Tüp Bebek Kaç Yaşına Kadar Uygulanabilir? Ne Kadar Zamanda Belli Olur?

0
Advertisement

Tüp bebek nasıl yapılır? Tüp bebek kaç yaşına kadar yapılır? Tüp bebek ne kadar zamanda belli olur? Tüp bebek yaptırmanın ücreti nedir?

tüp bebek

Kaynak: pixabay.com

Tüp bebek nasıl yapılır?

Normal yollardan bedensel cinsel birleşme yardımıyla çocuk sahibi olamayan eşler için, modern tıbbın sağladığı en önemli imkan bir çoğumuzun bildiği gibi tüp bebektir. Başarılı olma şansının yanında eşler için hüsrana uğrama ihtimali de bulunan tüp bebek yönteminde, bu uygulamanın olumlu sonuçlar verebilmesi adına pek çok etken de bulunmaktadır.

Tüp bebek yönteminin uygulanma aşamasında birbirini takip eden 5 farklı aşama vardır. İlk aşama; kadın ve erkeğin tüp bebek tedavi merkezine gidip uzman bir hekimle görüşerek sorunlarının tıbbi olarak belirlenmesi ve ardından sorunun çözümüne yönelik bir tedavi çizelgesi oluşturmaktır.

Bundan sonraki süreçlerde belirlenen tedaviye geciktirilmeden görüşmenin yapılmasının ardından ikinci ya da üçüncü gün içerisinde başlanmaktadır. İlk olarak anne adayına bir ultrason uygulaması yapılmaktadır. Bunun nedeni, ultrasonla anne adayının rahminde ya da yumurtalıklarında tedavi sürecini sekteye uğratacak bir problemin olup olmadığını belirlemektedir.

Daha sonra anne adayının kanının içeriğinde bulunan östrojen seviyeleri ve FSH seviyeleri de değerlendirme altına alınmaktadır. Tüm bu kontrollerden sonra eğer tedavi için risk oluşturacak herhangi bir bulguya rastlanmazsa; anne adayının genel yapısı itibariyle yapılan kan tahlili sonuçları, yapılan yumurtalık kapasitesi sonuçları, belirlenen kısırlık nedeni ve yaş durumu göz önünde bulundurularak en uygun ve en çözüm odaklı tedavi sürecine geçilir.

Tüp bebek uygulaması için vücutta oluşturulması gereken temel durum yumurta oluşumunu sağlamaktır. Bunun için anne adayına acilen yumurta oluşmasına yardımcı hormon tedavisi uygulanmaktadır. Kadına yapılan bu hormon tedavisine tıp dilinde “kontrollü over simitulasyonu” adı verilmektedir.

Advertisement

Yapılan bu tıbbi uygulamanın ardından kadının yumurtalıklarının tedaviye ne yanıt verdiği ve tedavi sürecinin hangi aşamalarda ilerlediğini çözebilmek adına belirli aralıklarda olacak şekilde kadına hormon değerlendirmesi yapılarak ultrason kontrolleri yapılmaktadır. Son olarak anne adayının kesin olarak hamile kaldığı anlaşıldıktan sonra da titiz ve dikkatli bir hamilelik süreci geçirmesi için sürekli kontrol altında tutulması sağlanmaktadır.

Tüp bebek kaç yaşına kadar yapılır?

Tüp bebek yönteminin belki de en önemli kıstası, anne adayının yaş aralığıdır. Çünkü bir kadının yaş aralığı ne kadar ilerleyen yaş seviyelerine yaklaşırsa, metabolizmada tüp bebek yönteminin uygulanması için çok gerekli olan yumurtaların bulunması zorlaşmaktadır.

Çoğu bebek sahibi olma konusunda sıkıntı çeken çiftlerin. Tüp bebek yöntemine güvenerek erken süreçlerde duruma müdahale ettirmemeleri oldukça yanlış ve zararlı bir durumdur. Çünkü tedavi gereği erkeğin sperminin ve kadının yumurtasının bir laboratuvar ortamında döllendirilmesi. Embriyonun başarılı bir şekilde bu yumurtanın içerisine nakledilmesi. Son olarak anne adayının rahmine yerleştirilmesi gerekmektedir. İşte tam da bu noktada, çok geç kalınmadan yani anne adayının vücudunda hala yeterli sayıda yumurta bulunduğu zamanları değerlendirerek. Tüp bebek tedavisine mutlaka başlanılması gerekmektedir.

