Turhal Nerededir?

0
Advertisement

Turhal nerededir? Turhal hangi ilimize bağlıdır? Turhal ilçesi özellikleri, hakkında bilgi.

TurhalTurhal; Tokat İli’ne bağlı ilçe ve merkezidir. 1 bucağı (Dökmetepe), 42 köyü vardır. İlin batısında; doğudan Merkez, güneyden Artova ve Pazar, batıda Zile, kuzeyden Amasya’nın Merkez ilçeleriyle çevrilidir.

İlçe topraklarının kuzey ve güneyi, doğu-batı doğrultulu dağ sıralarıyla çevrilidir. Orta bölümde düzlükler görülür. Kuzeyde Buzluk Dağları (1.350 m), Yaylacık Dağı-Poyraz Tepe (1.500 m), kuzeydoğuda Sakarat Dağı (1.956 m), güneyde Deveci Dağları (1.916 m) başlıca yükseltilerdir. Orta bölümdeki Çöküntü hendeği, Tokat Ovası’nın uzantısıdır. Yeşilırmak, doğu sınırından girer, büklümler çizerek ovada ilerler, ilçe merkezinden geçer. Kuzeybatıda, Amasya ile sınır oluşturur. Devecik Dağı’ndan doğan Kurucuk Deresi, ilçede Yeşilırmak’a katılan suların en önemlisidir. Sığ bir göl olan Kaz Gölü, ovanın güneyindedir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar soğuk ve yağışlı geçer. Yıllık ortalama sıcaklık 13°C, yağış tutarı 396 mm’dir. Dağ eteklerinde meşe, gürgen çam ormanları, doğal bitki örtüsünü oluşturur. Irmak boylarında kavak ve söğüt toplulukları görülür. Ekonomi, tarım ve hayvancılığa dayanır. Buğday, arpa, mısır, fiğ, mercimek, nohut, şekerpancarı, ayçiçeği, üzüm, şeftali başlıca ürünlerdir. Sığır besiciliği yapılır. Koyun-keçi yetiştirilir. Kargül koyunu, yaylalarda yaygın olarak görülür. Tarım ürünleri, canlı hayvan ve hayvan ürünleri ticareti yapılır. 1934’te hizmete açılan Turhal Şeker Fabrikası, ilin ve ilçenin en önemli endüstri kuruluşudur. Hacılar Köyü’nde antimuan, Kuşoturağı Köyü’nde mermer çıkarılır. Tuğla-kiremit, beton ürünleri, önemli bir iş koludur. Halıcılık, kırsal alanda yaygındır.

Turhal Ovası’nın kuzeyinde, deniz düzeyinden 493 m yükseltide, Amasya-Tokat Kara ve Demiryolu üzerinde kurulu olan ilçe merkezi, il merkezine 46 km uzaklıktadır.


Leave A Reply