Tükürük Nedir ve Ne İşe Yarar? Görevleri, İçeriği, Yapısı Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Tükürük nedir ne demektir? Tükürük nasıl oluşur, ne işe yarar? Tükürüğün içerisinde ne vardır tükürük görevleri nelerdir? Hakkında bilgi.

tükürük

Kaynak: commons.wikimedia.org

Tükürük

Ağzı yaş tutmaya, lokmaları ıslatıp sindirimi kolaylaştırmaya yarayan salgıdır. “Dilaltı“, “çenealtı“, “parotis” denilen üç çift büyük salgı bezinden, ayrıca ağız dokusunda bulunan küçük bezlerden çıkar. Bileşiminde, müsin, albümin, pityalin, maltas gibi organik; sodyum, potasyum, klor, magnezyum, kalsiyum gibi anorganik maddeler bulunur.

Tükürük ağız boşluğunu örten dokuyu nemli tutarak kurumasına, çatlamasına engel olur, konuşmayı kolaylaştırır. Sindirimdeki rolü ise çok önemlidir. Tükürükte bulunan pityalinin etkisiyle nişastalı maddeler maltoza çevrilir; müsin de çiğnenen lokma parçalarını birbirine yapıştırır, böylece onları kolayca yutulacak hale getirir (Bk. Sindirim). Tükürük ağza alınan maddeleri eriterek, daha iyi tat almamıza da yardım eder. Tükürüğün ayrıca bazı mikropları yok edici etkisi de önemlidir.

Tükürüğün çok fazla salgılanmasına, ağızdan dışarı akmasına yol açan bazı haller vardır. Birtakım ilaçlar, zehirli maddeler, ağız, diş eti iltihapları, diş dolguları, protezler, felçler, difteri, kuduz gibi hastalıklar bağırsak asalakları, mide, bağırsak hastalıkları, bazı sinir hastalıkları, gebelik bunların başlıcalarıdır.

Kaynak 2 – Tükürük Nedir?

Buzdolabını açıyorsunuz. Bir de bakıyorsunuz, üzeri şekerlemelerle süslenmiş nefis görünüşlü bir pasta. Yuvarlak ve çikolata sosuyla kaplı. Bunları okurken ağzınız sulandı değil mi? Ağzınızın sulanmasının nedeni tükürüğünüz. Tükürük yüzde 99 oranında sudan oluşur. Geri kalan kısmı tuzlar, asitler ve enzimler gibi maddeleri içerir.

Tükürük, yanaklarımızın ve dilimizin altında bulunan özel bezlerde üretilerek ağzımıza verilir. Günde yaklaşık 1 litre tükürük üretiriz. Neden tükürük üretiriz? Bunu anlamak için tükürüksüz kaldığınızı düşünün. Heyecanlandığımızda boğazımızın kuruduğunu hissederiz. Tükürüksüz kalma da buna benzer. Boğazımız kurur, dilimiz damağımıza yapışır gibi olur. Tükürüğümüz ağzımıza aldığımız yiyecekleri ıslatmaya yarar. O güzel pastayı ancak tükürüğümüzün yardımıyla rahatlıkla yutabiliriz. Tükürük, aynı zamanda ağız temizleme sıvısı işlevi görür. Nefesimizi rahatlatır. Kimyasal bileşimi sayesinde bakterileri öldürebilir.

Advertisement

Tükürükle ilgili batıl inançlar ve alışkanlıklar da vardır. Kimi kişiler, nazar değmesin diye özellikle bebeklere ve çocuklara tükürürler ya da tükürür gibi yaparlar. Kimi insanlar da bir işe başlarken ellerine tükürür, işleri yolunda gitsin diye. Tükürük, nazarı önleyip işlerin yolunda gitmesini sağlıyor mu? Bunu sağladığını söylemek güç; ama sağlığımız açısından çok yararlı olduğu kesin.


Leave A Reply