Kadınların özellikle 35 yaştan sonra 38 yaşına kadar geçirdikleri süreçte metabolizmalarındaki yumurta yapıları kalitesizleşmekte, çoğu durumda da yumurtalıkları çalışmayabilmektedir. Bu süreçlerde tüp bebek yöntemiyle hamile kalmaya güvenerek erken dönemde bir atılım yapmayan çiftler ne kadar yanlış bir karar aldıklarını tedavi için uzmanlardan olumsuz görüş aldıklarında anlayabilmektedirler.

Hatta bir kadının 40 yaş sonrasında tüp bebek yöntemini deneyerek hamile kalma ihtimali, yüzdesel olarak ifade edilecek olursa yüzde yirmilik oranların dahi altına düşmektedir. Az  bir ihtimalde de olsa bu yaşa rağmen hamile kalan kadınlarda da, bu sefer de düşük ihtimali hamilelik şansını oldukça zorlamaktadır.

Tüp bebek tedavisi koşullarında her 4 çiftten sadece 1 tanesinin olumlu sonuç alıp bebek sahibi olabildiği göz önünde bulundurulursa, tüp bebek uygulaması yaptırmak isteyen bir kadının en geç 35 yaşına kadar yumurtalık kalitesi açısından mutlaka bu süreçlere gelmeden tedavi için bir atılım yapması önerilmektedir.

Advertisement

Tüp bebek ne kadar zamanda belli olur?

Tüp bebek uygulamasının yapılmasının ardından kadının kesin olarak hamile kalıp kalmadığı, embriyo uygulamasının yapılmasından 10 ya da 12 gün sonrasında kontrol edilmektedir. Bu kontrol için anne adayından b-hCG testi adı verilen bir test yaptırması istenmektedir. Bazı durumlarda beklentinin aksine nakledilen embriyo uygulamadan 5 gün ya da 7 gün sonra rahim duvarına tutunabilmekte ve anne adayı kesin bir şekilde hamile kalabilmektedir.

Bahsettiğimiz bu testin belirli bir süreç sonrasında istenmesinin asıl nedeni, gebelik tanısının konması adına ölçümlenen hormon dengelerinin ancak bu kadar süreç geçtikten sonra doğru değerleri gösterebiliyor olabilmesidir. Daha sonra tekrardan uygulanmakta olan bu testlerde sürekli hormon seviyelerine bakılarak annenin vücudundaki durumun değerlendirilmesi yapılabilmektedir.

Tüm bu süreçlerle birlikte bir yandan da tüp bebek merkezlerinde önemsenen bir diğer kıstas, gebelik gerçekleştiği andan itibaren 2. ayda yapılan ultrasonografik değerlendirmedir. Bu değerlendirme sonrasında anne karnında gelişmekte olan bebeğin kalp atışlarının olup olmadığı ya da kese içerisinde olup olmadığıdır.

Tüp bebek yaptırmanın ücreti nedir?

Her yıl Türkiye şartlarındaki enflasyon seviyelerinin inişli çıkışlı bir halde olmasından ötürü tüp bebek piyasasında da fiyatların yükseldiğini görebilmek mümkündür. 2016 yılı öncesinde her sene hem euro bazında hem de dolar bazında bir fiyat artışı gerçekleştiğinden ötürü. Dolaylı yoldan tüp bebek tedavisinin ödemelerinin de genel olarak bu para birimleri üzerinden yapılması dolayısıyla. Her artışta otomatikman tedavi ücreti de 500 TL – 1000 TL arasında artış gösterebilmektedir.

Tüp bebek tedavisi içerisinde kullanılan tüm malzemeler ve aletler , laboratuvarlar vasıtasıyla yurt dışından gelmektedir. Tabi ki bu durum direkt olarak tedavi ücretlerine de yansıtılmaktadır. Tüp bebek merkezleri denilen kurumların yerleşkeleri de genel yapısı itibariyle sıradan tedavi kuruluşları olmadığından ve ciddi anlamda özel hijyen gerektirdiğinden. Bu özelde durumun da fiyatı normal temizlik şartlarına göre çok daha pahalı olduğundan tüm süreçler normal şartlarda 2000 – 2500 TL arasında tutabilecekken. Tüm bu ekstralar da fiyatlandırmaların içeriğine dahil edilip tüp bebek tedavisi fiyatları 5000 – 6000 TL baremine çıkartılabilmektedir.

Sağlık Uyarı


Leave A Reply