TSH Hormonu Nedir? TSH Hormonunun Görevleri ve Salgılanması

0
Advertisement

TSH Hormonu nedir, hangi durumlarda ve ne kadar salgılanır? TSH hormonu nerede salgılanır ve görevleri nelerdir? Yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri.

Tiroid bezi tarafından salgılanan hormonlar metabolizmada rol oynar ve bu da temel vücut sistemlerinin çalışma hızını etkiler. Tiroid bezinin işlevi beyindeki hipofiz bezi tarafından tetiklenir. Tiroid uyarıcı hormon işlevi, tiroid bezi hormonlarının salınımını kontrol eder.

tsh hormonu

TSH, hipofiz bezi tarafından salgılanır ve kandaki T4 seviyesi düşük olduğunda tiroid bezini tiroksin (T4) salması için uyarır.

Tiroid Bezinin Hormonları

Tiroid bezi boyunda bulunur ve trakea veya nefes borusu boyunca uzanır. Bu kelebek şeklindeki bez, kalp atış hızı, bazal vücut ısısı, solunum ve sindirim dahil olmak üzere vücuttaki metabolik fonksiyonları etkileyen iki hormon salgılar. Bu sistemler salgılanan tiroid hormonlarının miktarına bağlı olarak hızlanır veya yavaşlar.

Tiroid bezinin salgıladığı ana hormon, T4 olarak bilinen tiroksindir çünkü her molekül dört iyot atomu içerir. Tiroid ayrıca molekül başına üç iyot atomu içeren az miktarda triiyodotironin veya T3 salgılar. Tiroksin ayrıca karaciğer ve beyin gibi belirli dokularda T3’e dönüştürülür. Tiroksin, iki hormonun daha aktif ve yaygın olanıdır.

Advertisement

TSH Hormonunun İşlevi

Tiroid bezinin işlevi, kısmen hipofiz beziyle olan ilişkisine göre belirlenir. Beynin altında veya arkasında bulunan ve hipotalamusa bağlı olan bu “ana bez”, tiroid dahil olmak üzere birçok bezin işlevini kontrol eder ve ayrıca belirli hormonları doğrudan salgılar.

Hipofiz bezi, kan dolaşımındaki T4 miktarını tespit eder ve tiroid bezine sinyal gönderen bir hormon üretir. Bu sinyal, tiroid uyarıcı hormon (TSH) biçimindedir. TSH, adından da anlaşılacağı gibi tiroidi daha fazla T4 üretmesi ve salgılaması için uyarır. Kandaki T4 seviyesi düştüğünde, hipofiz bezi TSH salgılar ve bu da tiroit bezinin T4 üretimini artırmasını tetikler.

Kanda hormon seviyeleri yükselip alçaldıkça iki bez arasında bir geri besleme döngüsü vardır. Tiroid bezi T4 salgıladığında hipofiz bezi kan dolaşımındaki hormon miktarına tepki verir. T4 seviyesi yüksekse hipofiz bezi TSH salgılamaz. Kandaki düşük T4 seviyesi hipofizin TSH salgılamasına neden olur ve bu da tiroidin T4 üretimini artırarak tepki vermesine neden olur.

TSH Kan Testi

Kandaki TSH seviyesi, bir kan numunesi analiz edilerek belirlenebilir. Sağlık hizmeti sağlayıcıları, hastalar çok yüksek veya çok düşük TSH seviyelerinin göstergesi olabilecek belirli bir dizi semptom sergilediğinde bir TSH kan testi isteyebilir. Normal aralığın dışındaki bir TSH seviyesi, hastaların metabolizmada bir artış veya azalma ile ilişkili semptomlar yaşamasına neden olur.

Kan dolaşımında daha düşük bir T4 seviyesi, daha yüksek bir TSH seviyesine karşılık gelir. Kan testi TSH seviyesinin normalden yüksek olduğunu gösteriyorsa, hastaya hipotiroidizm veya yetersiz tiroid teşhisi konur. Hipotiroidizm, bazı vücut sistemlerinin daha yavaş çalışmasına neden olur. Az aktif bir tiroidin bazı semptomları şunları içerir:

  • Yorgunluk.
  • Kabızlık.
  • Kilo almak.
  • Soğuk hissetmek.
  • Azalmış kalp atış hızı.
  • Depresyon.

Daha yüksek bir T4 seviyesi, kanda daha düşük bir TSH seviyesi ile sonuçlanır. Normalden düşük TSH’si olan hastalara hipertiroidizm veya aşırı aktif tiroid teşhisi konur. Aşırı aktif bir tiroid, metabolizmanın bazı alanlarında artışa ve aşağıdaki gibi semptomlara neden olur:

Advertisement
  • Uykusuzluk hastalığı.
  • Sık bağırsak hareketleri.
  • Kilo kaybı.
  • Aşırı ısınma.
  • Artan kalp atış hızı.
  • Sinirlilik.


Leave A Reply