayan üç pistona sahiptir. Bu pistonların her biri, vurulduklarında boruların uzunluğunu arttırır, bu da notanın tonalitesini azaltır. Orta uzunlukta bir boruya bağlanan birinci piston, trompet sesini iki yarım ton azaltır; kısa bir boruya bağlı ikinci piston, notayı yarım ton düşürür; ve uzun bir boruya bağlı üçüncü piston, notayı üç yarım ton düşürür. Bazen, piccolo trompetinde olduğu gibi, trompetin notasını 5 yarım ton azaltan dördüncü bir piston vardır. Bu üç (veya dört) pistonun birleştirilmesiyle, rezonatör tüpünde sekize kadar farklı uzunluk elde edildiğinden, neredeyse tüm kromatik ayarlama elde edilir. Ses, çan aracılığıyla dışa doğru yansıtılır.

Bir trompet yada boruda havayı titreştiren alet değil, çalgıcının dudaklarıdır.

Bir trompet yada boruda havayı titreştiren alet değil, çalgıcının dudaklarıdır.

Bu şekilde, trompet kendisi ♭ ilk pistona basıldığında (iki yarım ton daha az), if ♭’ye, e’den re’ye ve G’den f’ye iner. Gerçek anahtarda si’yi ♭’ye, re to do’yu ve fa’yı mi ♭’ye düşürür. İkinci pistona (bir yarım ton daha az) basıldığında, C, B’ye, E, D ♯’ye (keskin) ve G’den F ♯’ye iner. Gerçek tonalitede si ♭’yi la’ya, re’yi do ♯’ya ve fa’dan mi’ye düşürür. Üçüncü pistona basıldığında (üç yarım ton daha az), C la’yı düşürür, E C ♯’ye düşürür ve G bana indirir. Gerçek tonalitede si ♭ a sol, re a si ve fa a re’yi düşürür. Aynı anda iki pistona basarak, azaltılabilecek maksimum üç ton olan perde düşüşleri eklenir: üç pistonun hepsine aynı anda basmak: 2 yarım ton + 1 yarım ton + 3 yarım ton = 6 yarım ton veya 3 ton.


1 Yorum

Leave A Reply